اتحادیه اروپا با تحریمهای جدید علیه ایران موافقت نکرد
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره برنامه موشکی ایران و تکمیل برجام تصمیم به تحریم جمهوری اسلامی نگرفتند اما نقش ایران در جنگ سوریه را مورد انتقاد قرار دادند.
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ درباره افزودن مکملهایی به برجام برای محدود کردن برنامه موشکی ایران گفتوگو کردند. آنها تحریمهای جدیدی علیه ایران تصویب نکردند اما نقش ایران در جنگ سوریه را مورد انتقاد قرار دادند.
نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا دوشنبه ۱۶ آوریل / ۲۷ فروردین برگزار شد اما آلمان، فرانسه و بریتانیا نتوانستند کشورهای دیگر را برای اعمال تحریمهای تازه علیه ایران قانع کنند. با این حال مذاکرات در این زمینه ادامه خواهد داشت.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان از حزب سوسیال دموکرات در این نشست گفت: «ما نگران نقش ایران در منطقه و برنامه موشکی بالستیک آن هستیم. ما باید در اینباره صحبت کنیم که چگونه میخواهیم با این موضوع برخورد کنیم.»
سال گذشته اتحادیه اروپا تحریمهای اقتصادی علیه ایران را در چارچوب توافق هستهای لغو کرد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که توافق هستهای با ایران را ناقص میداند تا ۱۲ مه سال جاری به بریتانیا، فرانسه و آلمان فرصت داده که مکملهایی برای برجام درنظر بگیرند. با این مکملها میبایست تأسیسات نظامی ایران تحت نظارت جامعه جهانی درآید و در پایان مدت محدودیت غنیسازی اورانیوم در تأسیسات هستهای ایران هم تجدید نظر شود (بند غروب). سه قدرت اروپایی و آمریکا ۱۵ مارس در برلین پشت درهای بسته مذاکراتی انجام دادند و سپس یک روز بعد نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار شد. همزمان سه قدرت اروپایی پیشنهادهای خود را در زمینه افزودن مکملهایی به برجام در اختیار سایر کشورهای اروپایی قرار دادند، اما این پیشنهادها با اقبال چندانی مواجه نشد.
در روز ۲۸ مارس / ۸ فروردین سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه مبنی بر تحریم برنامه موشکی ایران را خارج از چارچوب پیشبینی شده در برجام به بحث گذاشتند. این نشست هم با اقبال کشورهای دیگر روبهرو نشد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از آغاز اجلاس دوشنبه گفت انتظار ندارد که امروز تصمیمی در این زمینه گرفته شود. او گفت: «ما قبلاً تحریمهایی را بهاجرا گذاشتهایم.»
کارین کنایسل، وزیر خارجه اتریش نیز گفت: «این موضوع مسئله مهم در دستور کار ما نیست.» اتریش بههمراه ایتالیا و سوئد از کشورهایی هستند که تمایلی به تحریمهای جدید علیه ایران ندارند.
دیدیِر ریندرز، وزیر خارجه بلژیک هم با بیان اینکه «از نظر من این مسئله اولویت ندارد»، گفت: «سوریه راه حل نظامی ندارد و ما خواهان راه حل سیاسی هستیم. باید با ایران و روسیه گفتوگو کرد.»
لیناس آنتاناس لینکِویسیوس، وزیر خارجه لیتوانی نیز خواهان گفتوگو در باره این مسائل شد.
یک دیپلمات اروپایی که نخواست نام خود را اعلام کند به خبرگزاری فرانسه گفته است که «نباید به توافق هستهای دست زد اما میتوان حول و حوش آن عمل کرد. طیف گزینهها وسیع است. ما همه گونه تحریم لازم را داریم. باید دید که کجا اسامی را میتوان اضافه کرد.»
ژان اسلبورن، وزیر خارجه لوکزامبورگ اما معتقد است که «سیاست خارجی ایران و برنامه بالستیکی آن با روح توافق هستهای سازگار نیست». او میگوید: «حرکت ما در این مسیر آمریکاییها را تسکین میدهد، از نظر من بحث [تحریمهای جدید] صورت میگیرد اما نباید اشتباه بزرگ از دست دادن ایران را مرتکب شد. نباید رابطه ویژه ایران و اتحادیه اروپا را قطع کرد. من فکر میکنم که اروپا همه کار خواهد کرد تا توافق هستهای از بین نرود.»
