زمینهسازی حکومت ایران برای فیلترینگ تلگرام در سال ۹۷
هرچند شورای عالی فضای مجازی خبر فیلترینگ قریبالوقوع تلگرام را تکذیب کرده، اما یک نماینده مجلس از مسدودکردن محبوبترین پیامرسان ایرانیها در سال جدید خبر داده است.
دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه از «اتفاق نظر بینظیر» مسئولان برای فیلترینگ بیشتر فضای مجازی خبر داده است؛ سخنی که به فیلترینگ قریبالوقوع تلگرام تعبیر شد. هرچند خبر فیلتر تلگرام تکذیب شده، اما مخالفتها با احتمال وقوع آن در آینده نزدیک آغاز شده است. حمیده زرآبادی، نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی در واکنش به اظهارات رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفته اطلاعات موثقی دارد که حاکی از فیلترینگ دائم تلگرام در سال آینده است و حکومت در حال زمینهسازی است. همزمان تلگرام نیز ایران را در کنار برخی دیگر کشورها، به دلیل تحریمها از خرید و فروش ارز رمزنگار «گرم» تلگرام محروم کرد.
حمیده زرآبادی به خبرگزاری کار ایران(ایلنا) گفته «بنابر اطلاعات موثقی که از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دارم، فیلترینگ دائم تلگرام در سال آینده به تصویب شورایعالی فضای مجازی رسیده».
به گفته این نماینده اصلاحطلب مجلس، اظهارات ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره احتمال اعمال محدودیتهایی برای تلگرام، با هدف «زمینهسازی برای فیلترینگ تلگرام در افکار عمومی» بیان شده است.
ابوالحسن فیروزآبادی دوشنبه ۲۱ اسفند، «بر مضرات فضای انحصاری تلگرام» تأکید کرد و گفت: «اگر به این نتیجه برسیم که لزوم فیلترینگ تلگرام وجود دارد، این کار را انجام میدهیم.»
شب گذشته نیز عبدالصمد خرمآبادی، دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ضمن رد احتمال رفع فیلتر توئیتر و یوتیوب گفت که «در آستانهی ورود به سال ۹۷، اتفاق نظر بینظیری بین مسئولین برای قطع تسلط و نفوذ دشمن بر فضای مجازی کشور ایجاد شده است.»
با این حال، پس از اظهارات زرآبادی، روابط عمومی شورای عالی فضای مجازی در بیانیهای اعلام کرد که خبر تصویب فیلترینگ تلگرام در این شورا صحت ندارد.
نیمی از کاربران تلگرام در جهان ایرانی هستند. تخمین زدهاند که تعداد کاربران ایرانی این پیامرسان به بیش از ۴۰ میلیون نفر میرسد.
ایرانیها در تلگرام بیش از ۶۰۰ هزار کانال عمومی دارند که ۴۰ درصد آنها را فروشگاههای مجازی تشکیل میدهند. فیلترینگ این شبکه اجتماعی میتواند به کاربران آن و دولت ایران ضربه اقتصادی بزرگی وارد آورد.
بر اساس آمار مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تنها ۹ هزار کسبوکار خرد اینترنتی در تلگرام فعالیت دارند.
به گفته محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در ایران هر هفته حدوداً ۱۶ تا ۲۰ هزار کانال تلگرام فیلتر میشود.
مخالفتها
حمیده زرآبادی تنها کسی نبود که پس از انتشار این خبر به مخالفت برخاست. او تأکید کرده بود که فیلترینگ تلگرام تأثیری در استفاده مردم از آن نخواهد داشت و کاربران با استفاده از فیلترشکن به کار با آن ادامه خواهند داد.
محمدرضا نجفی، یک نماینده دیگر اصلاحطلب مجلس از تهران نیز به خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) گفت که «دو هفته است خبر فیلتر تلگرام را شنیده ام که امیدوارم صحت نداشته باشد».
