آژانس بینالمللی انرژی اتمی: ایران به محدودیتهای برجام پایبند است
نهمین گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار گرفت. ذخایر ایران: ۹۶.۷ کیلوگرم اورانیوم به خلوص ۳.۶۷ درصد و ۱۱۱.۴ تن آب سنگین.
نهمین گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام قرار گرفت. آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران به تعهدات خود در توافق هستهای با قدرتهای جهانی عمل کرده است. این نخستین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پایبندی ایران به برجام بعد از اعلام استراتژی ترامپ در قبال توافق هستهایست. هفته آینده گزارش آژانس در شورای حکام در وین به بحث گذاشته میشود.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سخنانی که ۱۳ اکتبر درباره تغییر استراتژی آمریکا در قبال ایران ایراد کرد، ارزیابی توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی را به کنگره آمریکا سپرد و به مجلس نمایندگان آمریکا ۶۰ روز فرصت داد که درباره اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران در پیش از برجام تصمیم بگیرد. اکنون آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز دوشنبه ۱۳ نوامبر/ ۲۲ آبان یک ماه قبل از به سر آمدن مهلتی که رئیس جمهور آمریکا برای مجلس نمایندگان این کشور درباره برجام تعیین کرده، در تازهترین گزارشاش اعلام کرده که ایران به تعهدات خود کاملاً پایبند بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که میزان اورانیوم غنیشده ایران تا ۵ نوامبر ۲۰۱۷، ۹۶.۷ کیلوگرم و بسیار کمتر از میزان مجاز ۲۰۲.۸ کیلوگرم در برجام بوده است. همچنین خلوص اورانیوم غنیشده در تأسیسات هستهای ایران نیز از ۳.۶۷ درصد تجاور نکرده است.
آژانس بینالمللی انرژی همچنین اعلام کرده که میزان ذخایر آب سنگین ایران ۱۱۱.۴ تن است. در توافق هستهای میزان مجاز دخایر آب سنگین تا سقف ۱۳۰ تن تعیین شده است.
محدودیت ۲۰۲ کیلوگرمی اورانیوم ۳.۶۷ درصد و تعین محدودیت برای ذخایز آب سنگین به میزان ۱۳۰ تن که در توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی پیشبینی شده، سبب شده که جامعه جهانی اطمینان پیدا کند که ایران هرگز از مصالح لازم برای تولید بمب اتم برخوردار نیست.
بند تی
یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سپتامبر سال جاری گفته بود که آژانس مایل است بر عملکرد ایران در اجرای بند «تی» برجام نیز نظارت داشته باشد.
بند «تی»، بخشی از متمم اول «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در زمینه تعهدات هستهای است. این بخش به «فعالیتهایی که ممکن است در طراحی و توسعه یک وسیله انفجاری هستهای به کار گرفته شود» اشاره میکند. در این بند به وظایف آژانس اشاره نشده بلکه مسئولیت تأیید اقدامات ایران در این زمینه به عهده کمیسیون مشترک برجام گذاشته شده است.
مواردی که در بند «تی» به آنها اشاره شده، شامل فعالیتها و تجهیزاتی میشود که کاربردی دوگانه دارند: هم در فعالیتهای هستهای به کار میروند و هم در فعالیتهای معمول نظامی. روسیه با راستیآزمایی مسائل مربوط به بند تی مخالفت کرده است. ایالات متحده آمریکا اما خواهان نظارت بینالمللی بر نحوه اجرای بند تی و همچنین دسترسی به تأسیسات نظامی ایران است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
Nasim
چرا اجازه نمیدهند از انبار موشکها و فردو بازدید کنید؟!