● پرونده ویژه
۸ مارس: زنان بر سکوی اعتراض
زمانه به مناسبت روز جهانی زن، پروندهای تدارک دیده از مطالبی برگزیده درباره زنان، اعتراضات و دستاوردهایشان.
در ماههای گذشته، حضور اعتراضی زنان بر سکوها و ستونها، در پوسترها و عکسها، در مقابل دوربینها و در برابر صاحبان سرمایه و قدرت، بارها خبرساز شده است.
در جهان، زنان کشورهای مختلف یا به دستاوردهای بزرگی در تحقق حقوق برابر رسیدهاند یا با اعتراض و کمپینهای حقیقی و مجازی، توجه افکار عمومی را به مبارزات خود جلب کردهاند.
زمانه به مناسبت ۸ مارس پروندهای تدارک دیده از مجموعهای از این تصاویر: زنانی در کانون توجه، در نقطه ثقل اعتراضات.
زنان و حجاب اجباری
محمد رفیع محمودیان- دختران (یا زنانی) روسری خود را بر سر چوبی زده با آرامش کامل بر سکویی در مکانی از لحاظ سیاسی شناخته شده میایستند تا اعتراض خود را به حجاب اجباری به نمایش بگذارند. صحنۀ نمایش ساده و کوچک است.
سال ۱۳۵۷، وقتی زنان در راهپیمایی علیه حجاب اجباری شرکت کردند، مردان کجا بودند؟ زمانی که پوششهای تیره اجباری شد و زنان در کوچه و خیابان مورد خشونت نیروهای کمیته و پلیسهای گشت ارشاد قرار گرفتند، مردان کجا بودند؟
نسیم روشنایی- حکومت ابتدا با بیاعتنایی کوشید جنبش دختران خیابان انقلاب را بیاهمیت جلوه دهد درحالی که از همان آغاز ویدا موحد، پیشگام این جنبش را دستگیر کردند. زمانه با دو فعال حقوق زنان در ایران، سارا صحرانورد فرد و شهلا انتصاری در این زمینه گفتوگویی داشته است.
نعیمه دوستدار- اعتراضات زنان ایران آیا این وظیفه را یادآوری نمیکند که اکنون زمان آن است که فعالان حقوق زنان به جای مناقشه بر سر مالکیت این جنبش اجتماعی، هم خود را بر حمایت از زنانی قرار دهند که در میدان عمل با هزینههای واقعی اجتماعی و سیاسی کنش خود مواجهاند؟ آیا این زمان، زمان مناسبی برای همراهی فمینیستی و جمع شدن زیر یک هدف مشترک نیست؟
منیره کاظمی- چهار دهه از اجباری شدن حجاب در ایران میگذرد. چه میشود که چشمها در مقابل این سرکوب، تحقیر و شکنجههای روحی و جسمی سیستماتیک بسته میشوند و حتی بر آن سرپوش گذاشته میشود؟
شهلا شفیق- چگونه این کمپین، با وجود استقبال زنان ایرانی در داخل کشور هنوز میتواند به بیاصالتی متهم شود؟
آیا زنان همه با کشف حجاب مخالف بودند یا مطالبه آزادی پوشش از همان زمان و حتی پیشتر در میان زنان وجود داشت؟
زنان و اعتراضات ۹۶
با اینکه یکی از معدود عکسهای حرفهای منتشر شده از اعتراضات، حضور یک زن را نشان می دهد و در اغلب ویدئوهای منتشر شده، صدا و حضور زنان مشهود است، به نظر میرسد زنان حاضر در این ویدئوها، همان زنانی نیستند که در سال ۸۸ به خیابانها آمده بودند.
نسیم روشنایی- از آغاز اعتراضات مردمی دی ماه، فعالان زن برای تحقق حقوق زنان طبقات فرودست چه کردهاند؟
زنان و جامعه
یک ورزشکار زن در خیابان مورد حمله قرار میگیرد، دیگری را آموزش و پرورش تحقیر میکند و آن یکی در انزوا از دنیا میرود در حالی که مسئولان ورزشی حتی فوتبالیست بودن او را تکذیب میکنند. یک عضو شورای شهر تهران از عملکرد رسانهها در برخورد با اتفاقات اخیر برای زنان ورزشکار انتقاد کرده و گفته زنان شهروندان درجه دو نیستند.
از یک سو هواداران ورزش برای پوشیده لباس پوشیدن مجری مراسم قرعهکشی جام جهانی بسیج میشوند و از سویی، مربی مرد تایلندی، برای حضور در کنار تیمش مجبور به پوشیدن روسری میشود. دو تصویر از سیاست حجاب اجباری در ایران.
آزاده نامداری، مجری ۳۳ ساله تلویزیون ایران، با انتشار فیلمها و عکسهایی در شبکههای اجتماعی که او را بدون حجاب و در حال نوشیدن الکل در یک پارک (احتمالا در سوییس) نشان میداد، بار دیگر به یک موضوع روز اجتماعی تبدیل شد: فاششدگی ریاکاری یک چهره مشهور، تزویر در زندگی ایرانیان، حریم خصوصی و حجاب اجباری، زیر-موضوعاتی روزمره و جذاب برای افکار عمومی در ایران.
معین خزائلی- بر این اساس، احتمال مورد آزار جنسی واقع شدن یک زن در طول زندگیاش بسیار بالا است و به همین دلیل آنها را به یکی از گروههای آسیب پذیر تبدیل کرده است. در این میان اما زنان قربانی آزار یا تجاوز جنسی به صورتی فزاینده به دلیل مشکلات ناشی از آزار یا تجاوز تحت فشار قرار دارند.
زنان در جهان
عباس مودب- با مشاهده زنانی در گرینلند که خشونت خانگی را امری عادی تلقی میکنند و این حق را به مرد میدهند که آنها را مورد ضرب و شتم قرار دهد سعی کردم پیش داوری را کنار بگذارم و به شکلی عینی به دنبال ریشههای این پذیرش بپردازم.
جنبش میتو همه جای دنیا به یک شکل اتفاق نیفتاده و دستاوردهای مشابهی نداشته است. این نوشتار به بررسی برخورد کشورهای مختلف با مساله آزار جنسی میپردازد.
مبارزات فمینیستی را نمیتوان از مبارزات دموکراتیک جدا کرد؛ میه رحبی با بیان این مطلب، توضیح میدهد که چرا فمینیستهای سوری کنفراس سوچی روسیه را تحریم کردند. میه رحبی، عضو و سخنگوی جنبش سیاسی زنان سوریه است.
نظرها
نظری وجود ندارد.