استقلال کردستان: آنچه پس از همهپرسی گذشت
سرانجام، اقلیم کردستان عراق، در بیانیهای اعلام کرد که به رأی دادگاه عالی فدرال عراق درمورد ماده یک قانون اساسی مبنی بر التزام به حفظ یکپارچگی عراق احترام میگذارد. سخنگوی نخستوزیر عراق، این بیانه را به معنای «لغو همهپرسی» تفسیر کرده است.
سرانجام، اقلیم کردستان عراق، در بیانیهای اعلام کرد که به رأی دادگاه عالی فدرال عراق درمورد ماده یک قانون اساسی مبنی بر التزام به حفظ یکپارچگی عراق احترام میگذارد. سخنگوی نخستوزیر عراق، این بیانه را به معنای «لغو همهپرسی» تفسیر کرده است.
به رغم مخالفت ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، سازمان ملل، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق، همهپرسی برای استقلال کردستان عراق در ۳ مهر ۱۳۹۶ /۲۵ سپتامبر ۲۰۱۷ برگزار شد. میزان مشارکت ۷۸ درصد گزارش شد، و بیش از ۹۲ درصد رأی دهندگان، جمعیتی نزدیک به سه میلیون نفر، به آن "آری" گفتند. پس از آن، اما وقایع آن طور که حکومت اقلیم کردستان میخواست پیش نرفت. دوشنبه ۱۶ اکتبر، ارتش عراق و حشد شعبی به شکلی غیرمننظره کنترل شهر نفتخیز کرکوک را به دست گرفتند.
پس از عقبنشینی نیروهای پیشمرگه از کرکوک، مسعود بارزانی، رئیس حکومت اقلیم و رهبر حزب دموکرات کردستان عراق، انگشت اتهام را به طرف حزب اتحادیه میهنی گرفت و روز ۱۷ اکتبر در بیانهای گفت: «آنچه در شهر کرکوک رخ داد، نتیجه تصمیمات یکجانبه اشخاصی از یک حزب سیاسی داخلی کردستان بود.»
تا ۲۱ اکتبر، نیروهای دولت مرکزی تمام استان کرکوک را تحت کنترل خود گرفتند؛ در واکنش به این اتفاقات، حکومت کردستان عراق شنبه در بیانیهای آمادگی خود را برای آغاز گفتوگوها با دولت مرکزی «در اسرع وقت و در چارچوب قانون اساسی عراق بدون هیچ پیششرطی» اعلام کرد.
در ۲۸ اکتبر، مسعود بارزانی در نامهای به پارلمان کردستان خبر داد که از اول نوامبر از ریاست اقلیم کنار خواهد رفت. و در ۲۹ اکتبر، جلسه پارلمان کردستان بعد از دو سال از تعلیق مجلس با حضور همه فراکسیونها با رای اکثریت نمایندگان به صورت غیر علنی برگزار شد. با تصویت پارلمان، اختیارات مسعود بارزانی بین نهاد نخستوزیری بهعنوان قوه مجریه، و دو قوه مقننه و قضائیه تقسیم شد.
مسعود بارزانی، در روز کنارهگیری از سمت خویش، در مصاحبه با نیوزویک، گفت که عملیات نیروهای نظامی عراقی برای پس گرفتن کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه با هدایت ایران و با هماهنگی با ایالات متحده آمریکا و بریتانیا صورت پذیرفته است.
درهمین اثنا، مقامات کردستان مدعی شدند، دولت مرکزی عراق صادرات نفت از کرکوک را متوقف کرده است.
با کنارهگیری مسعود بارزانی از ریاست اقلیم کردستان، نیچروان بارزانی نخستوزیر کردستان و برادرزاده مسعود بارزانی، مسئول مذاکره با بغداد، همسایگان کردستان و نیروهای مخالف شد.
۶ نوامبر، به درخواست حیدر عبادی نخست وزیر عراق و شورای وزای این کشور، دادگاه عالی عراق، ماده یک قانون اساسی این کشور را برای جلوگیری از "ّبرداشتهای غلط" از نو تفسیر کرد؛ بنا به این تفسیر، هیچ یک از استانها و مناطق عراق حق جدایی از دولت مرکزی را ندارند.
در مصوبه دادگاه عالی عراق –مصوبه شماره ۱۲۲ در مورد ماده اول قانون اساسی— آمده، تمامی مسئولان دولت فدرال عراق، بنا به ماده یک قانون اساسی و دیگر مواد قانون اساسی مرتبط با یکپارچگی عراق به ویژه ماده ۱۰۹، ملزم به حفظ یکپارچگی کشور هستند.
در ۱۴ نوامبر، اقلیم کردستان عراق، در بیانیهای اعلام کرد که به رأی دادگاه عالی فدرال عراق درباره ماده یک قانون اساسی احترام میگذارد، و امیدوار است این مسأله زمینه آغاز گفتگوهای شامل و فراگیر میان بغداد و اربیل را فراهم کند.
