گسترش مدارس خصوصی با وجود وضعیت نامناسب شغلی معلمان آزاد
یک معلم آزاد میپرسد: «کجای دنیا معلم با حقوق ۵۰۰- ۶۰۰ هزار تومان و بدون بیمه کار میکند؟ با معلم قرارداد سفید میبندند و هیچ حق و حقوقی برایش قائل نمیشوند؟»
قرار است شمار مدارس خصوصی از ۱۰درصد کل مدارس به ۱۵درصد کل مدارس افزایش یابد. معلمان آزاد شاغل در این مدارس که با حقوق ناچیز کار میکنند اما از امنیت شغلی بیبهرهاند و میان وزارت کار و وزارت آموزش و پرورش سرگردان و نگرانند. یک معلم آزاد میپرسد «کجای دنیا معلم با حقوق ۵۰۰- ۶۰۰ هزار تومانی و بدون بیمه کار میکند؟ با معلم قرارداد سفید میبندند و هیچ حق و حقوقی برایش قائل نمیشوند؟»
در حال حاضر حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار دانش آموز در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند که کمی بیش از ۱۰درصد کل دانشآموزان ایران هستند.
به گفته مجتبی زینیوند، معاون وزارت آموزش و پرورش و رییس سازمان مدارس غیردولتی، قرار است در پایان برنامه ششم سهم مدارس خصوصی در آموزش و پرورش به ۱۵درصد برسد.
یک معلم آزاد در گفت و گو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) به عدم رعایت قانون کار در مدارس خصوصی اعتراض کرده و گفته است این معلمان که بیمه نیستند در مواردی موفق شدهاند پس از شکایت قانونی، حکم الزام به بیمه اجباری را دریافت کنند اما مسئولان مدرسه همچنان از پرداخت حق بیمه آنان سر باز زدهاند: حق بیمه از حقوق معلمان کسر شده است اما در صورت اعتراض، عذرشان خواسته میشود.
گرچه مدارس خصوصی شهریه بالایی از دانشآموزان می گیرند اما درصد بالایی از معلمان شاغل در این مدارس قراردادی هستند و با حقوقی کمتر از حداقل دستمزد کار میکنند و از بیمه محرومند.
هر چند در آموزش و پرورش معاونتی برای مدارس خصوصی وجود دارد اما قرارداد کار این معلمان بر اساس قانون کار منعقد میشود و وزارت آموزش و پرورش مسئولیتی درباره مشکلات شغلی آنان برعهده نمیگیرد.
وزارت کار نیز بر کار آنان نظارتی ندارد و معلمان در مواردی با قراردادهای سفید به کار گرفته میشوند.
فعالان صنفی معلمان بارها به خصوصیسازی آموزش و عدم نظارت بر کار مدارس خصوصی اعتراض کردهاند.
به گفته محمد حبیبی، فعال صنفی معلمان، این مدارس منابع درآمدزایی در سطح انبوه برای صاحبان سرمایه هستند اما بهره کادر آموزشی به نسبت سودی که صاحبان مدارس میبرند، اندک است.
حبیبی میگوید مدارس خصوصی از معلمان بهرهکشی میکنند.
مجتبی زینیوند، رییس سازمان مدارس غیردولتی و معاون وزارت آموزش و پرورش اما هفته پیش خبر داد ۱۰ هزار معلم که در هزار مدرسه فعالیت میکنند، حقوق معوقه دارند: «این دسته از معلمان حقوق معوقه دارند که در خزانه مانده است. منتظریم خزانه اعتبار تخصیص دهد تا حقوق پرداخت شود.»
به گفته زینیوند یک مشکل دیگر این است که در برخی مناطق شهریه مدارس خصوصی با هزینهها متناسب نیست: «هزینههای اداره مدارس غیردولتی بالاست. متاسفانه در مدارس غیردولتی در برخی از مناطق و شهرستانها شهریهها به نحوی است که کفاف هزینهها داده نمیشود.»
معلمان حقالتدریسی شاغل در مدارس خصوصی و دولتی در زمره آسیبپذیرترین شاغلان هستند که در هفتههای اخیر تجمعات متعددی در چند شهر در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات و بلاتکلیفی شغلی شان برگزار کردهاند.
نظرها
آسیبپذیر
در آموزشگاههای آزاد از هم وضع بدتر است. مدرک فروشی عملا است. فقط نامنی شغلی نیتس، بلکه نامنی روانی و نامنی جانی هم است. مدرسان ومربیان و معلمان حق التدریسی همیشه مورد هجمه بچه ها و حتی بزرگسالان به ظاهر دانش آموز هستندف اما با مدرک فروشی و مدرک تضمینی، اساسا این به ظاهر دانش آموز ها هیچ رحمی به مدرسان نمیکنند و گاه چنان عرصه به مدرسان تنگ میشود که از تدریس صرف نظر میکنند !! بچه های وقیح وبی تربیت (اغلبشان شادی از نوکسه ها هستند) در این مدارش انواع اذیت و آزار نسبت به معالمان حق التدریسی میکنند. در این مدارس ثروت زیادی نصیب مدیارن وصاحبانش میشود و گاه یک سوم دستمزد قانون کار به حق التدریسی ها میدهند. بیکاری زیاد و رقابت بریا بردگی میان بکیران تحصیل کرده، این وضعیت ناگوار برده داری در ایران گسترش داده است.