سفر پوتین به تهران: دیدار با روحانی و خامنهای
ارتباط روسیه با دریای عمان، آینده سوریه، قراردادهای نفتی به ارزش ۳۰ میلیارد دلار، احداث دو نیروگاه اتمی و برجام در سفر رئیس جمهور روسیه به تهران به بحث گذاشته شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه چهارشنبه ۱۰ آبان وارد تهران شد و با حسن روحانی، رئیس جمهوری و علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو کرد. علاوه بر ولادیمیر پوتین ساختمان پاستور و بیت خامنهای میزبان الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان هم بود.
انتقال کالا و انرژی
همکاریهای اقتصادی، به ویژه احداث خط آهن در کریدور شمال به جنوب که از جمهوری آذربایجان عبور میکند و به ایران میرسد و روسیه را به هند متصل میکند از مهمترین موضوعات مورد بحث بین رئیس جمهور روسیه با مقامات جمهوری اسلامی و رئیس جمهور آذربایجان بود.
حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی در دیدار و گفت وگو با علیاوف، همتای آذربایجانی خود گفته است:
«احداث راهآهن رشت – آستارا به عنوان طرح مشترک ایران و آذربایجان گامی مهم در توسعه روابط ترانزیتی دو کشور در کریدور شمال – جنوب است. از این خط ترانزیتی میتوان برای نقل و انتقال کالا از منطقه دریای عمان و خلیج فارس به منطقه قفقاز و اروپای شرقی استفاده کرد.»
همکاریهای مشترک دو کشور در حوزه نفتی دریای خزر و توسعه روابط بانکی و سوآپ ارزی نیز مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت.
چهارشنبه ۱۰ آبان همزمان با سفر پوتین به تهران و بعد از دو سال که از انعقاد قرارداد مشارکت تهران و دهلینو در توسعه بندر چابهار میگذرد، نخستین محموله صادراتی گندم هند به مقصد افغانستان به این بندر وارد شد. افتتاح بندر چابهار نیز بخشی از کریدور شمال به جنوب است که مورد توجه ویژه ولادیمیر پوتین قرار دارد.
مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و رئیس شرکت روسنفت چهارشنبه ۱۰ آبان گفتوگوهایی را درباره اکتشاف و بهرهبرداری از میدانهای نفت و گاز ایران به ارزش ۳۰ میلیارد دلار آغاز کردند.
همزمان با سفر پوتین به تهران، یک شرکت روسی ساخت و احداث دو نیروگاه اتمی در ایران را آغاز کرده است. بهرهبرداری از این دو نیروگاه ۱۰ سال آینده آغاز میشود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین گفته است:
«تهران از حضور فعال سرمایه گذاران و بخش خصوصی روسیه برای مشارکت و همکاری در پروژه های مهم زیرساختی از جمله در بخش های صنعت و انرژی، توسعه خطوط و اتصال ریلی و کریدور شمال - جنوب استقبال میکند.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین گفته است:
«در زمینه حمل و نقل، استفاده از محور مهم بندر چابهار تا بندر سنپطرزبورگ، و دیگر عرصه های اقتصادی میتوانیم همکاری گستردهتری داشته باشیم.»
سوریه و آینده اسد
دومین سفر رئیس جمهور روسیه در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی با سفرهای پیشین او تفاوت دارد. با توجه به شکست گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه و عراق، و نفوذ روزافزون ایران در خاورمیانه انتظار میرود که سفر پوتین به تهران و روابط فیمابین تهران با مسکو، بر رویدادهای آتی خاورمیانه بیتأثیر نباشد. هدف روسیه این است که با پایان جنگ داخلی سوریه نفوذ و قدرت خود در خاورمیانه را با کمک ایران احیا کند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین درباره نشست آستانه گفته است:
«همکاریهای چند جانبه، منطقهای و بینالمللی ایران و روسیه در حل و فصل مسایل و بحرانها را با اهمیت است. جمهوری اسلامی ایران بیثباتی در منطقه را به ضرر همه کشورها میداند و از توسعه ثبات و امنیت در منطقه حمایت خواهد کرد. در راستای این همکاریها، امروز برای جهانیان به خوبی روشن شده که باید با راهحلهای سیاسی، امنیت و آرامش در سوریه تثبیت شود.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین گفته است:
«همه مسائل و راه حلها درباره حکومت سوریه از درون این کشور بجوشد، و دولت سوریه برای اجرای هیچ طرحی تحت فشار قرار نگیرد و هرچه ممکن است طرحها جامع الاطراف باشد.»
مذاکرات صلح آستانه یک روز قبل از سفر پوتین به تهران به پایان رسید. دستاورد این مذاکرات، مذاکرات دیگریست که قرار است زیر عنوان «کنگره ملی سوریه» ۱۸ نوامبر با شرکت ۳۲ گروه مخالف اسد از جمله کردهای سوریه در شهر سوچی و در رقابت با مذاکرات صلح ژنو برگزار شود. از هماکنون برخی از گروههای اپوزیسیون سوریه که تحت تأثیر ریاضاند «کنگره ملی سوریه» را تحریم کردهاند.
