ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سخنگوی شورای نگهبان: همه‌پرسی از اختیارات رهبری است

عباسعلی کدخدایی می‌گوید شورای نگهبان مخالفتی با همه‌پرسی ندارد اما نباید این مسئله را سیاسی کرد. او پیشتر طرح پیشنهاد رفراندوم از سوی روحانی را «کارشناسی‌نشده» خوانده بود.

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که این شورا موافق همه‌پرسی است. عباسعلی کدخدایی همه‌پرسی را از اختیارات رهبری دانست.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان

کدخدایی شنبه ۱۲ اسفند در نشست خبری در پاسخ به انتقادهایی که شورای نگهبان را صاحب صلاحیت برای اظهارنظر درباره برگزاری رفراندوم نمی‌دانند، مدعی حمایت این شورا از همه‌پرسی شد و گفت: «اگر بگوییم شورای نگهبان طرفدار همه‌پرسی است کافی است؟»

انتقادها پس از اظهارنظر اخیر کدخدایی درباره رفراندوم در واکنش به پیشنهاد آن از سوی حسن روحانی، رئیس‌جمهوری مطرح شد. کدخدایی گفته بود طرح ایده همه‌پرسی «کارشناسی‌نشده» است و روحانی را به «یکی به نعل‌زدن و یکی به‌میخ‌زدن» متهم کرده بود:

آنان که گاهی به نعل می‌زنند و گاهی هم به میخ، عاقبت چکش واقعیت روی انگشتان آنها می‌خورد. امید آنکه در اجرای قوانین و مخصوصا قانون اساسی از این افراد نباشیم.

روحانی در سخنرانی ۲۲ بهمن با اشاره به اصل ۵۹ قانون اساسی بر سر برگزاری همه‌پرسی، آن را راه برون‌رفت از بن‌بست اختلافات جناح‌های سیاسی در ایران دانست، اما نگفت بر سر چه موضوعی باید رفراندوم برگزار کرد.

حسام‌الدین آشنا، رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری ۲۵ بهمن‌ در چند توئیت به سخنان کدخدایی واکنش نشان داد و گفت «ارزیابی سخنگوی محترم چندان دقیق نیست».

کدخدایی در واکنش به انتقادها از سخنانش شنبه گفت که «شورای نگهبان موافق همه‌پرسی است» و مرادش از انتقاد از روحانی این بوده که «همه‌پرسی را سیاسی نکنید».

— روزنامه شرق (@SharghDaily) March 3, 2018

شورای نگهبان و رفراندوم

کدخدایی همچنین درباره روند قانونی برگزاری رفراندوم گفت که «اصل ۵۹ و اصل ۱۷۷ قانون اساسی به همه‌پرسی اشاره دارد و به موجب اصل ۱۱۰، فرمان همه پرسی از اختیارات رهبری محسوب می‌شود.»

شورای نگهبان اسفند ۱۳۸۱ در دوران اصلاحات اعلام کرده بود که هرگونه مصوبه مجلس برای برگزاری همه‌پرسی باید به تصویب شورای نگهبان برسد.

این مسأله در اصل ۵۹ قانون اساسی مورد اشاره رئیس‌جمهوری ایران پیش‌بینی نشده است. در اصل ۵۹ قانون اساسی آمده است که «در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه‌مقننه از راه همه‌پرسی و مراجعه مستقیم به آرای مردم صورت گیرد. درخواست مراجعه به آرای عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد».

اصل ۱۱۰ قانون اساسی که به اختیارات رهبری می‌پردازد، «صدور فرمان همه‌پرسی» را از آن جمله تعریف کرده. اصل ۱۷۷ هم که شیوه بازنگری در قانون اساسی را تبیین کرده، تمام اعضای شورای نگهبان را همراه با ۱۰ منتخب رهبری، روسای سه قوه، اعضای ثابت مجمع تشخیص مصلحت، پنج عضو منتخب مجلس خبرگان و عده‌ای از وزرا و نمایندگان و دانشگاهیان عضو شورای بازنگری احتمالی قانون اساسی دانسته است.

احمد خاتمی، روحانی محافظه‌کار تندرو و امام جمعه موقت تهران در واکنش به پیشنهاد رفراندوم از سوی روحانی گفته بود که «می‌خواهند سفره اسلام و ولایت ‌فقیه را با رفراندوم جمع کنند» و با اشاره به اصل ۱۷۷ هشدار داده بود که «رؤیای ضدانقلاب در این زمینه هیچ‌گاه محقق نخواهد شد و اسلام و اهل‌بیت در این کشور ماندنی است.»

سعید حجاریان، یکی از نظریه‌پردازان اصلی اصلاح‌طلبان حکومتی در واکنش به پیشنهاد روحانی آن را «خطرناک» خوانده بود و گفته بود که « اصل ۵۹ پیچ‌و‌خم‌های زیادی دارد؛ اولا رهبری یا دو‌سوم نمایندگان باید موضوع همه‌پرسی را تأیید کنند، ثانیا شورای نگهبان چون آن را مصوبه مجلس می‌داند، برای خود حق اظهارنظر قائل است... من معتقدم استفاده از حربه همه‌پرسی در شرایط کنونی و با توجه به تجربیات پیشین، امری خطرناک است؛ چراکه به تناقضات موجود در قانون اساسی دامن زده و ما را چندین گام از مردم‌سالاری دور خواهد کرد».