سعد الحدیثی، سخنگوی دفتر حیدرالعبادی نخستوزیزعراق، اعلام احترام و پایبندی اربیل به مصوبه دادگاه فدرال درباره ماده اول قانون اساسی را به معنای «لغو هم پرسی» تفسیر کرده است.
نظرها
مقصرالملل
ای کاش این کمنته ای مرا در پست قبلی بخوانید، داستانی در اقلیم کردستان عراق اتفاق افتاد، فرمی دیگری از داستان حماقت مردم هایی است که فریب خوردند! فریب طمع و بدی خود را و نه فریب دیگران را! امروزه کی نمی داند که اسلام و هر دینی نبایست حکومت کند، نبایست بر اسا قومیت و زبان حکومت تشکیل داد! همگان می دانند بهترین حکومت ها سکولاریته بویژه از نوع سوسیال دمکراتش است! اما باز هم طمع و زیاده خواهی توهمالت قومی یا مذهب کار دست مردم می دهد و بعد که گند زده شد، دنبال مقصر هستند و تقصیرات گردن دیگری می اندزاند! مشکل همین است که قبول نمی کنند خود مقصر اصلی هستند! وگرنه، موقعیتی که مردم های متنوع اقلیم به دست آوردند، استثنائی بود، ولی آنها نتوانستند جلوی دیکتاتوری دو گروهک قبیله ای بارزانی و طالبانی بگیرند. باز هم داستان دیکتاتوری تکرار شد. این نشان می دهد چه قدر مردم های منطقه خاورمیانه عقب مانده هستند ، البته بجز اسرائیل ، که واقعا ملتی مدرن است. دلیلش همین است این یهودیان قرن ها در کشورهای متمدن غربی زندگی کردند و بر خلاف مردم های اغلب مسلمان زاده عقب مانده نیستند. این ها تا زمانی اسلام بر مغز و اجتماعشان چیره است، به معنای وقاعی کلمع سکولار دموکرات نشوند، امیدی به نجاتشان نیست. ختم کلام. ...
محسن مدنى
ده بار ديگر كردها سركوب شوند مجددا با عزمى قويتر براى رسيدن به هدف قيام ميكنند البته شرايط بسيار مشكلى دارند كه محصور بين چهار كشور دشمن هستند ولى امكان ندارد بشود جلو استقلال كردستان را گرفت دير وزود دارد ولى سوخت وسوز ندارد
علی
بسیار خوشحالیم که غائله ختم به خیر شد و پول عربستان و فشارهای اسراییل و ایدههای بیات شده استالینیستی به جایی نرسیدند.
سامان
دویست سال است که کردها تلاش میکنند مستقل شده و یک کشور کردی را تشکیل دهند ولی تا به امروز این مهم رخ نداده در این مدت عده زیادی از مردم کشته شدند خانه های بسیاری تخریب شده و بسیاری از افراد مجبور به ترک خانههایشان شدند مثلاً اگر به شکل گیری و تشکیل دولت اسرائیل بنگریم حمایت قدرتهای بزرگ را از اسرائیل و یهودیان میبینیم که بالاخره توانستند کشورشان را تأسیس کنند اما کردها از این حمایت یا برخوردار نبودند یا اگر حمایتی هم بوده کارساز نبوده بزرگترین عاملی که اسرائیل بوجود آمد اتحاد همه یهودیان بالاخص سیاستمدارهایشان بود موردی که در بین رجل سیاسی کرد کمتر دیده شده بامید روزی که کردها نیز بتوانند کشوری مستقل و آزاد و قدرتمند داشته باشند
روزبه
آقای مدنی بفرض قبول حرف شما باید فرد یا جامعه نه احساسی بلکه عقلانی باید به این سئوال پاسخ بده هدف از استقلال چیست و آیا هزینه پرداختی از لحاظ انسانی و مالی این هزف رو توجیه میکنه. مثلا یکی از علل عدم توسعه مناطق کرد عدم تضمین امنیت سیاسی منطقه برای سرمایه گذاری دراز مدته چون این مناطق نا آرامند وووو آیا عراق. سوریه لیبی یمن. و افعانستان با خاک یکسان شده به آزادی یا استقلال واقعی دست یافته اند؟ ووو
davoodi
بهترین کار برای کردها و همه ننطقه تلاش برای تقویت دموکراسی و مردمسالاری اس. چه ایرانن چه ترکیه و عراق و
علی
تحقیقات جدید در بی بی سی نشون داده که کردها و اوپوزیسین سوریه با داعش توافق کردند که کاروانی به طول پنج کیلومتر از رقه با امنیت و با خانواده ها و اسلحه خارج بشن که به اصطلاح مبارزین ازادی طلب کرد و غیره وارد اونجا بشن. در کمال تاسف ظاهرا اردوغان دیوانه راستمیگفت در مورد امال نادرست کردها در اونجا هم. بابا جان ...