سازمان ملل: رنج پناهجویان اردوگاه مانوس پایان یابد
در حالیکه مهلت تخلیه اردوگاه پناهجویی جزیره مانوس پایان یافت اما تنها حدود ۲۰ نفر آن را ترک کردند. بیش از ۵۰۰ پناهجو در اردوگاه ماندهاند.
با تعیین مهلت تخلیه اردوگاه پناهجویی مانوس توسط مقامهای «پاپوآ گینه نو»، حدود ۲۰ نفر از پناهجویان روز جمعه این اردوگاه را ترک کردند در حالیکه شنبه ۱۱ نوامبر / ۲۰ آبان، روز پایان مهلت، صدها پناهجوی دیگر در معرض خطر حمله مأموران امنیتی قرار دارند. سازمان ملل از دولت استرالیا و پاپوآ گینه نو خواسته از اعمال خشونت علیه پناهجویان خودداری کنند. نماینده کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد گفته است وقتش رسیده که درد و رنج پناهجویان اردوگاه مانوس پایان پیدا کند.
بهگزارش رویترز، نزدیک به ۶۰۰ پناهجو بیش از ۱۰ روز است که بدون غذا، آب و برق در اردوگاه جزیره مانوس بهسر میبرند. دولت «پاپوآ گینه نو» این اردوگاه را بسته است و سازمان ملل متحد نسبت به یک «فاجعه انسانی» در این اردوگاه هشدار داده است.
اردوگاه مانوس توسط استرالیا در «پاپوآ گینه نو» دایر شده تا پناهجویانی که قصد ورود به استرالیا را دارند به آنجا منتقل کنند. دیوان عالی «پاپوآ گینه نو» سال گذشته حکم به غیرقانونی بودن این اردوگاه داد و سهشنبه هفته گذشته، ۳۱ اکتبر / ۹ آبان، این اردوگاه بهطور رسمی بسته شد و پس از آن مواد غذایی به اردوگاه ارسال نشد و آب و برق آن نیز قطع شد.
از پناهجویان که به ماندن طولانی خود در این اردوگاه معترض هستند، خواسته شده که به سه مرکز «موقت» نقل مکان کنند اما آنها نگران امنیت خود هستند و میگویند برخی از ساکنان جزیره رفتار خصمانهای با آنها دارند. از این رو از هفته گذشته تا کنون ۶۰۰ پناهجو در این اردوگاه ماندهاند.
روز گذشته، پنجشنبه ۹ نوامبر / ۱۸ آبان، مقامهای «پاپوآ گینه نو» اعلام کردند که پناهجویان اردوگاه تا روز شنبه ۱۱ نوامبر / ۲۰ آبان مهلت دارند این اردوگاه را ترک کنند در غیر این صورت به زور آنها را از اردوگاه خارج خواهند کرد.
سه تن از پناهجویان به رویترز گفتند که با فشار مقامهای «پاپوآ گینه نو»، حدود ۲۰ تن اردوگاهها را به مقصد یک مرکز موقت ترک کردند.
بقیه قول دادند که در اردوگاه باقی بمانند و خود را برای درگیری با مأموران امنیتی آماده کنند.
یکی از پناهجویان که نخواست نامش منتشر شود گفت: «برخی امروز صبح اردوگاه را ترک کردند، اما بیش از ۵۰۰ نفر باقی ماندهاند و ما از جای خود تکان نخواهیم خورد.»
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد از دولت استرالیا و پاپوآ گینه نوخواسته که از اعمال خشونت نسبت به پناهجویان اردوگاه مانوس خودداری کنند. فولکر ترک، نماینده کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل گفته است: «پناهجویان اردوگاه مانوس در وضع کاملاً شکنندهای به سر میبرند و امیدی هم به آینده ندارند. وقتش رسیده که در این اردوگاه درد و رنج انسانها به پایان برسد.»
در سیدنی، حدود ۲۰۰ تن از مدافعان حقوق پناهجویان در برابر محل جمعآوری کمکهای مالی برای حزب لیبرال حاکم استرالیا دست به تجمع اعتراضی زده و با پلیس درگیر شدند. خواست آنها اجازه سکونت پناهجویان در خاک استرالیا بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس استرالیا گفته است که در ملبورن نیز بیش از یک هزار نفر تجمع اعتراضی مشابهی برگزار کردند.
دولت استرالیا سیاست سختگیرانهای در قبال پناهجویانی گرفته است که تلاش میکنند خود را به سواحل این کشور برسانند. دولت استرالیا بهجای پذیرش پناهجویان، آنها را به اردوگاههایی در جزایر مانوس و یا نائورو میفرستد. استرالیا هیچ یک از قایقهای پناهجویان را در خاک خود قبول نمیکند، حتی کسانی که شرایط پذیرش پناهندگی در این کشور را داشته باشند. دولت میگوید این سیاست موجب شده تا پناهجویان کمتری غرق شود اما مخالفتهای گستردهای نیز با این سیاست شده است.
کمیته حقوق بشر سازمان ملل از استرالیا خواست تا قوانین پناهندگی خود را با استانداردهای جهانی تطبیق دهد. این کمیته با اشاره به ترس پناهجویان از مسائل ایمنی و حمله به آنها، سوء استفاده جنسی، و مرگومیر مشکوک، نگرانی خود از شرایط پناهجویان در مانوس و نائورو را ابراز داشت.
از سال ۲۰۱۲ تاکنون، دستکم پنج پناهجو در جزیره مانوس جان خود را از دست دادهاند. حامد شمشیرپور و رضا براتی، دو پناهجوی ایرانی از آن جملهاند. جسد شمشیرپور در مردادماه سال جاری پیدا شد و براتی در اسفندماه سال ۱۳۹۲ با ضربات پلیس جان خود را از دست داد.
پناهجویان ساکن اردوگاه مانوس که بهطور عمده از افغانستان، ایران، میانمار، پاکستان، سریلانکا و سوریه هستند در حال حاضر از سطل زباله برای جمعآوری آب باران استفاده میکنند و برای محافظت در برابر آفتاب و بارانهای استوایی پناهگاههای موقت را ایجاد میکنند.
روز جمعه پلیس «پاپوآ گینه نو»، بخشهای زیادی از این اردوگاه را از بین برد و قسمتهای زیادی از حصار آن را برداشت و باعث ترس از تجاوز توسط ساکنان جزیره شد.
بهروز بوچانی، روزنامهنگار کرد ایرانی که بیش از چهار سال است که در این جزیره گرفتار است، گفت: «آنها سطلها زبالهای که ما برای جمعآوری آب استفاده میکردیم تخریب کردند.»
بوچانی که نقش سخنگوی پناهجویان را ایفا میکند، برای دسترسی پناهجویان این اردوگاه به آب و برق و غذا به مقامات درخواست قضائی ارائه کرده بود اما دادگاه روز سهشنبه ۷ نوامبر / ۱۶ آبان این درخواست را رد کرد.
ایرانیان در حدود ۲۰ درصد از جمعیت کل پناهندگان اردوگاههای استرالیا را تشکیل میدهند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.