محمود عباس: بیتالمقدس همیشه پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند
محمود عباس در واکنش به ترامپ و تصمیم انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس گفت که این اقدام به معنای «خروج آمریکا از گفتوگوهای صلح» و بیاعتبار کردن راه حل دو کشوری است.
محمود عباس در واکنش به سخنرانی دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن بیتالمقدس (اورشلیم) به عنوان پایتخت اسرائیل گفت که این اقدام به معنای «فاصله گرفتن آمریکا از گفتوگوهای صلح»، بیاعتبار کردن راه حل دو کشوری، «تشویق شهرکسازیها» و حمایت از «اشغال بیشتر فلسطین» است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز ۶ دسامبر/ ۱۵ آذر بعد از سخنرانی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، که در آن دستور انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس را صادر کرد، مقابل دوربین تلویزیون آمد و گفت این اقدام ایالات متحده را از نقش خود به عنوان واسطه و حامی مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیها دور میکند.
او از همراهان فلسطین خواست که مقابل این تصمیم ایالات متحده آمریکا موضع بگیرند: «این یک لحظه تاریخی است و ما باید مقابل آن اقدام کنیم. ایالات متحده دیگر نمیتواند به عنوان یک حامی سیاسی و واسطه [صلح] عمل کند.»
او در ادامه گفت که بیتالمقدس همیشه پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، مدت کوتاهی پس از سخنرانی ترامپ در بیانیهای از رئیسجمهوری آمریکا قدردانی کرد و گفت: «تصمیم رییسجمهوری گامی مهم در جهت صلح است؛ زیرا صلحی که اورشلیم را به عنوان پایتخت دولت اسرائیل شامل نشود، وجود ندارد.»
مرگ راه حل دو کشوری؟
در کنار به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، سخنرانی ترامپ از بیان صریح این که راه حل دو کشوری تنها راه برای توافق صلح است پرهیز کرد.
ترامپ که پیش از این هم گفته بود که راه حل یک کشوری و دو کشوری برای او فرقی ندارد گفت: «ایالات متحده از چنین راه حلی پشتیبانی میکند تنها در صورتی که طرفین موافق باشند.»
عباس در واکنش به او گفت که موضع رئیسجمهوری آمریکا، «هر گونه تلاش برای دستیابی به راه حل دو کشوری را تضعیف میکند».
صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد فلسطینیان که پیشتر پیشبینی کرده بود که تصمیم ترامپ موجب خشم عمومی در فلسطین خواهد شد پس از سخنرانی ترامپ به «هاآرتص» گفت: «پیام ترامپ روشن است؛ راه حل دو کشوری پایان یافته است.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم روز چهارشنبه در نیویورک با لحن خشمگین به تصمیم ترامپ واکنش نشان داد و گفت: «در این لحظه پر از اضطراب میخواهم این موضوع را روشن بیان کنم که گزینهای به جز راه حل دو کشوری وجود ندارد. برنامه جایگزینی وجود ندارد.»
او در ادامه گفت که موضوع پایتخت بودن بیتالمقدس موضوعی است که باید از طریق مذاکره مستقیم بین اسرائیل و فلسطین حل شود.
عباس به صراحت گفت که تصمیم ترامپ «نقض قوانین بینالمللی» است و به جای سوق دادن شهروندان اسرائیل و فلسطین به سمت صلح، «اشغال بیشتر» را تشویق میکند.
اتحاد در حال شکلگیری میان گروههای فلسطینی
گروه های مختلف فلسطینی از جمله فتح، حماس و جهاد اسلامی باهم و با رهبران جهان عرب جلسه دارند تا در مورد مراحل بعدی واکنش خود تصمیم بگیرند.
به گزارش «المیادین» گروه فلسطینی حماس که بر نوار غزه مسلط است ضمن محکوم کردن تصمیم ترامپ آن را «تجاوز آشکار» به حقوق ملت فلسطین خوانده است.
