بریتانیا ۲۳ دیپلمات روس را اخراج میکند
دامنه پرونده سوءقصد به جان جاسوس روس در خاک بریتانیا به جنگ داخلی سوریه هم کشید. ناتو بیانیه داد، شورای امنیت تشکیل جلسه میدهد.
دامنه پرونده سوءقصد به جان جاسوس روس در خاک بریتانیا به جنگ داخلی سوریه هم کشید. ناتو بیانیه داد، شورای امنیت تشکیل جلسه میدهد.
بریتانیا، روسیه را متهم کرده که با سوءقصد به جان یک جاسوس دوجانبه به نام سرگئی اسکریپال، او را در خاک بریتانیا مسموم کرده. ترزا می، نخستوزیر بریتانیا در سخنانی که در مجلس عوام ایراد کرد، اعلام کرد که ۲۳ دیپلمات روس در واکنش به این سوءقصد از خاک این کشور اخراج میشوند. علاوه بر این بریتانیا اعلام کرده که هیأت بلندپایهای را به جام جهانی فوتبال که در تابستان سال آینده در روسیه برگزار میشود، اعزام نخواهد کرد.
پیش از این بریتانیا مهلتی برای دولت روسیه تعیین کرده بود که درباره سوءقصد با گاز اعصاب به جان سرگئی اسکریپال و دخترش توضیح دهد. لندن این اتهام را مطرح کرده بود که گاز اعصابی که در سوءقصد به اسکریپال به کار رفته، در اتحاد جماهیر شوروی سابق و در دوران جنگ سرد تولیده شده است. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دوشنبه ۱۲ مارس در پاسخ به پرسش یک خبرنگار بریتانیایی این اتهامات را رد کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین چهارشنبه ۱۴ مارس در واکنش به اخراج ۲۳ دیپلمات روس از خاک بریتانیا گفته است که روسیه اجازه نمیدهد با زبان تهدید با او سخن بگویند. پسکوف اعلام کرده که از طریق کانالهای دیپلماتیک به لندن توضیح داده که در ماجرای سوءقصد به جان اسکریپال نقشی نداشته.
سرگئی اسکریپال (۶۶ ساله) و دخترش جولیا (۳۳ ساله) ۴ مارس روی یک نیمکت در پارکی در شهر کوچک سالیزبوری از هوش رفته بودند که به بیمارستان منتقل شدند. اسکریپال که با بخش امنیتی ارتش روسیه همکاری میکرد، اطلاعاتی را در اختیار سازمانهای اطلاعاتی بریتانیا قرار داده بود که لو رفت و در روسیه به زندان محکوم شد اما در سال ۲۰۱۰ در جریان معاوضه جاسوسان آمریکایی به بریتانیا پناهنده شد.
کشورهای عضو ناتو از روسیه خواستهاند برای روشن شدن حقیقت ماجرا با بریتانیا همکاری کند. چهارشنبه ۱۴ مارس ۲۹ کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی با انتشار بیانیهای اعلام کردهاند که سوءقصد به جان اسکریپال به معنای نقض حقوق بینالمللی و توافقهای جهانی است. متحدان بریتانیا در ناتو با لندن اعلام همبستگی کردهاند.
ناتو در این بیانیه به معاهده منع تولید، حمل نقل و استفاده از سلاحهای شیمیایی که در سال ۱۹۹۷ به تصویب جامعه جهانی رسید اشاره کرده و از روسیه خواسته است بر اساس این معاهده اطلاعات لازم درباره گاز اعصاب که در سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ در اتحاد جماهیر شوروی تولید شده را افشا کند. ناتو در بیانیه چهارشنبه ۱۴ مارس خود یک بار دیگر حکومت بشار اسد را متهم به استفاده از سلاحهای شیمایی در جنگ سوریه کرده است. به این ترتیب دامنه پرونده اسکریپال به جنگ سوریه هم کشیده شده.
شورای امنیت سازمان ملل چهارشنبه ۱۴ مارس در نیویورک در یک جلسه فوقالعاده سوءقصد با گاز اعصاب به جان اسکریپال و دخترش را به بحث میگذارد.
علاوه بر این بریتانیا به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو هم شکایت برده است.
بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، سهشنبه ۲۷ فوریه / ۸ اسفند گفته بود اگر ثابت شود که رژیم بشار اسد در حملات خود به غوطه شرقی از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان استفاده کرده، بریتانیا و آمریکا به سوریه حمله خواهند کرد. پیش از آن امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه هم اعلام کرده بود که اگر حمله شیمیایی اسد به غیر نظامیان ثابت شود، فرانسه دست روی دست نمیگذارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.