نهادهای حقوق بشری فرانسه: عربستان به محاصره بنادر یمن پایان دهد
ولیعهد سعودی یکشنبه آینده به پاریس سفر میکند. ۱۰ گروه مدافع حقوق بشر از مکرون خواستهاند که از این فرصت برای پایان دادن به محاصره بنادر یمن و یافتن راه حل سیاسی برای جنگ یمن استفاده کند.
فشار برای یافتن یک راه حل سیاسی در جنگ یمن بر رئیسجمهور فرانسه بیشتر میشود. ۱۰ نهاد مدافع حقوق بشر در آستانه سفر بن سلمان به پاریس از مکرون خواستهاند که در مسیر راه حل سیاسی برای یمن بکوشد، به عربستان سعودی سلاح نفروشد و از ولیعهد سعودی بخواهد که به محاصره بنادر یمن پایان دهد.
بهگزارش رویترز، در حالیکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی یکشنبه آینده بهمنظور یک دیدار سه روزه وارد فرانسه خواهد شد، فعالان و گروههای حقوق بشری از امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه خواستهاند تا فروش سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی، دو کشور عضو ائتلاف عربی در جنگ یمن را متوقف کند. این دو کشور از جمله بزرگترین خریداران سلاح از فرانسه هستند.
ائتلاف عربی در جنگ یمن از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور یمن در برابر شیعیان حوثی حمایت میکند. حوثیها از سوی ایران پشتیبانی میشوند. شیعیان حوثی بخش بزرگی از شمال یمن و صنعا، پایتخت این کشور را در کنترل خود دارند. جنگ در یمن بیش از ۱۰ هزار نفر کشته به جای گذاشته و بیش از سه میلیون نفر را آواره کرده است.
آنی هری، از سازمان بینالمللی معلولان (Handicap International) - یکی از ۱۰ نهاد حقوق بشری - گفت: «بمباران غیرنظامیان در یمن باید متوقف شود و ما همه طرفهای درگیری را فرامیخوانیم که به این بمبارانها هر چه سریعتر پایان دهند.»
او افزود: «پیش از دیدار ولیعهد عربستان سعودی، رئیسجمهور مکرون دو انتخاب پیش رو دارد: حفاظت از غیرنظامیان یا فروش سلاح.»
محمد بن سلمان از ۸ تا ۱۰ آوریل (۱۹ تا ۲۱ فروردین) به فرانسه سفر خواهد کرد. این سفر اولین بازدید ولیعهد سعودی از پاریس پس از انتخاب امانوئل مکرون در ماه مه ۲۰۱۷ بهعنوان رئیس جمهوری فرانسه است.
عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی پیشتر اعلام کرده بود که این سفر اواخر فوریه و اوایل مارس انجام خواهد شد.
امانوئل مکرون اوایل ماه نوامبر ۲۰۱۷ به ریاض سفر کرده بود.
برخی کشورهای اروپایی بهویژه آلمان روابط خود با ائتلاف عربی بهرهبری عربستان سعودی را کاهش دادهاند اما فرانسه، بریتانیا و آمریکا چنین نکردهاند.
با این حال، پاریس بهطور فزایندهای نسبت وضعیت انسانی در یمن نگران شده و در ماه دسامبر گذشته، مکرون خواستار «لغو کامل» محاصره بنادر یمن توسط عربستان سعودی شد.
ائتلاف عربی که شامل کشورهای مسلمان سنی میشود تاکنون هزاران حمله هوایی علیه شیعیان حوثی در یمن انجام داده که اغلب این حملات به مناطق غیرنظامی بوده است اما ائتلاف چنین حملاتی را عمدی نمیداند.
جاناتان کانلیف، مدیر بخش خاورمیانه گروه «اقدام علیه گرسنگی» میگوید: «فرانسه باید بحث گستردهتری [با بن سلمان] داشته باشد، نه فقط در مورد فروش سلاح، بلکه محاصره و مسدود شدن یمن. این استراتژی نتیجهای نداشته است.»
دیدار بن سلمان از پاریس در حالی انجام خواهد شد که روابط فرانسه و عربستان سعودی در وضعیت خوبی است. فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری پیشین فرانسه، روابط نزدیکتری با دولتهای عربی حوزه خلیج فارس، بهویژه عربستان سعودی برقرار کرد زیرا پاریس در جریان مذاکرات هستهای با ایران موضع سختی در مورد جمهوری اسلامی داشت. اولاند در سال ۲۰۱۶ به محمد بن نایف، ولیعهد پیشین عربستان سعودی، «لژیون دونور»، بالاترین نشان افتخار فرانسه را اهدا کرد.
در ماههای اخیر محمد بن سلمان ۳۲ ساله، ولیعهد جدید سعودی روابط خود با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا را تقویت کرده است.
بندیکت ژانرود، مدیر دیدهبان حقوق بشر در فرانسه میگوید: «شاهزاده سلمان، نه لایق نشان افتخار است و نه فرش قرمز، او سزاوار تحریم است.»
بر اساس یک نظرسنجی که نتایج آن ۲۶ مارس/ ۶ فروردین منتشر شد، ۷۵ درصد شهروندان فرانسه از دولت این کشور انتظار دارند که صدور اسلحه به عربستان سعودی و امارات متحده عربی را متوقف کند.
سازمان عفو بینالملل نیز چندین کشور غربی، از جمله آمریکا، فرانسه و بریتانیا را متهم کرده که سلاح در اختیار عربستان سعودی و متحدانش قرار میدهند در حالیکه ائتلاف سعودی در «جنایات جنگی بالقوه» در یمن دست دارد. دولت فرانسه از جمله کشورهایی است که بارها اعلام کرده که ایران به شیعیان حوثی سلاح میرساند.
ائتلاف عربی بهرهبری عربستان سعودی از ماه مارس ۲۰۱۵ در یمن مداخله نظامی کرده است.
سازمان ملل وضعیت مردم یمن را فاجعهبار خوانده و گفته است که ۸,۴ میلیون نفردر آستانه قحطی و گرسنگی قرار دارند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.