دادستان تهران سیدامامی را به ارتباط با سازمانهای جاسوسی متهم کرد
جعفری دولتآبادی میگوید فعالان محیط زیست که بهتازگی بازداشت شدهاند از «اماکن حساس و حیاتی کشور از جمله پایگاههای موشکی» برای آمریکا و اسرائیل جاسوسی میکردند.
عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران گفته است که فعالان محیط زیست که در بهمنماه جاری بازداشت شدهاند برای آمریکا و اسرائیل از «اماکن حساس و حیاتی کشور از جمله پایگاههای موشکی» جاسوسی میکردند. او کاووس سیدامامی را که در بازداشت جان سپرده یکی از «مرتبطان اصلی افسر اطلاعاتی آمریکا در ایران» دانسته است.
بهگزارش خبرگزاری میزان، عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران سهشنبه ۲۴ بهمن توضیحاتی درباره بازداشت هشت تن از فعالان محیط زیست در روزهای ۴ و ۵ بهمن ارائه داد.
دولتآبادی گفت: «متهمان پرونده با هدایت افسران اطلاعاتی سیا و موساد مأموریتهای سهگانهای را شامل موضوعات زیست محیطی، نفوذ در جامعه علمی ایران و جمعآوری اطلاعات از اماکن حساس و حیاتی کشور از جمله پایگاههای موشکی کشور، دنبال میکردهاند.»
دادستان تهران افزود، برخی از بازداشتشدگان «سفرهای متعدد» به اسرائیل داشتهاند و اقرار کردهاند که اطلاعاتی را بهمنظور «ایجاد بحران در برخی از حوزههای زیست محیطی ایران» از طریق «عوامل پنهان» به آمریکا منتقل میکردند.
بهگفته جعفری دولتآبادی: «در همین راستا دو نفر از افسران سازمان اطلاعات آمریکا با هویت معلوم در پوششهای مختلف به ایران و برخی از استانهای کشور سفر کردهاند که از جمله اهداف آنها، ایجاد مؤسسهای در قالب فعالیتهای زیست محیطی بوده و طبق اسناد موجود، این مؤسسه در حدود یک دهه قبل در ایران با طراحی آمریکاییها برای تحقق اهداف مدنظر سرویسهای اطلاعاتی سازمان سیا و موساد و جمعآوری اطلاعات طبقهبندیشده در حوزههای دفاعی و موشکی کشور ایجاد شده است.»
منظور دادستان تهران «مؤسسه حیات وحش میراث پارسیان» است که بازداشتشدگان از مدیران و کارکنان این مؤسسه هستند. علاوه بر کاووس سیدامامی، چند تن دیگر از همکاران او در این مؤسسه به نامهای هومن جوکار (مدیر پروژه یوز آسیایی)، سپیده کاشانی (همسر هومن جوکار)، نیلوفر بیانی (مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد)، مراد طاهباز (فعال محیط زیست و میراث فرهنگی) و سام رجبی (فعال محیط زیست و عضو سابق موسسه حیات وحش میراث پارسیان) نیز بازداشت شدهاند.
خبر بازداشت آنها به دلیل فشارهای امنیتی بر خانوادههایشان مسکوت ماند اما با جان باختن کاووس سیدامامی در زندان اوین، اسامی بازداشتشدگان به رسانهها راه یافت.
چند ماه پیش وبسایتهای نزدیک به محافظهکاران از جمله خبرگزاری تسنیم مؤسسه حیات وحش میراث پارسیان را به برگزاری تورهای شکار و دست داشتن در شکار یک ماده یوز در منطقه حفاظت شده توران متهم کرده بود.
آذر سال جاری این سازمان مردم نهاد با انتشار بیانیه ای نسبت به اتهامات این نشریات که بهزعم آنها منتقد دولت هستند واکنش نشان داد و اعلام کر این مؤسسه از «هیچ رانتی» برخوردار نیست و اتهامات این نشریات برای تخریب چهره دولت و مسئولان سازمان محیط زیست است.
جعفری دولتآبادی کاووس سیدامامی را «عضو مؤثر و مدیر این مؤسسه» خوانده و گفته است که او و یکی از متهمان دیگر با نام مخفف «م. ط» که بهنظر میرسد مراد طاهباز باشد، «از مرتبطان اصلی افسر اطلاعاتی آمریکا در ایران بوده به نحوی که این افسر اطلاعاتی در سفر به ایران در منزل کاووس سیدامامی استقرار مییافته است.»
