حزب گوران در اقلیم کردستان خواهان برکناری بارزانی شد
«گوران» جنبش مخالف رهبری اقلیم کردستان شرایط پس از تصرف کرکوک توسط بغداد را «فاجعهبار» خواند. دولت عراق و مقامات اقلیم هنوز نتوانستهاند بر سر مذاکره به توافق برسند.
«گوران» (جنبش تغییر) خواهان استعفای مسعود بارزانی و تشکیل «دولت نجات ملی» برای حل بحران اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق شد.
بهگزارش رویترز، رهبری گوران یکشنبه ۲۲ اکتبر / ۳۰ مهر در یک نشست رسانهای در شهر سلیمانیه، مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق را به دلیل آنچه «فاجعه» زندگی کردها پس از از دست دادن شهر نفتی کرکوک نامید، سرزنش کرد.
در پی همهپرسی استقلال کردستان، دوشنبه گذشته ۱۶ اکتبر / ۲۴ مهر ارتش عراق و حشد شعبی کنترل شهر نفتخیز کرکوک را به دست گرفتند و در استان نینوا پیشروی کردند. ارتش عراق دو روز بعد اعلام کرد که به اهداف خود برای عقب راندن کردها از مناطق مورد مناقشه دست یافته است.
رهبری گوران پس از نشست خود در سلیمانیه اعلام کرد که «رئیس اقلیم کردستان باید کنار گذاشته شود و یک دولت نجات ملی برای غلبه بر وضعیت کنونی روی کار آید.»
گوران از حق استقلال کردهای عراق دفاع میکند اما مخالف برگزاری همهپرسی در تاریخ ۲۵ سپتامبر / ۳ مهر بود چون زمان آن را نامناسب میدانست.
رهبری این حزب میگوید بیشتر مناطقی که در استانهای کرکوک، نینوا و دیاله، در دست کردها بودند، به دلیل اشتباههای دولت اقلیم کردستان از کنترل کردها خارج شدهاند.
گوران همچنین شرایط کنونی اقلیم کردستان نتیجه از در نظر نگرفتن پیامدهای همهپرسی استقلال دانست.
در همین حال بهگفته عرفات کرم، نماینده پارلمان عراق و عضو حزب دموکرات کردستان عراق روز یکشنبه ۳۲ حزب کردی توافق کردند که هیئتی را برای دیدار و مذاکره با مقامهای دولت مرکزی به بغداد بفرستند.
بهگفته کرم، دولت عراق و اقلیم کردستان راهی به جز مذاکره بر اساس قانون اساسی و قوانین اجرایی برای حل بحران کنونی ندارند.
اقلیم کردستان خواهان مذاکرات بدون شرط است در حالی که بغداد شروطی را مطرح کرده از جمله حفظ وحدت کشور، قانون اساسی، حاکمیت دولت فدرال بر گذرگاههای مرزی، فرودگاهها، منابع طبیعی، نیروهای پیشمرگ و نیروهای امنیتی کرد.
احمد بیره، سخنگوی حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق روز گذشته (یکشنبه) شروط دولت عراق برای مذاکره را غیرقابل قبول خواند و محمود محمد، سخنگوی حزب دموکرات کردستان عراق اعلام کرد که اقلیم کردستان در انتظار مذاکره غیرمشروط با بغداد است.
صبح ۲۳ اکتبر / یکم آبان نیز خبرهایی مبنی بر اینکه پیشمرگههای کرد مسیرهای اصلی ارتباطی میان سنجار، منطقه ربیعه و زمار واقع در شمال غرب موصل به سوی استان دهوک را مسدود کردند.
بنا به این گزارشها، مسدود کردن این مسیرها زمانی صورت گرفت که گفته شد نیروهای عراقی قصد دارند گذرگاه فیشخابور را در اختیار خود قرار دهند. این گذرگاه خط ارتباطی میان عراق، ترکیه و سوریه است.
برخی از گزارشها نیز از درگیریهای نظامی بین نیروهای دولت مرکزی و پیشمرگهها در مناطق مورد مناقشه خبر دادهاند اما از سوی منابع مستقل تأیید نشده است.
همچنین در اقلیم کردستان عراق داوطلبان جدید برای شرکت در واحدهای پیشمرگه جذب میشوند. وزارت پیشمرگهها از استقبال جوانان اقلیم کردستان برای پیوستن به این طرح خبر داده و گفته است از نیروهای داوطلب جدید در درگیریهای نظامی استفاده نخواهد شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
علی
مذاکره بدون شرط یعنی جدایی طلبی. به همین خیال باشید.