در بیانیه حماس آمده که آمریکا درهای جهنم را به روی منافع خود باز کرد. حماس از فلسطینان و مسلمانان منطقه خواسته است که در اعتراض به تصمیم ترامپ به خیابانها بیایند.
محمود عباس هم به عنوان رهبر فلسطینان گفته است که موقعیت بیتالمقدس در فلسطین تغییر نخواهد داد و این شهر همچنان پایتخت فلسطین خواهد بود.
رهبران کشورهای مسلمان در سراسر خاورمیانه روز سهشنبه به تصمیم ترامپ واکنش منفی نشان دادند، از جمله ملک سلمان دوست و متحد دونالد ترامپ.
روز چهارشنبه پس از اینکه مشخص شد ترامپ قصد انتقال پایتخت کشورش به بیتالمقدس را دارد، تظاهراتهای اعتراضی در کشورهای مختلف در خاورمیانه و ترکیه شکل گرفت.
انتظار میرود که واکنشهای اعتراضی به تصمیم ترامپ در خاورمیانه ادامه پیدا کنند. اندکی پس از سخنرانی ترامپ، وزارت امور خارجه ایالات متحده بیانیهای صادر کرد و از مقامات سیاسی آمریکایی خواست تا سفرهای غیر ضروری خود را به اسرائیل، بیتالمقدس و کرانه غربی تا ۲۰ دسامبر به تعویق بیاندازند.
نظرها
عنوان
نام اورشلیم در برابر بیت المقدس، خود گواه عقبه تاریخی و دیرینگی مردمان یهود در اسرائیل نسبت به اعراب عمدتا مسلمان سنی است! نمیخواهم باز بحثهای توجیهی تاریخی بگویم که هزاران بار گفته شده تکرا کنم اما چند تکلمه مهم: مسئله فلسطین هم یکی از هزارن مورد ترایخ کشورسازی های جهان است. در طول گروهها و اجتماعات انسانی دست به مهاجرت و ساخت کلونی و در نهایت کشورسازی کردند. مردمان سامی زبان از آموری و آشوریان گرفته تا عبری و عربان همگی مردمان کوچنده صحرانشنی بودند که طی 4 هزار سال اخیر بارها به سرزمین های متمدن شهری-کشاورزی هلال خصیب مهارجت کرده اند و با تصرف اراضی تمدنهای پیش خود، برای خودشان کشور ساختند!
عنوان
حالا اصل دعوا بر سر این است، بر طبق روال تاریخی حدود صد سال پیش مردمان یهودی آیین که همچنان زبان عبرانی تورات زبان مشترکشان استفاده کرده اند، به سرزمین باستانی که تمدن یهود در آنجا متولد و پروده شده بازگشته اند،در نزاع تصرف ارضی باقی کمانده امپراتور یعثمانی اعراب مسلمان بازنده شدند، اعراب 1400 سال پیش بر مردمان یهود و نصرانی اسرائیل و یهودا و سامریه چیره گشتند، اما 1300 سال بعد در پی سستی و انحلال امپراتوری ترکان عثمانی، فرصت یافتند اراضی باستانی پیش کسوتان را به دست بیاورند، این وسط فلسطین نه کشور بود و نه ملت و نه حتی قومیت! قومیت دارای پارامترهای مشخصی است، فلسطین نام تاریخی قوم پلست بوده وشواهدی باستان شناسی گویای این واقعیت است پلست ها شاخه ای از مردمان آریایی زبان و احتمالا همریشه پارسی ها بودند. پلستین/فلسطین باریکه ساحلی از حدود غزه تا تل آویو بوده و نه همه اسرائیل امروز ! اعراب هیچ ربط تاریخی و هویتی قومی با پلستیک های باستانی ندارند. در واقع تا 1400 سال پیش هنوز اعراب به طور کل و به اخص اعراب مسلامان هنزو پایشان به سرزمین اصلی فلسطین (سواحل عزه-تل آویو) نرسیده بود و این راضی کاملا یهوید و عبرانی نیشن بودند. نکاتی هیچ گاه تاریخ دان های عرب و مسلمان نمیگویند برعکس مردمان کشورهای اسلامی را فریب میدهند و به دروغ میگیوند از اول این سرزمینها متعلق به اعراب بوده ! در حالی اینگونه نوبده، اطلاق نام فلسطین بر تمام اراضی بین مدیترانه تا رود اردن، شبیه داستان توسعه جزء به کل منطقه پارس به کل فلات ایران زمین است! فلسطین تنها نوار ساحلی بوده و تازه 1400 سال پیش سرزمین یهودی و عبرانی بوده و نه عربی و سالامی. اعراب این سرزمینها اشغال و تصرف کردند در کشورگشایی هایشان.
