جهانگیری: ۴۵ درصد اعتبارات یک سال دریاچه ارومیه برابر با کل بودجه طرحهای عمرانی است
علیرغم وعدههای دولت، در سال ۹۶، تراز سطح آب دریاچه ارومیه ۹ سانتیمتر کاهش یافت. حالا جهانگیری میگوید انتقال آب از دریای خزر مجدداً در دستور کار قرار گرفته.
در حالی که در سال ۹۶ تراز سطح آب دریاچه ارومیه، ۹ سانتیمتر در مقایسه با سال ۹۵ کاهش یافته است، معاون اول رئیس جمهوری ایران وعده داد که احیای این دریاچه از دستور کار دولت ایران خارج نخواهد شد.
او گفت در صورت لزوم دولت دوازدهم «میلیاردها دلار اعتبار خارجی برای انتقال آب از خارج کشور» اختصاص خواهد داد.
در سال ۹۶ تنها ۴۵ درصد از اعتبارات دریاچه ارومیه تأمین شد. هرچند اسحاق جهانگیری میگوید این رقم «تقریباً برابر با تخصیص بودجه برای کل طرحهای عمرانی کشور است.»
معاون اول رئیس جمهوری وعده داد که در سال پیشرو «کم بودن تخصیص اعتبارات سال گذشته جبران شود».
ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی تأیید کرده بود که در دیماه ۹۶ آب دریاچه ارومیه ۴۰۰ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه با هدف نجات این دریاچه اولین مصوبه دولت حسن روحانی در سال ۱۳۹۲ بود. در آن زمان مسئولیت این ستاد نیز به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری واگذار شد.
تا سال ۱۳۹۵ به نظر میرسید وضعیت این دریاچه رو به بهبود است تا آنکه در سال ۹۶ با وجود انتقال آب از رودخانههای اطراف دریاچه و فاضلابهای تصفیه شده روند کار پسرفت کرد.
اکنون جهانگیری میگوید در ستاد احیا انتقال آب از دریای خزر و خارج از کشور همچنان در دستور کار قرار داد. به گفته معاون اول رئیس جمهوری «مشاور خارجی نیز برای انجام مطالعات پیش بینی شده تا امکان انتقال آب از سایر حوزهها به حوزهی دریاچه ارومیه را بررسی کنند».
این اظهارات درحالی بیان میشود که در سال ۱۳۹۵، عیسی کلانتری، رئیس وقت ستاد احیای دریاچه ارومیه اعلام کرد آب دریای خزر به لحاظ شیمیایی قابلیت انتقال به دریاچه ارومیه را ندارد و از نظر ستاد احیا این پروژه انتقال منتفی است.
وزارت نیرو پیش از این اعلام کرده بود که احیای دریاچه ارومیه در گرو کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب کشاورزی است. تنها در طول یک دهه، کشاورزی در حوزه دریاچه ارمیه به سه برابر افزایش یافته است.
کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالی نیز از دیگر مشکلاتی است که روند احیای این دریاچه را دچار مشکل کرده است. عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست، مهرماه ۹۶ کاهش ۳۸ درصدی بارشهای حوزه دریاچه ارومیه نسبت به سال قبل را عامل کاهش آب دریاچه دانسته بود.
بنابر برآورد ستاد احیای دریاچه، «تمام مشکلات از سال آبی ۷۷-۱۳۷۶ آغاز شد و خشکسالی از مصرف بیرویه منابع آب حوضه پردهبرداری کرد».
بیش از ۸۰ درصد از مساحت کل دریاچه ارومیه طی دو دهه گذشته کاهش یافته و به کمترین میزان سطح وسعت خود رسیده است. بنابر طرح دولت ایران قرار بود دریاچه ارومیه در سال ۱۳۰۲ زنده شود اما روند این احیا از سال ۱۳۹۶ متوقف شده است.
احیای دریاچه ارومیه یکی از وعدههای اصلی انتخاباتی حسن روحانی بود که به نظر میرسد در دور اول ریاست جمهوری او تا حدی محقق شده است. رئیس دولت دوازدهم همواره از احیای دریاچه ارومیه و برجام به عنوان دو دستاورد اصلی خود نام میبرد. اما اکنون هر دوی این دستاوردها در معرض تهدید قرار گرفتهاند.
در همین زمینه
- وضعیت دریاچه ارومیه «نگرانکننده» است
- نامه محرمانه به روحانی: وزرا مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه را اجرا نمیکنند
- رئیس سازمان محیط زیست: آب دریاچه ارومیه کاهش یافته
- معاون وزارت نیرو: توقف کشاورزی واپسین راهنجات دریاچه ارومیه
- ۳۲۳ کیلومتر از وسعت دریاچه ارومیه کاهش یافته است
- ۴۰۰ میلیون مترمکعب از آب دریاچه ارومیه کاهش یافته است
- نماینده مجلس: دولت در احیای دریاچه ارومیه شکست خورده است
- طوفان در آذربایجان غربی و شرقی- پرده اول از بحران زیستمحیطی دریاچه ارومیه
نظرها
hamid
اگر استبداد دینی بجای غارت کشور و سوزاندن ثروت ملی در عراق، سوریه، یمن، افغانستان، عراق و فرار مغزها و گماشتن افراد بی علم و ناصالح مسئولیت را به متخصصان که دفاع از حقوق ملی را محور تصمیمگیری بدانند و آزادی و استقلال را در وطن احیا میکردند روزگار وطن اینطور نمیشد که این آقا بخواهد آب از خارج برای رودخانه رضائیه بیاورد! نجات وطن محتاج گذار ما از استبداد در عینیت و ذهنیت است. شاد باشید. حمید
محمد
دوستان بر اساس برآورد کارشناسی در سال 1352 سرزمین ایران با توجه به اقلیم برای چهل میلیون نفر سرزمین قابل زندگی هست و افزایش بیش از این مقدار امکان زیست را با مشکل روبرو می سازد. مردمان اطراف دریاچه آب این دریاچه را از رودخانه های اصلی منحرف و در شهرها به مصرف خانگی و صنعتی و کشاورزی می رسانند . پس چاره کار کاهش جمعیت و مصرف هست . هشتاد میلیون نفر نیاز به آب دارند چه برای مصرف خانگی و چه مصرف کشاورزی ! پس ناله کنیم که دولت هیچ غلطی نمی تواند بکند . اگر کاری بخواهند بکنند فقط خود مردم هست که آب مصرف نکنند و خودشان آب را به طرف دریاچه هدایت کنند . بارش برف و باران همان هست که در زمان قدیم بود . شاید دو سه درصد کمتر یا بیشتر بشه ! اما جمعیت ما هشتاد میلیون شده و آقایون میگن باید یکصد و پنجاه میلیون بشه ! چه شود اون موقع که جمعیت یک صد و پنجاه میلیون میشه ! یه سوال ؟ جضرت آیت الله بارش باران و برف نعمت الهی هست ؟ خداوند هم همیشه عادل بوده و خواهد بود ؟ پس حاج آقا شما یه کاری کردی هــــــــــــــــــــــــــــــــــــا !