سازمان ملل: حملات هوايی روسيه و آمریکا موجب مرگ غيرنظاميان در سوريه شده است
سازمان ملل در گزارش شش ماهه خود از جنگ سوریه همه طرفهای درگیری را محکوم کرده است. افزون بر آمریکا و روسیه، رژیم سوریه و شورشیان نیز مرتکب جنایات شدهاند.
سازمان ملل متحد در گزارش تازهای گفته است که حملات هوایی روسیه و آمریکا در سوریه جان شمار بسیاری از غیرنظامیان را گرفته است. رژیم اسد نیز به غوطه شرقی حملات شیمیایی انجام داده و شورشیان نیز غیرنظامیان را کشته و یا از آنها بهعنوان سپر دفاعی استفاده کردهاند. تقریباً همه طرفهای جنگ سوریه مرتکب جنایت شدهاند.
سازمان ملل گزارش تازه خود از جنگ سوریه را سهشنبه ۶ مارس / ۱۵ اسفند منتشر کرد. این گزارش بازه زمانی شش ماه تا ۱۵ ژانویه سال جاری را در برمیگیرد و بر اساس ۵۰۰ مصاحبه مستقیم با قربانیان و شاهدان عینی در خارج از سوریه و یا داخل این کشور از طریق شبکههای اجتماعی، تنظیم شده است. رژیم اسد هرگز اجازه ورود تیم تحقیقاتی به سوریه را بهمنظور بررسی محلی موارد متعدد نداده است.
پائولوسرجیو پینهیرو، مسئول کمیته مستقل تحقیق سازمان ملل درباره اوضاع سوریه در یک نشست خبری اعلام کرد که وضعیت «در این جنگ بسیار تیره است» و نبردها در ادلب، عفرین و غوطه شرقی تشدید شده است؛ اما این کمیته «دادگاه نبود» که رأی صادر کند و قدرت بررسی عمیقتر را نداشت.
بنا به گزارش این کمیته، در بازه زمانی مورد نظر «قربانیان درگیریهای سوریه بهشدت از تجدید خشونت در سراسر کشور رنج میبردند.»
این گزارش افزوده است: «نیروهای دولتی سوریه همچنان به استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه جنگجویان گروههای مسلح در غوطه شرقی ادامه دادهاند.»
از جمله یافتههای کلیدی گزارش کمیته مستقل تحقیق سازمان ملل این است که در ماه نوامبر گذشته یک هواپیمای روسی در حملات خود به اتارب، در غرب حلب، از سلاحهای غیرمجاز استفاده کرده و دستکم ۸۴ نفر را کشته و ۱۵۰ نفر را زخمی کرده است. این منطقه از جمله «مناطق کاهش تنش» است که روسیه، ایران و ترکیه آنها را بهمنظور برقراری آتشبس ایجاد کردهاند.
گزارش گفته است که «این حملات میتواند جنایات جنگی محسوب شود که موجب مرگ و آسیب به غیرنظامیان شده است». این نخستین بار است که از جنایت جنگی توسط روسیه در جنگ سوریه سخن میرود.
هانی مِگالی، یکی از اعضای کمیته تحقیق سازمان ملل گفت: «ما از مدتها پیش بمبارانهای هوایی را مورد بررسی قرار میدهیم تا ببینیم که آیا در جایی که شمار تلفات غیرنظامیان بالاست نیروی هوایی روسیه و سوریه در آن دخالت دارند. اما این اولین حادثهای است که توانستیم بهطور مشخص یک هواپیمای خاص روسیه را تشخیص دهیم و بر اساس آنچه که در محل حادثه رخ داد، این رویداد را مورد بررسی قرار دهیم.»
پینهیرو در اینباره گفت که بر اساس قوانین بینالمللی استفاده از برخی سلاحها در مناطق غیرنظامی خودبهخود مشمول جنایت جنگی میشود.
از سوی دیگر سه حمله هوایی ائتلاف جهانی بهرهبری آمریکا به یک مدرسه در نزدیکی رقه در ماه مارس ۲۰۱۷ موجب مرگ ۱۵۰ نفر از ساکنان این منطقه شده است. این آمار حدود پنج برابر بیشتر از آماری است که پنتاگون از تلفات این حمله ارائه داده بود. وزارت دفاع آمریکا در آن زمان گفته بود در این حمله دهها نفر از اسلامگرایان افراطی کشته شدند و نه غیرنظامیان.
