طالبان برای گفتوگو اعلام آمادگی کردند
طالبان از آمریکا خواستهاند به «اشغال» خاک افغانستان پایان دهد و حق آنها برای تشکیل دولت بر «اساس اراده مردم» را به رسمیت بشناسد.
در افغانستان گروه طالبان با انتشار بیانیهای گفته که حاضر است برای پایان دادن به جنگ وارد گفتوگو شود اما این به معنای آن نیست که سلاحهای خود را زمین میگذارد.
بیانیه طالبان خطاب به مردم آمریکا چهارشنبه ۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن منتشر شده. بهگزارش خبرگزاری رویترز گروه طالبان در این بیانیه اعلام کرده: «ما میخواهیم بحران افغانستان از راه گفتوگو حل شود.»
طالبان که از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بر افغانستان حکومت میکردند از آمریکا خواستهاند به «اشغال» خاک افغانستان پایان دهد و حق طالبان برای تشکیل دولت «بر اساس اراده مردم» را به رسمیت بشناسد.
با این حال طالبان تأکید کردهاند که تمایل آنها به ایفای نقش سازنده در یافتن راه حل مسالمتآمیز برای جنگ، نشانه ضعف نیست: « [آمادگی برای گفتوگو] بههیچ عنوان بدان معنا نیست که ما خسته هستیم یا اینکه اراده ما ضعیف شده است.»
تمامی تلاشهای گذشته در مذاکرات صلح با طالبان، به دلیل عدم اعتماد عمیق بین دو طرف شکست خورده است.
بیانیه طالبان به دو حمله این گروه در پایان ماه ژانویه به کابل اشارهای نمیکند. یکی از این حملات به هتل اینترکانتیننتال بود که حدود ۳۰ نفر کشته بر جای گذاشت و دیگری بمبگذاری در یک آمبولانس بود که بیش از ۱۰۰ نفر را به کشتن داد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پی حملات مرگبار طالبان در کابل، ۲۹ ژانویه / ۹ بهمن در دیدار با نمایندگان شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که کشورش با طالبان مذاکره نمیکند.
ترامپ گفت: «مردم بیگناه [افغانستان] از هر سو به قتل میرسند. در میان کودکان و خانوادهها بمبگذاری میشود، بنابراین، ما دیگر با طالبان گفتوگو نمیکنیم. شاید زمانی مذاکره صورت بگیرد، اما چنین مذاکرهای در زمانی دور خواهد بود.»
پس از آنکه رئیس جمهور آمریکا هرگونه مذاکره با طالبان را رد کرد، صالح حسین مرتضوی، سخنگوی محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز گفت در میدان جنگ میبایست بر طالبان پیروز شد.
دونالد ترامپ در اوت سال گذشته میلادی (مرداد امسال) اعلام کرد که نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک نخواهند کرد و جنگ ادامه خواهد داشت. برنامه ترامپ تقویت نیروهای مورد نیاز برای مبارزه برای عقبنشینی طالبان، هم در پاکستان و هم در افغانستان عنوان شد. اولویت این برنامه نه تقویت دولت افغانستان که تمرکز بر مبارزه علیه تروریسم و ایجاد امنیت در منطقه اعلام شد.
طالبان در بیانیه خود ضمن اعلام اینکه بختِ گفتوگو از میان نرفته است، افزودهاند که دیر نیست که مردم آمریکا بفهمند طالبان میتوانند «با سیاست و گفتوگویی سالم» مشکلات را از همه طرف حل کنند.
گفتوگوهای مقدماتی با طالبان در مورد پایان جنگ افغانستان متوقف شده اما تماسها در سطح پایین میان دولت، گروههای بینالمللی، از جمله سازمان ملل متحد و گروههای نزدیک طالبان ادامه یافته است.
پیشرفت در مذاکرات با بیاعتمادی عمیق میان دولت و طالبان و نیز عدم اطمینان نسبت به همسایگان، از جمله پاکستان متوقف شده است.
افغانستان پاکستان را متهم میکند که به «تروریستها» پناه میدهد و به رهبران آنها کمک میرساند. اسلامآباد اما این اتهامات را رد میکند.
اشرف غنی دوم فوریه / ۱۳ بهمن از پاکستان خواست تا واضح و عملی، برای از بین بردن طالبان و گروههای تروریستیِ دیگر اقدام کند.
غنی گفت: «مرکز طالبان، پاکستان است و اکنون زمان آن فرارسیده که پاکستان تصمیم بگیرد هر چیزی را که به خود روا نمیدارد به دیگران نیز روا ندارد.»
سخنگوی دولت افغانستان اظهارنظر درباره بیانیه جدید طالبان را رد کرد و سخنگوی نیروهای ناتو در افغانستان هم برای اظهارنظر در اینباره در دسترس نبود.
وزارت خارجه روسیه، جمعه ۹ فوریه / ۲۰ بهمن واشنگتن را متهم کرد که پیشنهاد میانجیگری مسکو برای آغاز مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان را نادیده میگیرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
مرد آزاد
گروه های افراطی وقتی دم از گفتگو میزنند که کم آورده باشند وگرنه در ایدئولوژی آنها گفتگو معنی نداره و تازه گناه هم داره مثل افراطی های سپاهی ایران که وقتی دیدند اوضاع بی ریخته با مذاکره با آمریکا موافقت کردند اما به ظاهر خودشون را مخالف نشون دادند و الان هر چی بابت برجام چه پول چه هواپیما وارد کشور میشه 50 درصدش را همون اول برای خودشون می کنند