تیلرسون: برنامه آمریکا در سوریه مبارزه با تروریسم و کاهش نفوذ ایران است
برنامه آمریکا در سوریه: همکاری با سازمان ملل برای برقراری صلح، برکناری بشار اسد، از بین بردن سلاحهای کشتار جمعی و سرانجام بازگشت آوارگان.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا برنامه آتی آمریکا در سوریه را اعلام کرد و گفت کشورش برای مبارزه با تروریسم به حضور نظامی در سوریه ادامه خواهد داد. او همچنین گفت کاهش «نفوذ مخرب» ایران در سوریه از «اهداف کلیدی» آمریکاست.
بعد از ظهر چهارشنبه ۱۷ ژانویه/ ۲۷ دی، رکس تیلرسون در نشستی در دانشگاه استنفورد با اشاره به خروج نیروهای آمریکایی از عراق در سال ۲۰۱۱ گفت که دولت ترامپ تصمیم «اشتباه» رئیسجمهوری سابق باراک اوباما را تکرار نخواهد کرد و به حضور نظامی خود در سوریه برای مبارزه با تروریسم ادامه خواهد داد.
تیلرسون گفت: «شفاف بگویم، ایالات متحده حضور نظامی خود را در سوریه ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل کند که گروه دولت اسلامی (داعش) نتواند مجدداً ظهور کند.»
طبق برآوردهای پنتاگون در ماه دسامبر، ایالات متحده حدود ۲۰۰۰ نیروی نظامی در سوریه دارد که بیشتر در حوزه آموزش به نیروهای نزدیک به آمریکا فعالیت میکنند. آمریکا در شهرهایی مانند کوبانی، دیپلمات هم دارد.
فراتر از مبارزه با داعش، القاعده، جبهه نصرت و دیگر گروههای افراطی نظامی فعال در سوریه، تیلرسون برنامه گسترده ایالات متحده در سوریه را اینگونه برشمرد: همکاری با سازمان ملل برای برقراری صلح پایدار ، فراهم آوردن زمینه هایی برای ترک قدرت بشار اسد، کم کردن هرچه بیشتر نفوذ ایران در سوریه، ریشهکن کردن سلاحهای کشتار جمعی در این کشور، و فراهم آوردن شرایط بازگشت آوارگان و پناهجویان جنگ زده.
وزیر خارجه آمریکا درباره احتمال برکناری بشار اسد گفت: «اگر بخواهیم مسئولانه رفتار کنیم، تغییر ممکن است آنچنان که برخی امید دارند بیدرنگ حاصل نشود، بلکه منوط به فرآیند اصلاحات قانون اساسی و برگزاری انتخابات تحت نظارت سازمان ملل متحد است.»
تیلرسون در تشریح برنامه آمریکا در سوریه، چندین بار نام ایران را آورد و «دخالت» و «نفوذ» ایران در سوریه را تهدیدی برای نیروهای آمریکایی در منطقه و برای متحدان آمریکا از جمله اسرائیل معرفی کرد.
وزیر خارجه آمریکا گفت بخشی از راهبرد ایالات متحده در منطقه این است که از ایران تا لبنان و دریای مدیترانه را تحت نفوذ خود قرار دهد: «ایران با فرستادن نیروهای سپاه پاسداران به سوریه، با حمایت از حزبالله لبنان و با وارد کردن نیروهای نیابتی از عراق، افغانستان و پاکستان به سوریه، نفوذ خود را در سوریه بسیار قدرت بخشیده است.»
تیلرسون در ادامه گفت که ایران از طریق نفوذ در سوریه اکنون در موقعیتی قرار دارد که میتواند به منافع ایالات متحده و متحدانش حمله کند و منطقه را بیثبات کند.
او به ویژه به خطر ایران در سوریه برای اسرائیل اشاره کرد و گفت: «همانطور که از جنگهای نیابتی ایران و اطلاعیههای عمومی این کشور دیدهایم، ایران به دنبال تسلط بر منطقه خاورمیانه است. سوریه بهعنوان یک کشور بیثبات در مرز اسرائیل، فرصتی است که ایران همواره مشتاق بهرهبرداری از آن است.»
وزیر خارجه آمریکا برنامه کشورش برای پایان دادن به «نفوذ مخرب» ایران در منطقه را به آینده یک سوریه دمکراتیک پیوند زد و گفت: «حذف نفوذ مخرب ایران در سوریه بستگی به یک سوریه دموکراتیک دارد. سالهاست که سوریه تحت بشار اسد، یک کشور سرویسدهنده به ایران است.»
او در ادامه ابراز امیدواری کرد که با برکناری بشار اسد، یک دولت مرکزی در سوریه بتواند با مشروعیت تازهای که از فرایند دمکراتیک در سوریه حاصل میشود به نفوذ ایران در این کشور پایان دهد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.