او به روحانی پیشنهاد داد تا به جای تمرکز بر این اصل، بر اصل ۱۱۳ قانون اساسی متمرکز شود که رئیس‌جمهوری را دومین فرد حکومت پس از رهبری معرفی می‌کند.

علی خامنه‌ای، رهبر ایران خود ۲۵ مهر ۱۳۹۰ گفته بود که شاید برای تغییر نظام جمهوری اسلامی از نظام ریاستی به پارلمانی و محدودشدن اختیارات رئیس‌جمهوری بتوان دست به بازنگری قانون اساسی زد.

برخی دیگر از اصلاح‌طلبان همچون شماری از اعضای نهضت آزادی اما خواستار برگزاری رفراندوم برای بازگشت به پیش‌نویس قانون اساسی شدند. ۱۵ تن از روشنفکران مخالف نیز یک‌روز پس از طرح پیشنهاد رفراندوم از سوی روحانی، جمهوری اسلامی را اصلاح‌ناپذیر خواندند و خواستار برگزاری رفراندوم برای گذار مسالمت‌آمیز به یک دموکراسی پارلمانی سکولار شدند.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • سپاهی سابق

    با سلام خدمت شما و آنهایی که در مورد نامه سید و محسن چریک مطلب نوشته اند. باید گفت دخالت و بخوانید حمله ی خارجی حتمی ست اما کی و از کجا اینرا من به حتم از همین الان تا چند ماه دیگر پیشبینی می کنم. برای همین برق از همه جای رژیم پریده و حاضر است همه کاری بکند تا شاید مفری پیدا کند. حتا فرستادن عمامه ی رهبری برای ترامپ. اما اینکه آخرین نظر در آن صفحه پرسیده «کسانی که طرفدار دخالت خارجی هستند پاسخ دهند که...» اصلا الان طرفداری از دحالت خارجی و پرسش آن بی نمعنی ست. باید پرسید این دخالت و حمله ی حتمی چگون مدیریت شود. با صدای بلند باید گفت و به اطلاع همه رساند که ایران نه عراق است و نه افغانستان و نه سوریه. چرا که این سپاه پاس دار ان و روحانیت است که کشورهای نامبرده را بهع این روز انداتخته. تمامی ماجرا با مسافرت نحس خمینی آقاز شد و با باطل کردن آن و البته با استفاده از تجربیاتش پایان خواهد گرفت. امروز مسئله ی ایران فقط ایرانیان نیست سپاه پاسداران سلح و ثبات جهالن را نه به خطر انداخته بلکه مرحله از خطر گذشته و در آتش و خون است. تمامی ترورها جهان از خود ایران گرفته تا عراق و سوریه و بحرین و یمن و پاریس و لندن و نیس و مادرید و نیویورک و...ریشه اش در نشست های تروریستها در تهران و قم و اصفهان و شیراز است. اگر هم بگویند نه و گوینده راست بگوید باید دانست که تروریست پروری در ایران چندین مرکز دارد. مرکز المراکزش بیت فاسد رهبری ست. فسادی از هر نظر چه اخلاقی و چه مادی و چه معنوی. از هم اکنون باید از رفرادومی که باز هم جمهوری اسلامی باشد برائت جست. رفرادوم باید بعد از سرنگونی باشد. کافی ست به سایتها به هنرمندان و تفکرین ایران نگاه شود تا دخالت آمریکا در ایران همانند دخالتش در عراق و افقانستان جلوه نکند بلکه به سان ژاپن و آلمان و کره جنوبی خواهد بود. اینرا به خاطر بسپارید اگر خواهان دخالت خارجی نیستید پیش از او این ٰزیم ضد بشری را سرنگون کنیم. من از درون این حکومت و آدمکشیش و غیر قابل اصلاح بودنش خبر دارم. این حکومت به هیچوجه من الوجود قابل مقایسه با هند و آفریقای جنوبی نیست. اصلاطلبان همشان بدون استثناء نهایت آلودگی را دارند و گاهی حتا بیشتر از اصولگرایان. راته یکی ست و آن سرنگونی این حکومت است. هر چه زودتر هزینه اش کمتر در غیر این صورت اگر به چند ماه دیگر بلرسد حمله ی خارجی بیشتر از ختمی ست.

  • hamid

    صدام هم قبل از حمله جنایتکارانه آمریکا و همدستانش با دروغ و جعل، بجای پوزش از ملت عراق و کنار کشیدن مسالمت آمیز، برای حفظ استبداد سیاهش یک " همه پرسی‌" برگزار کرد و ۹۹% رای به نفع خود از آن بیرون آورد! متجاوزان این "همه‌پرسی" را بهانه برای تجاوز به عراق کردند! در اخر کمی‌ چون و چرا کنیم! کجای دنیا استبدادی، همه پرسی‌ بدون تقلب، علیه بقای خودش برگزار کرده که این ظالمان که در زمان کودتا علیه انقلاب خمینی خطاب به ملت ایران گفت اگر ۳۵ ملیون شما بگویید بله من خواهم گفت نه و کودتا کرد برگزار کنند!! پس این حرفها برای چیست؟ اینها فریبهایی است برای خواباندن جنبش! تا فراموش کنیم برای احیای حقوقمان بگوییم حقمان کو؟ و بدینصورت عمر استبداد را طولانیتر سازند. شاد باشید. حمید

  • سارا

    رفراندو کار بسیار خوبی ست البته بعد از سرنگونی. بله فقط سرنگونی و آنگاه فقط رفراندوم. فعلا فقط سرنگونی اینرا باید به همه ی مردم گفت و سرایت داد.