ترامپ خواهان خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه شد
رئیس جمهور آمریکا یک بار دیگر یادآوری کرد که وقتش رسیده سربازان آمریکایی به کشورشان بازگردند. ترامپ تاریخ مشخصی را معین نکرد. وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکا مخالفاند.
رئیس جمهور آمریکا یک بار دیگر یادآوری کرد که مایل است نیروهای نظامی آمریکا را از سوریه خارج کند. ترامپ اما تاریخ مشخصی را معین نکرد. وزارت دفاع و وزارت خارجه آمریکا مخالف اند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در نشست خبری مشترک با سران کشورهای بالتیک که غروب سهشنبه ۳ آوریل برگزار شد گفت:
«تا جایی که به سوریه ربط دارد، مأموریت اصلی ما، از بین بردن گروه داعش بود. ما این مأموریت را انجام دادهایم و در هماهنگی با طرفهای دیگر در منطقه، خیلی زود [درباره خروج از سوریه] تصمیم میگیریم.»
وزارت دفاع و وزارت خارجه آمریکا گمان میکنند نیروهای نظامی آمریکا میبایست در درازمدت در سوریه مستقر شوند. ترامپ اما میگوید وقتش رسیده که سربازان آمریکایی به وطنشان بازگردند.
دونالد ترامپ نخستین بار پنجشنبه ۲۹ مارس/ ۹ فروردین گفته بود که نیروهای آمریکایی به زودی از سوریه بیرون خواهند رفت. رئیس جمهور آمریکا با یادآوری هزینه حضور نظامی در غرب آسیا گفته بود:
«ما قرار نیست در جهنم داعش گرفتار شویم و خیلی زود سوریه را ترک میکنیم. اکنون دیگران باید این مسئولیت را بپذیرند. خیلی زود از سوریه خارج میشویم. صد درصد قلمرو خلافت را خیلی زود باز پس گرفتیم. اما خیلی زود از آنجا خارج خواهیم شد و به کشور خودمان، جایی که به آن تعلق داریم باز میگردیم.»
آمریکا دو هزار نیروی نظامی دز سوریه مستقر کرده است. برخی از این نیروها مستشارانی هستند که یگانهای مدافع خلق کرد در شمال سوریه را آموزش میدادند.
ژنرال جوزف ووتل که فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا را به عهده دارد، روز گذشته اعلام کرد که از سال ۲۰۱۴ تاکنون ۹۰ درصد از مناطقی که در سوریه تحت کنترل داعش بوده آزاد شده است. بقایای داعش در حال حاضر در ابوکمال حضور دارند. قرار بود کردهای شمال سوریه در این منطقه وارد عمل شوند که ارتش ترکیه با عملیات نظامی «شاخه زیتون» به عفرین حمله کرد و این کار ناتمام ماند.
برت مکگورک فرستاده ویژه آمریکا به سوریه در نشستی که شامگاه گذشته در واشنگتن برگزار شد گفته است که مبارزه ایالات متحده آمریکا با داعش هنوز به پایان نرسیده:
«ما در سوریه هستیم برای اینکه با داعش بجنگیم. این مأموریت ماست و مأموریت ما هم هنوز تمام نشده و ما آن را به انجام میرسانیم.»
دیدار سهجانبه پوتین، اردوغان، روحانی
همزمان با این تحولات، چهارشنبه ۴ آوریل/۱۵ فروردین روسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه درباره مناطق کاهش تنش در سوریه با یکدیگر دیدار و گفتوگو میکنند.
دو ماه قبل سران سه کشور در سوچی روسیه با یکدیگر دیدار و گفتوگو کرده بودند. این دیدارهای سه جانبه در ادامه مذاکرات صلح آستانه برای تثبیت «مناطق کاهش تنش» در سوریه برگزار میشود.
حسن روحانی، روز گذشته قبل از سفر به آنکارا، آمریکا را متهم کرده بود که قصد تجزیه سوریه را دارد. ایران و ترکیه بر سر حضور نیروهای این کشور در شمال سوریه اختلاف دارند. در همان حال مخالفان مسلح اسد ناگزیر غوطه شرقی را ترک میکنند و به استان ادلب در شمال سوریه منتقل میشوند. ترکیه از این گروهها حمایت میکند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرده است که این کشور با ایالات متحده آمریکا بر سر منبیج در شمال سوریه به تفاهم رسیدهاند. در آن زمان رکس تیلرسون هنوز از وزارت خارجه آمریکا برکنار نشده و جای خود را به مایک پمپئو نداده بود.
تیلرسون در ماه ژانویه هشدار داده بود که آمریکا نباید اشتباه کند و مانند سال ۲۰۱۱ که نیروهای نظامیاش را زودتر از موقع از عراق خارج کند، از سوریه هم زودهنگام خارج شود. تیلرسون نگران گسترش نفوذ نظامی ایران در سوریه بود.
رجب طیب اردوغان هفته گذشته اعلام کرد که ارتش ترکیه برای پاکسازی شهرهای کوبانی (عینالعرب)، سریکانی (رأسالعین) و تلابیض (مناطق کردنشین شمال سوریه) عملیات شاخه زیتون را گسترش میدهد. حیدر عبادی، نخست وزیر عراق هم اعلام کرده که ارتش این کشور برای مبارزه با «تروریسم» وارد خاک سوریه خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.