دعوت رهبر کره شمالی از رئیسجمهوری کره جنوبی برای بازدید از پیونگیانگ
در حالی که کارزار فشار مفرط آمریکا بر کره شمالی ادامه دارد، رئیسجمهوری کره جنوبی گفته است که باید شرایط را برای دیدار در آینده نزدیک از پیونگیانگ فراهم کرد.
نخستین دستاورد احتمالی دیپلماتیک المپیک زمستانی برای تنشزدایی در شبه جزیره کره، دورنمای دیدار رهبران دو کشور پس از بیش از یک دهه است. کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی از رئیسجمهوری کره جنوبی رسماً دعوت به عمل آورده تا در آینده نزدیک برای مذاکره به پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی سفر کند.
یک سخنگوی کاخ آبی در سئول به رسانهها اعلام کرد که این دعوت رسمی طی ضیافت ناهار مون جائهـاین، رئیسجمهوری کره جنوبی برای هیأت بلندپایه اعزامی از سوی همسایه شمالی در افتتاحیه المپیک زمستانی انجام شده است.
در این ضیافت، کیم یو جونگ، خواهر رهبر کره شمالی و کیم یونگ نام، رئیسکل پرزیدیوم مجمع عالی خلق کره شمالی حضور داشتند. خواهر رهبره کره شمالی این دعوتنامه را شخصاً تقدیم مون جائهاین کرده است.
به گفته سخنگوی کاخ آبی، کیم جونگ اون از رئیسجمهوری کره جنوبی خواسته تا «در تاریخی نزدیک» به پیونگیانگ سفر کند. به گفته او، مون خواستار «فراهمآمدن شرایط» برای تحقق این دیدار شده است. بدینترتیب، مون احتمالاً این دعوت را خواهد پذیرفت.
کیم یو جونگ و کیم یونگ نام، رئیسجمهوری تشریفاتی کره شمالی جمعه ۹ فوریه / ۲۰ بهمن در رأس هیأتی بلندپایه برای شرکت در مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی به کره جنوبی سفر کردند. آنها با مون دست دادند و ورزشکاران دو کشور زیر پرچمِ واحد شبهجزیره کره پس از یک دهه رژه رفتند.
آمریکا و کارزار فشار مفرط
نزدیکی کره شمالی به کره جنوبی پس از ماهها افزایش تنش بر اثر آزمایشهای موشکی و هستهای پیونگیانگ رخ میدهد.
این آزمایشها باعث شد تا شورای امنیت سازمان ملل تحریمهای سنگینی علیه این کشور اعمال کند. پیونگیانگ ادعا کرده که به یک قدرت هستهای بدل شده است، اما سلاح هستهای را به عنوان عامل بازدارنده دفاعی میخواهد و در صورت حمله از سوی ایالات متحده، میتواند قلمروی این کشور را هدف حمله موشکی هستهای قرار دهد.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا گفتهاند که کره شمالی در آینده نزدیک قابلیت پرتاب سلاح هستهای به سوی آمریکا را به دست خواهد آورد.
واشنگتن خواستار خلع سلاح هستهای پیونگیانگ است و به همین منظور وعده داده تا با «کارزار فشار مفرط» و وضع تحریمهای بیسابقه، کره شمالی را وادار به دستبرداشتن از برنامه موشکی و هستهای خود کند.
مایک پنس، معاون اول دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا نیز برای افتتاحیه المپیک در کره جنوبی به سر میبرد اما از هر گونه تماس با هیأت کره شمالی دوری کرده.
کره شمالی نیز پیش از این گفته بود که قصدی برای دیدار با هیأت آمریکایی ندارد.
ترامپ و کیم جونگ اون سال گذشته میلادی بارها به یکدیگر تاختند. بالاگرفتن جنگ لفظی به نگرانیها از بالاگرفتن تنشهای نظامی دامن زده بود.
هرچند به نظر میرسد که رویکردهای دو کشور در قبال کره شمالی متفاوت است، اما پنس ادعا کرده که تفاوتی وجود ندارد. او به شبکه تلویزینی انبیسی گفت که «من و رئیسجمهور ترامپ کاملاً مطمئنیم که رئیسجمهور مون همراه با ما در کارزار فشار مفرط علیه کره شمالی استوار ایستاده.»
او بار دیگر گزینه نظامی را نیز مطرح کرد: «اشتباه نکنید، ایالات متحده گزینههای نظامی معتبری برای برخورد با تهدید هستهای از سوی کره شمالی در اختیار دارد، اما امیدواریم راه بهتری پیدا شود.»
رئیسجمهوری کره جنوبی و رئیسکل پرزیدیوم مجمع عالی خلق کره شمالی با یکدیگر مسابقه تیم هاکی روی یخ زنان شبهجزیره کره، نخستین تیم متحد دو کره در المپیک، را با تیم سوئیس در ورزشگاه تماشا خواهند کرد.
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، به مون جائه ـ این، رئیس جمهوری کره جنوبی هشدار داده بود که کره شمالی میخواهد از بازیهای المپیک زمستانی پیونگچانگ بهرهبرداری تبلیغاتی کند. او تأکید کرده بود: « ما اجازه نخواهیم داد که کره شمالی پشت پرده المپیک واقعیت بردگی مردم خود و تهدید کل منطقه را پنهان کند.»
نظرها
نظری وجود ندارد.