۲۲ میلیارد دلار کمک جامعه جهانی به لبنان در چشمانداز اجلاس پاریس ۴
۳۷ کشور و ۱۴ سازمان بینالمللی در پاریس گرد آمدند که چارهای برای اقتصاد زمینگیر لبنان بیندیشند. سعد حریری میگوید جنگ سوریه عامل مشکلات اقتصادی لبنان است.
سعد حریری، نخستوزیر لبنان در کنفرانس پاریس ۴ (سیدر) از کاهش شدید رشد اقتصادی و گسترش فقر و بیکاری در این کشور، در پی جنگ سوریه سخن گفت. لبنان امیدوار است که در این کنفرانس بتواند میلیاردها دلار برای بازسازی زیرساختهای خود کمک دریافت کند.
اجلاس پاریس ۴ (سیدر) با حضور نمایندگان ۳۷ کشور و ۱۴ سازمان بینالمللی برای کمک مالی به لبنان و سرمایهگذاری در این کشور صبح جمعه ۶ آوریل/ ۱۷ فروردین آغاز شد. سعد حریری، نخستوزیر لبنان که شامگاه گذشته وارد پاریس شده، در این اجلاس با وزیران و کارشناسان اقتصادی از کشورهای مختلف دیدار خواهد کرد تا آنها را مجاب به کمک مالی به لبنان کند.
حریری صبح جمعه در این اجلاس لبنان را کشور کوچکی خواند که با مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی گستردهای مواجه است. او گفت: «این چالشها به دلیل جنگ سوریه و بحران آوارگان سوری در لبنان وخیم شده است.»
بهگفته حریری در گذشته رشد سالانه اقتصاد لبنان بهطور میانگین ۸ درصد بود اما پس از جنگ سوریه و حضور آورگان سوری در لبنان این رشد به یک درصد رسیده است.
بر اساس آمار کمیساریای عالی امور پناهندگی سازمان ملل در آغاز سال جاری میلادی شمار پناهجویان سوری در لبنان ۹۹۷ هزار و ۵۵۲ نفر بود. با این حال دولت لبنان معتقد است که یک میلیون و ۷۵۰ هزار آواره سوری در نقاط مختلف این کشور پراکندهاند و این تعداد پناهجو بیش از یک چهارم جمعیت کشور را تشکیل میدهد.
[tabby title="پاریس ۱"]
دولت لبنان ۷۹ میلیارد دلار یعنی ۱۵۰ درصد بیش از درآمد سرانه ملی در این کشور بدهی بالا آورده.
در سال ۲۰۰۱ در اجلاس پاریس ۱ جامعه جهانی به لبنان ۵۰۰ میلیون یورو کمک کرد با این هدف که نظام مالیاتی این کشور اصلاح شود
یک سال بعد، در سال ۲۰۰۲ جامعه جهانی به لبنان ۴,۴ میلیارد دلار اعتبار مالی اختصاص داد که لبنان از این میلغ فقط نیمی از آن را دریافت کرد. علتش هم این بود که دولت این کشور موفق نشد اصلاحات مورد نظر جامعه جهانی در اجلاس ۲۰۰۲ را عملی کند.
بعد از یک بحران سیاسی عمیق در لبنان که این کشور را فلج کرده بود و با توافقنامه دوحه در سال ۲۰۰۸ به پایان رسید، جامعه جهانی در سال ۲۰۰۷ در اجلاس پاریس ۳ مجدداً ۷,۶ میلیارد دلار اعتبار در اختیار دولت لبنان گذاشت. اما لبنان نتوانست از همه این اعتبار استفاده کند. دولت این کشور باز هم در انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی توفیقی به دست نیاورد.
نخستوزیر لبنان همچنین بهنقل از بانک جهانی ضررهای لبنان در تولید ناخالص داخلی تا سال ۲۰۱۵ را به دلیل جنگ سوریه ۱۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: «فقر و بیکاری بهشکل گستردهای افزایش و صادرات لبنان کاهش یافته است و بهدلیل وجود بیش از یک میلیون آواره، قرضهای لبنان به بیش از ۶ میلیارد دلار رسیده است.»
دولت لبنان قصد دارد در کنفرانس پاریس ۴ درخواست ۲۲ میلیارد دلار کمک برای سرمایهگذاری ۸ تا ۱۲ ساله در زیرساختهای کشور کند. لبنان امیدوار است که این کمک جان تازهای به اقتصاد بیمار این کشور بخشد.
تقریباً سه دهه پس از پایان جنگ داخلی بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰، لبنان همچنان با قطع مکرر آب و برق مواجه است. شبکههای حمل و نقل عمومی عملاً وجود ندارند، جادههای کهنه با ترافیک روبهرو میشوند و مشکلات مدیریت زبالههای مزمن در سالهای اخیر اعتراضات گستردهای برانگیخت.
ترس از یک بحران اقتصادی پیش از انتخابات پارلمان که برای ۶ ماه مه برنامهریزی شده بالا گرفته است. بسیاری نگران آن هستند که ارزش پول لبنان، که از سال ۱۹۹۷ بر روی ۱۵۰۰ دلار ثابت مانده، کاهش یابد.
شرکت برق دولتی یکی از بزرگترین مصرفکنندگان بودجه دولتی محسوب میشود که هر سال حدود ۱,۵ میلیارد دلار هزینه دارد و از سال ۱۹۹۶ قیمت آن افزایش نیافته است.
سعد حریری در بخش دیگری از سخنان خود در اجلاس پاریس ۴ به موضوع امنیت و ثبات لبنان پرداخت و گفت تمام طرفهای سیاسی در لبنان تعهد دادهاند که سیاست عدم مداخله در کشورهای دیگر را پیش ببرند و این ثبات و امنیت را در لبنان بیشتر کرده است.
نخستوزیر لبنان ثبات در این کشور را امری مربوط به امنیت منطقه و جهان دانست و از جامعه جهانی خواست تا با حمایتهای مالی خود به تحقق رشد اقتصادی لبنان و در پی آن ایجاد ثبات در این کشور یاری دهند. او تأکید کرد که «لبنان به تنهایی نخواهد توانست که چنین تلاشهایی را به ثمر برساند.»
مقامات فرانسوی پیش از آغاز کنفرانس گفته بودند که این یک اجلاس سنتی برای کمک نیست و هیچ رقمی نمیتواند موفقیت آن را تضمین کند.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز گفته بود به دنبال دستیابی به برنامهای برای سرمایهگذاری در زیرساختها، آب، انرژی یا آموزش و پرورش است تا اصلاحات ساختاری بتواند گسترش یابد و بخش خصوصی بسیج شود.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه همچنین افزوده بود که این کنفرانس نحوه پیشبرد طرح سرمایهگذاری در لبنان را تعیین خواهد کرد.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه صبح جمعه در کنفرانس پاریس ۴ بر سرمایهگذاری برای بازسازی زیرساختهای لبنان تأکید کرد و گفت لبنان به این اصلاحات مهم نیاز دارد.
او همچنین اعلام کرد که به لبنان ۴۰۰ میلیون یورو قرض داده خواهد شد و ۱۵۰ میلیون یورو نیز بهعنوان کمک اختصاص خواهد یافت.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.