اعتراضات در کردستان عراق وارد سومین روز خود شد
بر اثر این بحران بیسابقه دو حزب گوران و اتحادیه اسلامی از دولت محلی خارج شدند. نیچروان بارزانی گفته که صدای اعتراض مردم را شنیده و حیدر عبادی نیز گفته نمیتواند حقوق کارمندان اقلیم کردستان را بپردازد.
تجمعات و تظاهرات اعتراضی در شهرهای اقلیم کردستان علیه فساد و بیکفایتی دولت محلی و احزاب سیاسی، بهرغم حضور نیروهای امنیتی در روز چهارشنبه ۲۰ دسامبر / ۲۹ آذر نیز ادامه یافت.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، در شهر رانیه واقع در استان سلیمانیه معترضان بدون دخالت مأموران امنیتی دفاتر حزب گوران و دو حزب کوچکتر سوسیال دموکرات و کمونیست را به آتش کشیدند.
روز چهارشنبه در شهرهای دیگری همچون قلعه دزه، جمجمال، و حلبچه نیز تظاهرات اعتراضی برپا شد. شاهدان عینی گفتهاند که در حلبچه نیروهای امنیتی از تیرهوایی و گاز اشکآور برای پراکنده کردن تظاهرکنندگان استفاده کردند.
روز گذشته درگیریها در شهر رانیه پنج کشته و ۸۰ نفر زخمی شدند. با این حال خبرگزاری رووادو روز چهارشنبه بهنقل از وزارت بهداشت اقلیم کردستان نوشت شمار کشتهشدگان روز گذشته در رانیه دو نفر بودند و نه پنج نفر.
مأموریت کمکرسانی سازمان ملل در عراق (اونامی) روز چهارشنبه نسبت به این خشونتها ابراز نگرانی کرد. نمایندگی سازمان ملل در عراق خواهان «خویشتنداری» مأموران امنیتی و «پرهیز از خشونت» از سوی معترضان شد.
این اعتراضات به بحرانی بیسابقه کشیده شده است. «جنبش تغییر» یا «گوران» با ۱۰ وزیر و اتحادیه اسلامی کردستان با دو وزیر اعلام کردند که از دولت نیچروان بارزانی خارج میشوند. یکم نوامبر / ۱۰ آبان سال جاری دوره ریاست ۱۲ ساله مسعود بارزانی بر اقلیم کردستان پایان یافت و او مسئولیت دولت محلی با ۲۱ وزیر را به نیچروان بارزانی، برادرزاده خود سپرد.
از روز دوشنبه ۱۸ دسامبر / ۲۷ آذر که اعتراضات در اقلیم کردستان آغاز شد دستکم ۱۵ مقر احزاب سیاسی و همچنین یک شهرداری به آتش کشیده شدهاند. معترضان دولت را به فساد متهم میکنند و خواهان سرنگونی آن هستند. آنها احزاب حاضر در دولت را مسئول وضعیت دشوار اقتصادی و سیاسی کردستان میدانند.
برای جلوگیری از درگیریها، وسایل نقلیه پلیس با اسلحه، مأموران پلیس ضد شورش و کامیونهای آبپاش در چهارراههای اصلی شهر سلیمانیه، مستقر شده بودند.
روز چهارشنبه همچنین بسیاری از مغازهها در مرکز سلیمانیه، محلی که معترضان جمع شده بودند، تعطیل بودند.
بهگفته معترضان، چندین نفر توسط مأموران امنیتی بازداشت شدند. در مناطق دیگر این استان نیز نیروهای امنیتی مستقر بودند.
اقلیم کردستان از آغاز سال ۲۰۱۴ به دلیل کاهش بودجه دولت عراق، کاهش قیمت نفت و جنگ علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) با بحران اقتصادی روبهروست. این بحران پس از همهپرسی استقلال کردستان در روز ۲۵ سپتامبر / ۳ مهرماه عمیقتر شد. همهپرسی فوق بهرغم مخالفت دولت مرکزی و کشورهای خارجی توسط مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان و رهبر حزب دموکرات کردستان برگزار شد. اکثریت بالای مردم کردستان به این همهپرسی «آری» گفتند اما نیروهای نظامی بغداد با کمک افراد حشد شعبی به سمت کردستان پیشروی کردند و منطقه نفتخیز کرکوک را که از سه سال پیش در دست کردها بود به تصرف خود در آوردند و بدین ترتیب نیمی از درآمد نفتی اقلیم کردستان کاهش یافت.
دولت مرکزی همچنین مانع از پروازهای بینالمللی به دو فرودگاه کردستان شد و به همین دلیل بسیاری از شرکتهای خصوصی کردی و خارجی مجبور به تعطیل شدهاند. کارمندان و آموزگاران یا حقوقشان کم شده و یا با تأخیر پرداخت میشود. با نزدیک شدن زمستان، قیمت نفت سفید و گازوئیل بهشدت گران شده و مردم در طول روز چندین ساعت با قطع برق مواجهاند. آنها قدرت پرداخت هزینه برق خود را ندارند.
حیدر عبادی، نخستوزیر عراق گفته است که به دلیل فساد حاکم بر اقلیم کردستان، دولت مرکزی حقوق کارمندان این منطقه را نمیتواند بپردازد.
نیچروان بارزانی که در آلمان بهسر میبرد نیز روز گذشته (سهشنبه) اعلام کرد که کردستان «دوران دشواری را از سر میگذراند». او خطاب به مردم کردستان گفت: «سرخوردگی شما قابل فهم است و من صدای شما را میشنوم.»
نیچروان بارزانی همچون حزب دموکرات کردستان گفته است که از تظاهرات مسالمتآمیز حمایت میکند اما خشونت را «غیرقابل قبول» دانسته است.
حزب دموکرات کردستان در بیانیهای که روز چهارشنبه منتشر شد از مردم کردستان خواست تا «مسئولانه» علیه «اقدامات غیرقانونی که سبب تهدید کردستان و حکومت دموکراتیک آن میشود»، عمل کنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.