گزارشگران سازمان ملل نتوانستند هیچ نشانهای از وجود نیروهای «دولت اسلامی» (داعش) در این مدرسه را بیابند. آنها اعلام کردند که آمریکا با حمله به این مدرسه قوانین بینالمللی در مورد حفظ جان غیرنظامیان آواره را نقض کرده که از سال ۲۰۱۲ در این مدرسه بهسرمیبردند.
پائولوپینهیرو در اینباره گفت: «ما هیچ نشانهای از این که این حمله بهغیرنظامیان هدفمند بوده پیدا نکردیم اما نیروهای آمریکایی وقت و منابع کافی در اختیار داشتند و میتوانستند با احتیاط بیشتری عمل کنند.»
گزارش کمیته مستقل تحقیق سازمان ملل همچنین گفته که رژیم سوریه در غوطه شرقی علیه شورشیان سلاح شیمیایی بهکار برده است، از جمله سه بار در ژوئیه در حرستا و در نوامبر گذشته در غرب غوطه شرقی از گاز کلر استفاده کرده است.
گزارشگران سازمان ملل ۳۳ مورد از این حملات را ثبت کردهاند.
با این حال دولت سوریه هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی را انکار کرده و گفته است که از سال ۲۰۱۳ که منع استفاده از سلاحهای شیمیایی را امضا کرده ذخایر خود را نیز تسلیم کرده است.
گزارشگران مستقل سازمان ملل تمامی طرفهای درگیری را فراخواندهاند تا اجازه دسترسی به مناطق تحت محاصره و همه بازداشتشدگان را بدهند. آنها گفتهاند که عدالت باید در هر توافقنامه صلح برای پایان دادن به جنگی که به زودی وارد سال هشتم می شود، در نظر گرفته شود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
faryad
بر پایه یک گزارش پژوهشی منتشره توسط بنیاد دفاع از دموکراسیها مستقر در واشنگتن، بسیاری از این شبهنظامیان که نیروی جمهوری اسلامی را گسترش داده احتمالاً دارای معیارهای لازم برای تعیین شدن به عنوان نهادهای تروریستی از سوی ایالات متحده هستند. این پژوهش «شبهنظامیانی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (آیآرجیسی) برای پیشبرد منافع تهران مورد استفاده قرار میدهد» را در فهرست زیر قرار دادهاست: ۱. عصائب اهل الحق جنایات: ترورهای سیاسی؛ آزارها و قتلهای قومی، از جمله مرگ ۱۰۹ نفر از اهل سنت در سال ۲۰۱۴؛ ادامهٔ اذیت و آزارها تا سال ۲۰۱۶. ۲. سازمان بدر جنایات: مشارکت در شکنجه و قتل هزاران عراقی اهل سنت، غالباً به وسیلهٔ اعضای [این سازمان] که در پلیس عراق خدمت میکنند. ۳. لشکر فاطمیون جنایات: پسرهای افغان ۱۳ ساله به بالا را برای جنگیدن در سوریه استخدام کردهاست. ۴. حرکت حزبالله النجباء جنایات: از سوی سازمان ملل متحد به کشتار بیش از ۶۰ غیرنظامی در حلب در ماه دسامبر ۲۰۱۶ متهم شده است. کتائب حزبالله به ایجاد نجباء کمک کرد. ۵. کتائب حزبالله جنایات: گواهان، کتائب حزبالله را به کشتار و آزار و اذیت غیرنظامیان اهل سنت در جریان جنگ با دولت اسلامی متهم کردهاند. ۶. کتائب امام علی جنایات: زنده زنده سوزاندن و تکهتکه کردن یک زندانی «مانند کبابترکی»؛ بریدن سر زندانیان دولت اسلامی - احتمالاً پس از مرگ آنها. ۷. لواء الباقر جنایات: نقش احتمالی در قتل عام غیرنظامیان. اغلب از تصاویر حزبالله استفاده میکند. در حلب در کنار گروه سنی فلسطینی و هوادار دولت لواء القدس، یا تیپ اورشلیم، جنگیده است. ۸. لواء السیده رقیه ۹. قوات الامام الرضا ۱۰. تیپ زینبیون ارتباط عملیاتی نزدیک با لشکر فاطمیون و سایر یگانهای تحت رهبری سپاه پاسداران در سوریه. در این پژوهش بنیاد دفاع از دموکراسیها آمده است: «همانگونه که ایالات متحده، سپاه پاسداران و نیروی قدس را به عنوان نهادهای تروریستی تعیین کرده است، بسیاری از این شبهنظامیان نیز به عنوان شاخههای [سپاه و نیروی قدس] احتمالاً با معیارهای تعیین شده برای قرار گرفتن در این دستهبندی مطابقت دارند.»