شهرام ناظری «برگریزان» را به زلزلهزدگان کرمانشاه تقدیم کرد
موسیقیدان، آهنگساز و خواننده برجسته بر اساس شعری از م. آزاد ترانهای اجرا کرده. او این ترانه را برای گوشزد به «نظام» به زلزلهزدگان پیشکش کرده.
شهرام ناظری (زاده ۲۹ بهمن ۱۳۲۸ کرمانشاه)، موسیقیدان، آهنگساز، خواننده و از برجستهترین هنرمندان موسیقی ایرانی و استاد موسیقی مقام ایرانی ترانه «برگریزان» بر اساس یکی از سرودههای محمود مشرف آزاد تهرانی (م.آزاد)، شاعر فقید ایرانی را به زلزلهزدگان کرمانشاه اهدا کرد. آهنگسازی این ترانه را ارشک رفیعی به عهده داشته است.
شهرام ناظری میگوید ترانه «برگریزان» را به زلزلهزدگان کُرد هدیه داده است با این هدف که گوشزدی باشد برای «نظام» که برای روستاهای محروم کاری انجام دهد:
«هدیه ناقابلی است که بعدها یادگار و گوشزدی باشد برای این مصیبتی که به وجود آمده است. برای افراد متمول، مردم، مراکزی که واقعاً [کاری] از دستشان برمیآید، خود دولت و نظام که به فکر آسایش واقعی و زیر متوسط برای مردم ستمدیده باشند و برای روستاهای محروم کاری انجام دهند.»
ترانه برگریزان بر اساس شعری از م.آزاد شاعر سرشناس سالهای دهه ۱۳۴۰ اجرا شده است:
شاخ برگآور شکست، باد مرگآور شده است
باد طاعون سیاه برگریزان را میان باغ آورده است
خاک روی خاک، سنگ روی سنگ
روی گُلهای پتوها خاک میریزد
مرگ روی مرگ، درد روی درد
چشمهسار ماه میخشکد
ترانه «برگریزان» با صدای شهرام ناظری:
م. آزاد در سال ۱۳۱۲ متولد شد. در دانشگاه و نزد کسانی چون بدیعالزمان فروزانفر و پرویز ناتل خانلری زبان و ادبیات فارسی خواند و سالها در این عرصه تدریس کرد. نخستین دفتر شعر او با عنوان «در دیار شب» در سال ۱۳۳۴ با مقدمهای از احمد شاملو منتشر شد. برخی از اشعار او، برای مثال شعر «نامه» (من از آسمان سخت نومیدم دوست)، «گل آشنایی» (گل من ، پرنده ای باش و به باغ باد بگذر) «بادها در گذرند» (باید عاشق شد و خواند) از محافل روشنفکری عبور کرد و بر سر زبان مردم هم جاری شد.
شهرام ناظری درباره شعر «برگریزان» از م.آزاد میگوید:
«شعر عجیبی است. ارتباط مستقیمی هم با همین آسیبدیدگان زلزله کرمانشاه و مناطق سرپل ذهاب، کرند و قصرشیرین دارد.»
شهرام ناظری میگوید:
«ما انتظار داریم که [مسئولان] بعدها فکری اساسی برای همه روستاها و جاهای فقیر ایران و بخصوص مردم کُرد که همیشه مورد ظلم، ستم، سختی و مشکلات واقع شدهاند بکنند. این توقع زیادی نیست. چیزیست که کوچکترین حق هر فردی است که در این کشور زندگی میکند.»
شهرام ناظری از نخستین هنرمندان ایرانی است که با استفاده از موسیقی مقامی اشعار شاهنامه را اجرا کرده است. در سال ۹۴ بعد از ۱۰ سال انتظار آلبوم صوتی و تصویری «درفش کاویانی» با صدای شهرام ناظری، به آهنگسازی فرید الهامی منتشر شد.
شهرام ناظری تاکنون بیش از ۴۰ آلبوم موسیقی منتشر کرده است.
سال گذشته دادستان نیشابور دستور داد که کنسرت شهرام ناظری لغو شود. او تهدید کرده بود که اگر کنسرت برگزار شود، شهرام ناظری را به زندان میاندازد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.