در مذاکرات آستانه ایران و روسیه از اسد دفاع میکنند، ترکیه از گروههای شورشی مخالف اسد. با دعوت کرملین از کردهای سوریه بر خلاف میل آنکارا، انتظار میرود که ایران نقش برجستهتری در مذاکرات آتی و در تعیین آینده اسد ایفا کند. آمریکا خواهان برکناری اسد، برگزاری انتخابات آزاد و حذف ایران از این معادلات است.
پوتین در دیدار با روحانی اعلام کرد که نقش آفرینی روسیه، ایران و ترکیه همچنان باید در چارچوب مذاکرات آستانه ادامه یابد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار با خامنهای با تأکید بر ضرورت حفظ تمامیت ارضی سوریه و در حمایت از بشار اسد گفته است:
«معتقدیم هرگونه تغییر و تحول در هر کشوری از جمله سوریه باید از درون شکل بگیرد.»
برجام و بازدید از تأسیسات نظامی ایران
همزمان با سفر پوتین به تهران، سرگئی ریابکوف، معاون وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که بازدید از تأسیسات نظامی ایران در توافق هستهای پیشبینی نشده است:
«ما با ایران توافق داریم که بازدید از تأسیسات نظامی ایران در بند تی برجام [که بازنمایی انفجار اتمی به شکل مجازی برای ساخت بمب اتم را جایز ندانسته] پیشبینی نشده است.»
ریابکوف هم همصدا با مقامات ایرانی تأکید کرد که تنها نهاد ناظر بر توافق هستهای کمیسیون مشترک برجام است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه همانطور که انتظار میرفت در دیدار با روحانی با دفاع از برجام گفت:
«عدم پذیرش تعهدات بینالمللی از سوی برخی از کشورها به هیچوجه مورد قبول نیست و باور ما این است که برهم زدن یکجانبه برجام به هر بهانهای پذیرفتنی نخواهد بود. از جمله توافق برجام ارتباطی با مسایل دفاعی و موشکی ایران ندارد.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با پوتین گفته است:
«بدون توجه به تبلیغات منفی دشمنان برای تضعیف روابط کشورها، میتوانیم تحریم های امریکایی ها را با روشهایی از جمله حذف دلار و جایگزین کردن پول ملی در معاملات اقتصادیِ دو یا چند جانبه، بیاثر و امریکا را منزوی کنیم.»
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در دیدار با خامنهای در حمایت از برجام گفته است:
« با هرگونه تغییر یک جانبه در مفاد این توافقنامه چند جانبه مخالفیم و یکجانبهگرایی را زیر پا گذاشتن قوانین و نظام بین الملل میدانیم.»
اواخر سپتامبر سال جاری، نیکی هیلی از یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته بود که در چارچوب برجام از تأسیسات نظامی ایران هم بازرسی شود. آمانو اما نپذیرفته بود.
مقامات ایرانی بارها اعلام کردهاند که به بازرسان آژانس اجازه بازدید از تأسیسات نظامی را نمیدهند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
Nader
سایت باس نیوز متعلق به بارزانی روز چهارشنبه 10آبان 96 خبر داد: سرهنگ کاوه ملا پرویز مدیر اداره امنیت طوز خورماتو اعلام کرد شبهنظامیان حشد شعبی هزار منزل شهروندان کرد را در این شهر به آتش کشیدهاند.
Nasim
در حالی که از هفتهها قبل بسیاری از میهندوستان در قالب ستادهای مردمی و گروههای اجتماعی از طریق کانالهای تلگرامی، توییتر و فیس بوک، برای حضور مردم در مراسم ۷ آبان - تولد کوروش - فراخوان داده بودند، اما مسوولان جمهوری اسلامی با استقرار دهها نیروی امنیتی در جادهها و اتوبانهای منتهی به پاسارگاد مانع آن شد که سیل جمعیت حتی به نزدیک محل برگزاری این گردهمایی برسد. از یک هفته مانده به روز موعود، نه تنها دور تا دور آرامگاه تاریخی کوروش با میلههای آهنی محصور شد بلکه روی آن پوششی کشیده شد که حتی از دور قابل دیدن نباشد!. مخابرات با هماهنگی وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه به صورت فلهای اقدام به ارسال پیامکهای تهدیدآمیز برای شهروندان کرد و به آنها اخطار داد که حضور در تجمعات غیرقانونی موجب برخورد قضایی میشود. تراکتهایی هم بین مردم پخش شد که آنها را تهدید کرده بود روز هفتم آبان «جعلی» است و «معاندین ضدانقلابِ خارجنشین» آن را برنامهریزی کردهاند و در صورت تجمع، طبق قانون مجازات اسلامی با آنها برخورد میشود!!.