مقاومت کشورهای اروپایی در برابر تحریمهای جدید علیه ایران
رویترز میگوید فرانسه، بریتانیا و آلمان تلاش کردند متحدان اروپایی خود را قانع کنند تا بهمنظور نجات توافق هستهای تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کنند اما کشورهای دیگر با آن مخالفت کردهاند.
براساس اطلاعات تازهای که رویترز از نشست کشورهای اروپایی درباره تحریمهای جدید علیه ایران منتشر کرده، پیشنهاد فرانسه، بریتانیا و آلمان برای تحریمهای بیشتر ایران با مخالفت ایتالیا، اسپانیا، اتریش و چند کشور دیگر مواجه شده است.
روز گذشته، چهارشنبه ۲۸ مارس / ۸ فروردین سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه مبنی بر تحریم برنامه موشکی ایران را خارج از چارچوب پیشبینی شده در برجام به بحث گذاشتند. این نشست پشت درهای بسته انجام شد اما خبرگزاری رویترز پنجشنبه ۲۹ مارس / ۹ فروردین نوشت سندی از این نشست بهدست آورده که میگوید این پیشنهاد با اقبال کشورهای دیگر روبهرو نشده است.
بهنوشته رویترز پیشنهاد فرانسه، بریتانیا و آلمان ممنوعیت سفر و مسدود کردن داراییهای حدود ۱۵ مقام ایرانی، شرکت و گروه مرتبط با برنامه موشکهای بالستیکی ایران را که در جنگ سوریه نیز دست دارند، شامل میشود. این تحریمها پس از آنکه در نیمه ماه مه پیشنهاد شد، قرار بود که در ماه آوریل بهاجرا گذاشته شود.
این گزارش میافزاید، ایتالیا با حمایت اسپانیا و اتریش در نشست سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجرای این تحریمها را رد کرده است.
رم اعلام کرده که این تدابیر برای آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را متقاعد کند که از توافق هستهای خارج نشود، کافی نخواهد بود و روابط تجاری پررونق با ایران را نیز به خطر میاندازد. اسپانیا نیز در این نشست از پیامدهای چنین تصمیمی نگران بود.
بر اساس قوانین اتحادیه اروپا تصمیمگیری درباره تحریمهای اقتصادی نیاز به اتفاق آرا همه اعضای اتحادیه دارد.
یک دیپلمات به رویترز گفت: «ایتالیا اعلام کرد که گفتوگو بهترین گزینه است و تحریم میتواند بدون آنکه آمریکا را قانع کند موضع ما را تضعیف کند.»
او همچنین افزود: «اسپانیا نیز از سه کشور (فرانسه، بریتانیا و آلمان) خواست تا چنین راهی را در پیش بگیرند.»
رم و تهران در ماه ژانویه قراردادی به مبلغ شش میلیارد دلار (پنج میلیارد یورو) برای سرمایهگذاری امضا کردند.
ترامپ تا ۱۲ مه سال جاری (۲۲ اردیبهشت) به بریتانیا، فرانسه و آلمان فرصت داده که مکملهایی برای برجام درنظر بگیرند. با این مکملها میبایست تأسیسات نظامی ایران تحت نظارت جامعه جهانی درآید و در پایان مدت محدودیت غنیسازی اورانیوم در تأسیسات هستهای ایران هم تجدید نظر شود (بند غروب). سه قدرت اروپایی و آمریکا ۱۵ مارس در برلین پشت درهای بسته مذاکراتی انجام دادند و سپس یک روز بعد نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار شد. همزمان سه قدرت اروپایی پیشنهادهای خود را در زمینه افزودن مکملهایی به برجام در اختیار سایر کشورهای اروپایی قرار دادند، اما این پیشنهادها با اقبال چندانی مواجه نشد و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعه گذشته اعلام کرد که توافق هستهای با ایران «دستنخورده» باقی میماند.
دیپلماتها میگویند ترامپ در هفتههای اخیر جان بولتون را بهعنوان مشاور امنیت ملی و مایک پمپئو را بهعنوان وزیر امور خارجه برگزید که هر دو از مخالفان توافق هستهای با ایران هستند و این موضوع احتمال خروج آمریکا از توافق هستهای را بیشتر میکند.
بهنوشته رویترز، در بروکسل، کشورهای دیگر، از جمله سوئد از این برآشفته بودند که سه قدرت اروپایی سعی داشتند هر چه سریعتر تصمیم در مورد فشارهای جدید به ایران را از طریق روندی دیپلماتیک در اتحادیه اروپا پیش ببرند.
یک دیپلمات دیگر که نام او نیز فاش نشده گفته است: «یک رویکرد فرماندهی وجود داشت، اما شکست خورد. تفاوت در این است که همه فکر میکنند که ترامپ [از توافق هستهای با ایران] خارج میشود و برخی نیز این را بیمعنی میدانند.»
تحریمهای در نظرگرفتهشده از سوی لندن، پاریس و برلین اعضای سپاه پاسداران و همچنین فرماندهان گروه حزبالله لبنان که مورد حمایت ایران است هدف قرار میدهند.
بحث درباره تحریمهای تازه علیه ایران در ماه آوریل در اتحادیه اروپا ادامه خواهد داشت اما در سطحی نازلتر از سفیران کشورها. این مذاکرات باید تا تاریخ ۱۶ آوریل / ۲۷ فروردین که نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ برگزار میشود به توافقی منجر شود.
ایران برنامه هستهای خود را صلحآمیز میخواند و توسعه موشکی خود را امری دفاعی و خارج از توافق هستهای میداند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.