عنوان
اعراب تا زمان ظهور اسلام در حوالی شرق رود اردن تازه مستقر شده بودند. مالکیت ملی از دوران جدید شروع شده است. این مالکیت تنها از زمان جامعه ملل و سازمان ملل میتواند سندیت داشته باشد از نظر حقوقی، پیش از این تاریخ، همان رسم روزگار کهن بوده، یعنی قوانی شبه جنگلیف بر همین قوانین شبه جنگلی اعراب چند برابر عربستان امروزه در تصرف خود دارند. اساس اعراب تا قبل ظهور اسلام به غیر شبه جزیره عربستان و حواشی اش اصلا سابقه تاریخی کشوری و مملکتی ندارند، آنچه تمدن های اشور و بابل است صرفا اشتراک است در زبان و هماتن قدر ارعاب اشتراک دارند و عبرانی های یهود اشتراک دارند، ارعاب نمیتوانند مثلا حکومت-مملکتهای آشور، آرامی یابلبی سابقه خود بگیرند برای مالکیت بر کشورهای رعاف و سوریه و لبنان.. چون در این صورت عبرانی هیا یهوید به مراتب ارجحیت دارند در ادعا ! عبرانی ها زودتر و قدیمی تر از اعراب در جهان تاریخی ظهور داشته اند. اما اینها همه رحف است در هایت، در نهایت زمنی از آن کسشی است پای کار برایش جنگیده و تصرف کرده. بقیه چرندیات ایدوئلوژیک و سیاسی و بازی های مثل نظام تئوکراسی ایران است که میخواهد بهانه کند فلسطین رابرای اجرای نقشه های توسعه طلبانه اش. همان طور کشور ایارن، تنها ابزار و سکو توسعه و جاه طلبی نظام تئوکراسی ولایی است، فلسطین هم یک ابزار بیشتر نیست. ماکیاولیسم دنیای سیاست، همه چیز وسیله برای هدف جاه طلبی اش قرار یدهد. کشته شدن یا بیچراگی میلیون ها انشان برایشان مهم نیست!
عنوان
اما راه حل مسئله وجود دارد، مسئله جنبیه حیثتی است. محمود عباس هم میداند اسرائیل واقعیتش بر ترایخ اثبات کردهف کرای هم اعرب نمیتوانند بکندف اما مسئله ابرو است. راه حل چیست؟ راه حل عقلانیت دو طرف است. بازی برد-برد، وقتی صورت میگرد که دو طرف از منافع حداکثری چشم پوشی کرده و بر حداقل های دست یافتنی تمرکز کنند. میتواند حاشیه شرقی اورشلیم راب ه عنوان بیت المقدس در نظر گرفت و به فلسطنی ها داد. این بهترین راه حل است. مسجد القصی هم به صورت بین الملی برای همه ادیان ابراهمی آزاد باشد. اعراب به خاطر تاریخ فتوخات دو-سه قرن صدر اسلام، همچنان دچرا غرو و برتری جوی است متاسافنه ! انها باید به پذیرند دوران فتوحاتشان بیش از هزار سال است پایان یافته! اعراب باید یاد بگیرند شکست و باختن بخشی از زندگی است و قرار نیست همیشه انسانها برنده و پیروز باشند. این همه اراضی تمدنهای غیر رعبی در خاورمیانه و شمال افریقا را به تصرف در اورید، اما یک گوشه کوچکش را باختید. جنبه باختن هم خوب چیزی است !