احتمال انتقال سفارتهای چند کشور دیگر به بیتالمقدس
در پی پیوستن گواتمالا به تصمیم ترامپ در بهرسمیت شناختن بیتالمقدس بهعنوان پایتخت اسرائیل، اکنون مقامهای اسرائیلی میگویند «دستکم ۱۰ کشور، از جمله چند کشور اروپایی» میخواهند چنین کنند.
دولت اسرائیل ظاهراً در حال مذاکره با چند کشور دیگر است تا این کشورها نیز سفارت خود را از تل آویو به بیتالمقدس (اورشلیم) منتقل کنند.
در پی مخالفت مجمع عمومی سازمان ملل با تصمیم ترامپ مبنی بر بهرسمیت شناختن بیتالمقدس (اورشلیم) بهعنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت این کشور به این شهر، اکنون دولت اسرائیل تلاش میکند تا نظر کشورهای دیگر را به انتقال سفارتشان به بیتالمقدس (اورشلیم) جلب کند.
تزیپی هوتوولی، معاون وزیر امور خارجه اسرائیل در یک گفتوگوی رادیویی گفته است که تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا «موجی» از انتقال سفارت کشورها به بیتالمقدس (اورشلیم) را موجب شده است.
این مقام وزارت خارجه اسرائیل افزوده است که «آنچه که تاکنون دیدهایم تنها آغاز [این موج] است.»
بهگفته تزیپی هوتوولی «دستکم ۱۰ کشور، از جمله چند کشور اروپایی» در حال مذاکره برای انتقال احتمالی سفارتهای خود از تل آویو به بیتالمقدس (اورشلیم) هستند.
رادیو اسرائیل بهنقل از منابع دیپلماتیک اسرائیل گفته است که هندوراس، فیلیپین، رومانی و سودان جنوبی از جمله کشورهایی هستند که احتمالاً دست به چنین اقدامی خواهند زد.
روز پنجشنبه گذشته، ۲۱ دسامبر / ۳۰ آذر، ۱۹۳ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل هستند که ۱۲۸ کشور تصمیم دونالد ترامپ را محکوم کردند، از جمله ۱۴ عضور شورای امنیت و کشورهای متحد آمریکا.
تنها کشورهای آمریکا، اسرائیل، گواتمالا، هندوراس، توگو، میکرونزی، نائورو، پالائو و جزایر مارشال به قطعنامه ارائهشده به مجمع عمومی سازمان ملل رأی منفی دادند.
دونالد ترامپ چهارشنبه ۶ دسامبر / ۱۵ آذر بیتالمقدس (اورشلیم) را بهعنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت شناخت. این تصمیم با واکنشهای گسترده منفی در جهان روبهرو شد و در مناطق فلسطینی اعتراضات خشونتباری در پی داشت.
در میان کشورهایی که به قطعنامه سازمان ملل رأی ندادند گواتمالا یکشنبه گذشته اعلام کرد که سفارتش را از تل آویو به بیتالمقدس (اورشلیم) منتقل میکند. این اقدام گواتمالا با استقبال اسرائیل روبهرو شد اما مقامهای فلسطینی آن را محکوم کردند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تصمیم گواتمالا را «مهم» خواند و پیشبینی کرد که کشورهای دیگر نیز از آن پیروی کنند. نتانیاهو در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «کشورهای دیگر اورشلیم را [بهعنوان پایتخت اسرائیل] بهرسمیت خواهند شناخت و انتقال سفارت خود را اعلام خواهند کرد. دومین کشور نیز چنین کرد و من تکرار میکنم: کشورهای دیگری نیز وجود خواهند داشت؛ این تنها آغاز راه است و مهم است.»
اقدام گواتمالا میتواند برای این کشور پیامدهایی داشته باشد. ادواردو استاین، رئیس جمهوری پیشین گواتمالا میگوید این کشور نخستین صادرکننده «هِل» در جهان است و کشورهای عربی نیز اولین مشتریان این محصول هستند. بهگفته او لئون کارپیو، رئیس جمهوری گواتمالا در بین سالهای ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶ تصمیم مشابهی گرفت و بازار کشورهای اسلامی به روی گواتمالا بسته شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.