اپوزیسیون سوریه: مذاکرات سوچی را تحریم میکنیم
ائتلاف ملی اپوزیسیون سوریه که از حمله نظامی ترکیه به عفرین حمایت کرده بود، اکنون با ادامه عملیات نظامی دمشق در ادلب و غوطه شرقی حضور در نشست سوچی را تحریم کرده است.
دورنمای صلح در سوریه تیرهتر میشود. اصلیترین گروه اپوزیسیون سوریه موسوم به «کمیته عالی مذاکرات»، وابسته به «ائتلاف ملی سوریه»، از تصمیم خود برای تحریم مذاکرات سوچی روسیه خبر داد. این تصمیم پس از ادامه عملیات نظامی ارتش سوریه و حامیانش در ادلب و غوطه شرقی در سوریه، آغاز عملیات نظامی ترکیه در عفرین و آغاز نهمین دور گفتگوهای صلح در ژنو اعلام شده است. این بخش از اپوزیسیون سوریه از حامیان عملیات نظامی ترکیه در مناطق کردنشین شمال سوریه است.
یحیی العریدی، سخنگوی کمیته عالی مذاکرات شنبه ۲۷ ژانویه / هفتم بهمن اعلام کرد که ائتلاف ملی اپوزیسیون سوریه در مذاکرات سوچی در روسیه شرکت نمیکند.
العریدی با اشاره به نهمین دور مذاکرات صلح سوریه در ژنو، آن را «آزمونی برای نشاندادن تعهد» از سوی دمشق و حامیانش، بهویژه روسیه دانست و گفت که «ما و سازمان ملل چنین تعهدی ندیدیم. کاملاً مشخص است که یکی اینجا در حال مانعتراشی در برابر کل فرآیند صلح است و میخواهد از اهمیت ژنو و کل فرآیند سیاسی صلح بکاهد.»
ادامه عملیات نظامی در ادلب و غوطه شرقی
ارتش سوریه همراه با شبهنظامیان تحت حمایت ایران و نیز پشتیبانی هوایی روسیه در حال انجام عملیات در غوطه شرقی، در حوالی دمشق و نیز استان ادلب سوریه است. این دو تنها قلمروهای عمده باقیمانده در دست شورشیان مخالف بشار اسد، رئیسجمهوری دولت دمشق در سوریه هستند.
بمبارانهای هوایی و محاصره مناطق تحت کنترل شورشیان که به تلفات پرشمار غیرنظامیان انجامیده، یکی از دلایل اصلی تحریم نشست سوچی از سوی اپوزیسیون سوریه است. به گفته مخالفان، دمشق و مسکو با ادامه عملیات نظامی نشان دادهاند که علاقهای برای پیگیری فرآیند سیاسی صلح ندارند و میخواهند طرح دلخواه دمشق را بر مخالفان تحمیل کنند.
اسد اکنون با در دست داشتن قسمت اعظم سوریه دست بالا را در برابر مخالفان دارد. قدرتهای غربی و برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی که مقر کمیته عالی مذاکرات در پایتخت آن قرار دارد، نشست سوچی را تلاش برای کنارزدن سازمان ملل از روند صلح سوریه میدانند.
مخالفت دمشق با طرح پیشنهادی ایالات متحده، بریتانیا، اردن و عربستان سعودی این گمانهزنی را تقویت کرد و نهایتاً به تحریم این نشست از سوی اپوزیسیون انجامید. در این طرح ارائهشده، بر «تمرکز ویژه و فوری بر بحث درباره قانون اساسی اصلاحشده سوریه و سازماندهی انتخابات آزاد و منصفانه» تأکید شده است. بشار الجعفری، فرستاده سوریه در مذاکرات صلح اما این سند را «مطلقاً غیرقابل قبول» خواند.
استفان دی میستورا، مذاکرهکننده ارشد سازمان ملل در روند صلح سوریه نیز تأکید کرده که این نهاد بینالمللی هنوز برای شرکت در سوچی تصمیم نگرفته است. او در عین حال اشاره کرد که به ادعای روسیه، این نشست در حمایت از فرآیند صلح سازمان ملل برگزار میشود.
به گفته مقامهای روسیه و سوریه، بیش از ۱۵۰۰ نماینده از گروههای اپوزیسیون، اجتماعی، قومی و اقلیتی سوریه به سوچی دعوت شدهاند تا در آنچه «کنگره سوریه» خوانده شده، شرکت کنند. سازمان ملل نیز به عنوان یک عضو ناظر به سوچی دعوت شده است.
عملیات نظامی عفرین
انصراف ائتلاف ملی اپوزیسیون سوریه از شرکت در سوچی پس از حمایت این ائتلاف از حمله نظامی ترکیه و شبهنظامیان موسوم به «ارتش آزاد» به مناطق کردنشین شمال سوریه صورت میگیرد.
نصر الحریری، ریاست کمیته عالی مذاکرات همزمان با سفر مقامهای عالیرتبه نظامی و امنیتی ترکیه به مسکو برای آمادهسازی عملیات نظامی عفرین به روسیه سفر کرد تا بر سر آتشبس در غوطه شرقی و ادلب با رهبران آن کشور مذاکره کند.
او همچنین ۲۵ ژانویه در دیدار با رجب طیب اردغان، رئیسجمهوری ترکیه از آنچه «حمایت آنکارا از مردم سوریه برای رسیدن به حقوق خود و تأسیس یک دولت دموکراتیک» خواند، تشکر کرد.
ائتلاف ملی سوریه برای نیروهای انقلاب و اپوزیسیون پس از آغاز عملیات نظامی در عفرین با انتشار بیانیهای در ۲۲ ژانوبه کردهای شمال سوریه را «تروریست» خوانده بود و «نابودی» این گروه و نیز «حزب کارگران کردستان» (پ ک ک) را برای آینده سوریه «ضروری» دانسته بود. ارتش آزاد یکی از اعضای این ائتلاف است که از سوی ترکیه تجهیز و برای جنگ به عفرین فرستاده شده است.
پیش از این «یگانهای مدافع خلق»، شاخه نظامی حزبچپگرای کردهای سوریه با نام «اتحاد دموکراتیک» ادعا کرده بود که روسیه و ترکیه بر سر عفرین و ادلب با یکدیگر معامله کردهاند. روسیه پیش از این در عفرین حضور نظامی داشت و کنترل آسمان این منطقه را برعهده گرفته بود، اما پس از موافقت با ترکیه از این منطقه عقبنشینی کرد و اجازه بمباران هوایی عفرین را به جنگندههای ترکیه داد.
کردهای سوریه که از شنبه گذشته در شمال این کشور، در منطقه عفرین با ارتش ترکیه درگیر هستند، روز پنجشنبه گفتند که در کنگره سوچی شرکت نخواهند کرد.
نظرها
ای امریکا ، سکوتت حماقت است
در این روزها ترکیه دارد به عفرین و منبج حمله میکند و نیورهای سکولار دموکرات کرد و فدرال شمال سوریه را درگیر کرده است: نیورهای اسد و متحدانش یک سوم ادلب گرفتند، در سمت درعا پیشروی کردند و از همه بدتر به هجین در شرق روتد فرات نفوذ کردند! یعنی عملا از سمت جنوب شرق مرز رود فرات وارد حوزه منطقه موسم به الجزیره سوریه شدند. این را حتی یک آماتور مطالعه گر امور می داند یعنی چه؟ روزی به این حماقت ژئوپللتیک امریکا و ترکیه و غرب خواهند خندید!