وزیر خزانهداری آمریکا: احتمال دارد تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال شود
حتی اگر ترامپ با تمدید تعلیق تحریمها در چارچوب برجام موافقت کند، احتمال دارد تحریمهایی تازهای در چارچوب مسائل حقوق بشری و برنامه موشکی سپاه اعمال شود.
وزیر خزانهداری آمریکا احتمال داده که به زودی تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال شوند: تحریمهایی در زمینه برنامه موشکی سپاه و تحریمهای حقوق بشری. تحریم نفتی ایران در گرو تصمیم رئیس جمهور آمریکا درباره تعلیق تحریمهای اقتصادی یا از سرگیری این تحریمها در سطح پیش از برجام است. رئیس جمهور فرانسه در گفتوگوی تلفنی با ترامپ بر ضرورت پایبندی به برجام تأکید کرده است.
استیون منوچین، وزیر خرانهداری آمریکا، پنجشنبه ۱۱ ژانویه/ ۲۱ دی در جمع خبرنگاران اعلام کرد که انتظار میرود تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال شود.
«ما همچنان آنها را زیر نظر داریم. تحریمهایی را آماده کردهایم. منتظر باشید که تحریمهای جدیدی از راه برسد.»
«قانون منع گسترش تسلیحات در ایران، کره شمالی و سوریه» از سال ۲۰۰۰ علیه ایران تصویب شده بود و در سال ۲۰۰۵ سوریه و در سال ۲۰۰۶ کره شمالی هم به آن اضافه شدند. بهموجب این قانون وزارت خارجه آمریکا میتواند هر شرکت یا فردی را که به معاملات یا گسترش تسلیحاتی ایران، سوریه، یا کره شمالی کمک میکند، تحریم اقتصادی کند. علاوه بر این چنانچه ترامپ، برجام را تأئید نکند تحریمهای نفتی علیه ایران در سطح پیش از توافق هستهای نیز اعمال میشود. به گزارش خبرگزاری آلمان وزیر خزانهداری آمریکا گفته که دونالد ترامپ معتقد است توافق هستهای نیاز به تغییر دارد:
«فعالیتهای دیگری خارج از توافق هستهای وجود دارد: فعالیتهای مربوط به موشکهای بالیستیک و مسائل دیگر که به تحریم در آن زمینه ادامه میدهیم. خارج از برجام. از جمله تحریمهایی به خاطر نقض حقوق بشر.»
دونالد ترامپ میبایست هر ۹۰ روز یک بار گزارشی از پایبندی ایران به توافق هستهای به کنگره آمریکا ارائه دهد. این مهلت پنجشنبه ۲۱ دی/ ۱۲ ژانویه به سر میآید. یک روز بعد هم رئیس جمهور آمریکا تصمیم خود درباره تمدید تعلیق تحریمهای اقتصادی علیه ایران را اعلام میکند. این تصمیم هر ۱۲۰ روز یک بار اتخاذ میگردد.
دونالد ترامپ و مشاوران امنیت ملیاش بعد از ظهر پنجشنبه در کاخ سفید درباره تمدید تعلیق تحریمهای اقتصادی در چارچوب برجام یا از سرگیری این تحریمها با یکدیگر گفتوگو کردند. به گفته سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، رئیسجمهور آمریکا همچنان معتقد است توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران «بدترین» توافق همه دورانهاست. بر اساس برجام بعد از ۱۰ سال که محدودیتهایی نسبت به تعداد سانتریفیوژها در تأسیسات هستهای اعمال میشود، دیگر مانعی برای توسعه برنامه هستهای ایران وجود ندارد. دولت آمریکا و اسرائیل با این بخش از توافق هستهای مخالفاند. سارا سندرز با اشاره به این موضوع گفته است:
«واضح است که ما این را یک مشکل بزرگ میدانیم. دولت به همکاری با کنگره و متحدان برای رفع این عیبها ادامه میدهد.»
طرفهای اروپایی توافق هستهای اما اعتقاد دارند که برجام به رغم همه معایبش، تنها توافقیست که مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای میشود. روز گذشته در اجلاس چندجانبه بروکسل، وزرای خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا و همچنین مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از توافق هستهای یکصدا دفاع کردند و خواهان حفظ آن شدند. زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان اما به روشنی اعلام کرده بود که اروپا، نگرانی آمریکا از فعالیتهای ایران در یمن، سوریه و لبنان را درک میکند.
کاخ سفید پنجشنبه ۲۱ دی اعلام کرد که رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه با هم تلفنی صحبت کردهاند. ترامپ در این گفتوگو خواهان توقف «فعالیتهای بیثباتکننده» ایران در خاورمیانه شد و مکرون هم بر لزوم پایبندی طرفین به توافق هستهای شد.
کاخ الیزه اعلام کرده که امانوئل مکرون در تماس تلفنیاش با دونالد ترامپ بر عزم فرانسه برای اجرای دقیق برجام و همچنین بر اهمیت رعایت آن توسط همه طرفهای امضاکننده این توافق تاکید کرده است.
سازمان انرژی اتمی اعلام کرده که چنانچه آمریکا به تعهداتش در برجام عمل نکند، غنیسازی اورانیوم را با سرعت بیشتری از سر میگیرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.