دادستان تهران مرگ کاووس سیدامامی در زندان را نیز «خودکشی» دانسته است. کاووس سیدامامی ۶۴ ساله، دارای تابعیت ایرانی ـ کانادایی، مدیرعامل پیشین این مؤسسه و عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق از چهارم بهمن در بازداشت بود.
او نویسنده کتاب «اخلاق و محیط زیست: رهیافتی اسلامی» است. از او پژوهشها و مقالات زیادی در زمینه جامعهشناسی سیاسی اسلام منتشر شده است.
کاووس سیدامامی چندمین مورد از بازداشتیهایی است که ظرف یک ماه گذشته خبر خودکشی او به صورت ناگهانی به خانوادهاش اعلام میشود. شماری از فعالان سیاسی و ناظران حقوق بشر در ایران درباره علت واقعی مرگ این بازداشتیها و دلایل اعلام شده از سوی مسئولان قضایی تردیدهایی را مطرح کردهاند.
عفو بینالملل نیز خواهان تحقیقات مستقل از چگونگی مرگ کاووس سیدامامی شده است. مگدلنا مغربی، معاون شمال آفریقا و خاورمیانه عفو بینالملل مرگ او را مشکوک خوانده و گفته: «او در زندان اوین جایی که بازداشت شدگان تحت نظارت مستمر هستند و تمام وسایل شخصی از آنها گرفته میشود، بازداشت بود و امکان خودکشی در چنین شرایطی تقریبا محال است.»
عفو بینالملل جلوگیری مقامات ایرانی از انجام تحقیقات مستقل در مورد مرگ سیدامامی را «نشان از یک تلاش عامدانه و برنامهریزی شده برای پنهان کردن هرگونه شواهدی از شکنجه و قتل احتمالی» دانست.
دیدهبان حقوق بشر همصدا با عفو بینالملل خواهان انجام تحقیقات مستقل در مورد مرگهای مشکوک از جمله مرگ کاووس سید امامی شد و گفت قوه قضائیه ایران به وظایف خود در برابر قربانیان و خانوادههای آنها عمل نمیکند.
رامین سیدامامی، معروف به کینگرام، خواننده و فرزند کاووس سیدامامی هم دوشنبه ۲۳ بهمن در حسابهای کاربری خود در توییتر، تلگرام و اینستاگرام اعلام کرده بود همراه با آرش کیخسروی و پیام درفشان، وکیلان دادگستری به پزشکی قانونی و دادسرای ناحیه ۲۷ مراجعه کرده، مستندات را دیده و پرونده قضایی تشکیل داده است. او گفت: «وکلا پیگیر تکمیل مراحل قانونی پروندهاند.»
همچنین لیلی هوشمندافشار، مادر سام رجبی، یکی دیگر از بازداشتشدگان به کمپین حقوق بشر در ایران گفته است که از لحظه بازداشت فرزندش تاکنون هیچ خبری از وضعیت او ندارد و پیگیریهایشان نیز بیپاسخ مانده است.
دولت کانادا هم از جمهوری اسلامی خواسته است تا درباره مرگ کاووس سیدامامی تحقیقات لازم را انجام دهد.
محمد رضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب خبر درگذشت کاووس سیدامامی در زندان را «بسیار ناگوار» خواند و نوشت «قوه قضائیه باید هر چه سریعتر گزارش شفاف و روشنی در این خصوص به مردم ارائه دهد و با خاطیان برخورد کند.»
— محمدرضا عارف (@ir_aref) 13. Februar 2018
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، هم سهشنبه ۲۴ بهمن مسئول مرگهای مشکوک در زندانها، را بهطور تلویحی قوه قضائیه دانست و گفت رئیس جمهوری نیز «نگران» وضعیت زندانیها است.
دادستان تهران در سخنان روز سهشنبه خود همان اتهام قبلی را که سه روز پیش به این فعالان محیط زیست نسبت داده بود تکمیل کرد و گفت: «اعضای این شبکه در برخی از مناطق استراتژیک کشور تعدادی دوربین در ظاهر برای رصد امور زیست محیطی نصب کرده بودند که در واقع پوششی برای رصد فعالیتهای موشکی کشور بوده و تصاویر و اطلاعات ثبت شده را برای بیگانگان ارسال مینمودهاند.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
reza
وان را که خبر شد خبری باز نیامد [سعدی] این آدمخواران چهاردهه ست کل کشور وعالم و آدم را جاسوس و منافق و منحرف و یاغی و طاغی و مرتد میشمارد و یکی پس دیگری را به دیار نیستی میفرستد تابرای چپاول و غارت و قتل و عام خود راه هموار گردد.