بهگفته وزیر خارجه لوکزامبورگ «اگر آمریکاییها چنین مسئولیتی را بر عهده بگیرند، اشتباه جدی مرتکب میشوند. افراد معقولی در ایالات متحده وجود دارند که میتوانند پیامدهای چنین تصمیماتی را به رئیسجمهور ترامپ بگویند.»
احتمال میرفت که تحریمهای تازه اروپا علیه ایران اعضای سپاه پاسداران و همچنین فرماندهان گروه حزبالله لبنان که مورد حمایت ایران است و چند شرکت را هدف قرار دهند. فهرستی از این اشخاص و شرکتها نیز ظاهراً تهیه شده و در اختیار دولتهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گرفته بود. بر این اساس حسابهای بانکی این اشخاص و شرکتها مسدود میشد و همچنین آنها از سفر به اتحادیه اروپا منع میگردیدند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا بعد از حمله موشکی انصارالله به چندین شهر عربستان سعودی از جمله ریاض که برای نخستین بار به کشته شدن یک نفر انجامید، تصمیم گرفت تحریمهای تازه علیه برنامه موشکی ایران را در دستور کار قرار دهد.
انصارالله یمن ۲۶ مارس / ۶ فروردین شمال شرق ریاض و شهرهای نجران، جازان و خمیش مشیط را هدف ۷ حمله موشکی قرار داد. وزارت دفاع عربستان اعلام کرده بود که با موفقیت موشکها را رهگیری و نابود کرده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
sattar beheshti
جک استراووزیر خارجه سابق انگلیس و دلال حکومت اسلامی که بارها برای دستبوسی به تهران سفر کرده٫ با حضور در برنامه تلویزیونی «بدون مرز» گفت: اقدامات آمریکا روابط با ایران را دچار مشکل کرده و موجب نا امیدی در توسعه روابط اقتصادی میان ایران و اتحاد یه اروپا و انگلیس شده است!! . در باره آینده برجام و تصمیم رئیس جمهور آمریکا نیز گفت: به طور قطع و یقین نمیتوان گفت که چه بر سر برجام خواهد آمد چون شرایط بسیار ناپایدار و غیر قابل پیشبینی است. تا آنجایی که من اطلاع دارم دولت انگلیس تلاشهای زیادی کرده تا آمریکا را ترغیب به انجام تعهداتش کند؟! اما متاسفانه دولت ترامپ متقاعد نشده است!. پیش تر جان بولتون سفير پيشين آمريکا در سازمان ملل که به تازگي از سوي رئيس جمهور آمريکا به سمت مشاور امنيت ملي منصوب شده است، در مصاحبه با برنامه راديو نيويورک گفته بود: من کاملاً با ارزيابي رئيس جمهور آمريکا درباره این توافق موافقم. به نظرم، اين توافق از طريق مذاکراتي که با اروپايي ها داشتيم، قابل اصلاح نيست.
Nasim Azadi
مردم ایران قیام کرده و خواهان آزادی و دموکراسی بوده و لذا سرنگونی دیکتاتوری دینی ایران و دارالخلافه را خواهانند، بعبارتی دیگر مردم ایران رژیم جمهوری اسلامی ایران و دیکتاتوری دینی را برسمیت نمی شناسند چه رسد به فرجام برجامش. ولی اتحادیه اروپا هنوز آویزان و دست بدامن برجام حکومت دروغ و فساد می باشید چرآ؟ آیا هنوزهم زمان آن نرسیده است که یک مرز و موضع روشن و مشخص بین مردم آزادیخواه ایران و دیکتاتوری دینی اتخاذ کنید؟ طبیعی است که شما هرگز گاو شیرده خود را سر نمی برید ولی آیا مردم ایران هم مانند مردم اروپا حق داشتن آزادی و دموکراسی و حقوق بشر جهان را دارند و یا باید همواره قربانی روابط تجاری اتحادیهً اروپا ورشوه و باجهای حکومت حاکم شوند؟! زنده باد آزادی و دموکراسی