امیرحسین قاضیزاده، نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی نیز شنبه در واکنش به خبر فیلتر تلگرام آن را «نامناسب» خواند و گفت «کانالهای ضداخلاقی فیلتر شود نه کل تلگرام».
محمدعلی وکیلی، عضو فراکسیون امید مجلس نیز تأکید کرد که فیلتر تلگرام به «لشگر بیکاران» خواهد افزود.
حکومت ایران در تلاش است تا پیامرسانهای بومی را جای دیگر شبکههای اجتماعی خارجی کند.
وبسایت خبری «خبرآنلاین» شنبه ۲۳ دیماه در گزارشی نوشت تنها پنج درصد کاربران ایرانی تلگرام سراغ جایگزین بومی رفتهاند. بر اساس این گزارش، از میان دستکم ۴۵ میلیون کاربر ایرانی تلگرام، تنها دو میلیون و ۱۹۸ هزارتن پیامرسانهای جایگزین بومی را دانلود کردهاند. این تعداد نیز ممکن است از این نرمافزارهای بومی استفاده کنند یا صرفاً آنها را دانلود کرده باشند.
تخمین زده میشود حدود ۴۷ میلیون از ایرانیها کاربر شبکههای اجتماعی مجازی مختلف هستند.
تحریم تلگرام علیه ایران
همزمان امروز تلگرام اعلام کرد که ایران در کنار دیگر کشورهای حاضر در فهرست تحریمهای آمریکا و اروپا و سازمان ملل از خرید ارز رمزنگار «گرم» محروم شدهاند.
کوبا، کره شمالی، سوریه و جزیره کریمه هم شامل این ممنوعیت میشوند.
نظرها
روزبه
ارز "گرم" مرم بکار عطما نمیخوره ما تو ایران فقط با کیلویی کار میکنم.
شاه لخت؟
فیترینگ تلگرام ای کاش زودتر اتفاق می اقتاد، قبل از این که بخشی از سرورها به ایران منتقل می شد. ولی این خیر بزرگ است / عدو سبب خیر می شود! تشویق مردم به استفاده از فیلترشکن بزرگترین فرصت برای اشنایی و مطالعه سایتهای نظیر رادیو زمانه خواهد بود. بایست سایفون ورژن های قوی تری بدهد و تور همیشه خوب است. سایفون با پیشنهادهای مطالعه گهگاهی سایتهای حامی ، بخوبی مردم هدایت میکند. برای چند دقیقه هم شده بیاند سایت های پرمحتوایی مثل زمانه و کامنتهای جاناجانه را بخوانند. تلگرام با فیلترینگ، موجب میشود رمزنگاری و امنیت کاربارن افازیش یابد، و امکان شناسایی کمتر. هر چند واقعا این اکانتها شماره مشکل ساز است و تلفن مجاز یهم هست البته و مخخالف و موفق در شماره مجزای است. در کل فیلترینگ یک فرصت است و بالاخره قدرتهای غربی وا می دارد اینترنت آزاد بی سیم ماهواره را مینیاتو ی کرده و در اختیار مردم ایران قرار دهند.
شاه لخت؟
انتظار می رود مردم همچنان زا تلگرام استفاده بهینه کنندف چون الترناتیو خارجی دیگری نیست و به موارد داخلی هیچ اعتمادی نیست. در نتیجه حکومت به دست خودش 40 تا 50 ملیون نفر تبدیل به مبارز مدنی می کند و عملا انها قانون ضد بشری سانسور و فیلترینگ نادیده می گیرند. خبر استفاده 30 میلیوننفر از فلیتر شکن یک حماسه است برای مباره مدنی . عملا مردم با استفاده از فیلترشکن قانون ضد بشری حکومت را نقض کردند! این را حکومت مجبور به اعتراف شده ! ننگ بر این حکومت وقیه که دیگر برایش نقض قانون کار اکثریت مردم شده .