پاسخ ایران به رئیس سازمان سیا: حضور مداخلهجویانه در خاورمیانه نداریم
مایک پمپئو اظهار امیدواری کرده بود که مردم ایران علیه مداخلههای جمهوری اسلامی در خاورمیانه قیام کنند. سخنگوی وزارت خارجه ایران این سخنان را «مداخلهجویانه» خواند.
در پی سخنان مایک پمپئو که ایران را عامل تنشهای منطقه خاورمیانه دانسته بود و از مردم ایران خواسته بود تا علیه این اقدامات قیام کنند، سخنگوی وزارت خارجه این سخنان را «سخیف» خواند و گفت اقدامات آمریکا در خاورمیانه «مداخلهجویانه» است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران چهارشنبه ۱۱ بهمن به سخنان مایک پمپئو، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) واکنش نشان داد و گفت: «تکرار اینگونه سخنان سخیف صرفاً بهمنظور ایجاد تفرقه میان کشورها و ملتهای مسلمان منطقه است.»
او گفت ایران بر اساس «اصل عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها»، به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی همسایگان خود و کشورهای پیرامونی احترام میگذارد و آمادگی خود را برای «تأمین امنیت دستهجمعی» تمامی این کشورها اعلام و «ایدههای سازندهای» را در این زمینه مطرح کرده است.
مایک پمپئو دوشنبه ۲۹ ژانویه / ۹ بهمن در گفتوگو با شبکه تلویزیونی بیبیسی جهانی ایران را عامل عمده تنشها در خاورمیانه دانسته و گفته بود «بهترین راه تنشزدائی در منطقه خاورمیانه این است که مردم ایران به هزینههای عملیات بیثباتسازی منطقه از سوی حکومت خود پی ببرند.»
او با اشاره به حمایت ایران از شیعیان حوثی در یمن افزوده بود: «ما شاهد بودیم ایرانیها به واسطه نیروهای نیابتی خود در یمن به عربستان موشک شلیک میکنند. تلاش کردند در بخشهای دیگری از خاورمیانه کار مشابهی انجام بدهند. این غیرقابل تحمل است.»
پمپئو این اقدامات را «اعلام جنگ» علیه کشورهای دیگر دانست و اظهار امیدواری کرد که جهانیان درک کند که «تهدید غیرهستهای ایران چالشی بسیار جدی برای ثبات خاورمیانه است.»
رئیس سازمان سیا همچنین گفت امیدوار است مردم ایران علیه مداخلههای جمهوری اسلامی در خاورمیانه قیام کنند.
بهرام قاسمی در پاسخ، آمریکا را عامل اصلی بیثباتی و ناامنی در خاورمیانه و پشتیبان گروههای تروریستی در منطقه دانست.
سیاست خارجی ایران، بهویژه در منطقه خاورمیانه، یکی از موضوعاتی است که در ماههای اخیر بارها از سوی رهبران کشورهای غربی مورد انتقاد قرار گرفته است. از جمله امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه که خود را پایبند به توافق هستهای با ایران میداند معتقد است که باید در مورد سیاست خارجی جمهوری اسلامی در خاورمیانه وارد مذاکره شد. زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان نیز نسبت به سیاست خارجی ایران ابراز نگرانی کرده است.
این موضوع بهویژه پس از استعفای سعد حریری، نخستوزیر لبنان از سمت خود در آبانماه سال جاری که با انتقاد از «دخالت» ایران و حزبالله لبنان در امور اعراب صورت گرفت و حملات موشکی شیعیان حوثی به عربستان سعودی در آذرماه برجستهتر شد.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل روز گذشته در اینباره گفت: «شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ایران به تعهدات بینالمللیاش پایبند نیست. پرخاشگری ایران، هم همسایگانش را تهدید میکند و هم جامعه جهانی را.»
اکنون بحث کشورهای غربی بر سر این است که مکملهایی به توافق هستهای درباره محدود کردن برنامه موشکی ایران و جلوگیری از نفوذ ایران در خاورمیانه بیفزایند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
امیرشکاری
خود آمریکاست که در کّل جهان دخالت میکند و در صورت مستقل بودن کشوری و مقاومت ش به زور متوسل میشود و جنگ راه میاندازد ایران برای از بین بردن داعش که دست ساز سازمانهای جاسوسی و ناتو غربی هاست ، با اجازه حکومت سوریه به سوریه فقط کمک مستشاری میکند .