داعش برای ترورهای تازه در عراق آماده میشود
در ماه دسامبر گذشته عراق پیروزی بر داعش را اعلام کرد اما این گروه نظام تروریستی خود را حفظ کرده و همچنان فعال است. با تضعیف پیشمرگههای کرد فعالیت داعش بهویژه در کرکوک بیشتر شده است.
در عراق و سوریه پیروزی بر گروه «دولت اسلامی» (داعش) اعلام شده اما این گروه به فعالیتهای خود ادامه میدهد. در عراق عملیات تروریستی انجام میدهد و در سوریه هنوز مناطقی از دره فرات را در کنترل خود دارد.
بهگزارش اشپیگل آنلاین، داعش در تازهترین شماره «النباء»، نشریه تبلیغاتی خود، فهرستی از عملیات شبهنظامیان خود علیه سیاستمداران عراقی را منتشر کرده است. از جمله این عملیات میتوان به اینها اشاره کرد: حمله به دفتر سیاسی در شهر هیت عراق، شلیک به خودرو انور فخری کریم، کاندیدای انتخابات پارلمانی، انفجار خودرو بمبگذاریشده علیه عمار کاهیه، کاندیدای انتخابات پارلمانی، هر دو در کرکوک.
این دو سیاستمدار از این حملات جان سالم بهدر بردند اما داعش بین ۹ تا ۱۸ آوریل قصد داشت ۲۵ تن از اعضای احزاب را بکشد یا زخمی کند و این میتواند آغاز جدیدی باشد.
روز یکشنبه گذشته در یک پیام شنیداری ابوالحسن مهاجر، سخنگوی داعش از عملیات علیه انتخابات پارلمانی ۱۲ مه در عراق خبر داد. داعش هر کس که در انتخابات عراق شرکت کند و یا در آن کاندیدا شود را «کافر» دانست. مهاجر تهدید کرد: «حوزههای رأیگیری برای ما یک هدف محسوب میشوند پس خود را از آنها دور نگه دارید.»
داعشیها این انتخابات را غیراسلامی میداند. آنها چنین استدلال میکنند که این انتخابات توسط دولت تحت سلطه شیعیان که عامل ایران است برگزار میشود: «ما به اهل سنت عراق هشدار میدهیم که شیعیان قدرت را در اختیار دارند.»
«سلولهای خواب» داعش در عراق
تقریباً دو سوم عراقیها شیعه هستند. پس از اشغال عراق توسط آمریکا و سرنگونی صدام حسین، دیکتاتور اهل سنت این کشور در سال ۲۰۰۳، احزاب شیعه در انتخاباتِ نیمهآزاد اکثراً پیروز شده و از سال ۲۰۰۴ بهطور مداوم دولت را در دست داشتهاند. تقریباً تمام سمتهای کلیدی سیاسی و نظامی در دست شیعیان است.
القاعده شبکه فعال در عراق که بعد به داعش تبدیل شد کارزار ترور خود را از سال ۲۰۰۴ علیه ارتش آمریکا و تسلط شیعیان پیش برد و پس از ۱۰ سال، زمانی که به داعش تبدیل شده بود موفق شد موصل، دومین شهر بزرگ عراق را فتح کند. کمی پس از آن داعشیها موفق شدند که دوسوم خاک عراق را به کنترل خود در آورند و تا ۱۰۰ کیلومتری بغداد پیشروی کنند.
پیروزی بر داعش بیش از سه سال طول کشید اما هنوز تا پایان کار این گروه در عراق راه طولانی باقی مانده است. این شبکه تروریستی در عراق «سلولهای خواب» ایجاد کرده و اعضای آن در انتظار دستور آغاز عملیات هستند.
«سلول خواب» اصطلاحی است که به افراد وابسته به شبکههای تروریستی اطلاق میشود که در مناطق خاصی از شهرها آرام و بدون اقدامی میمانند و محیط اطرافشان را رصد میکنند تا به محض ابلاغ دستور دست به عملیات بزنند.
در این زمینه میتوان به شهر کوچک حویجه اشاره کرد. تا اکتبر گذشته این منطقه آخرین سنگر داعش در عراق بود بعد نیروهای امنیتی عراق توانستند آن را به تصرف خود در آورند اما شبهنظامیان داعش هنوز در طول حملات شبانه مردم را وحشتزده میکنند.
در سایر نقاط کشور، تروریستها تاکتیکهای چریکی را که تقریباً ۱۵ سال پیش استفاده میکردند بهکار میبرند: حملات هدفمند به سیاستمداران، انفجار بمب، تلههای بمبگذاریشده و حملات کمینی.
آنچه جدید است این است که حملات داعش دیگر بر استان انبار و بر منطقهای که به آن «مثلث سنی» میگویند متمرکز نیست. «مثلث سنی» منطقهای پرجمعیت در شمال غربی بغداد است که بیشتر جمعیت آن را عربهای سنیمذهب تشکیل میدهند. بهجای این مناطق داعش بر کرکوک، شهر نفتخیز متمرکز شده و بیشتر عملیات خود را در این شهر انجام میدهد. حمله به دو سیاستمدار در این منطقه نیز گواه این رویکرد جدید است.
وضعیت داعش در سوریه
داعش در سوریه از دو تحول بهره میبرد. این گروه خود ادعا میکند که ارتش آمریکا نظارت هواییاش را در شمال عراق کاهش داده، بهطوری که جنگجویان داعش میتوانند به آسانی و بدون حفاظت در این منطقه رفت و آمد کنند.
داعشیها بیش از هر چیز از عقبنشینی پیشمرگهها از کرکوک بهره میبرند. در اکتبر سال گذشته در پی مناقشه بر سر همهپرسی استقلال کردستان، نیروهای دولت مرکزی عراق نیروهای امنیتی کرد را از این شهر بیرون کردند. از آن زمان وضعیت امنیتی این منطقه بهمراتب بدتر شده و همین مسئله به داعش کمک کرده است. روستائیان این منطقه میگویند در حال حاضر افراد داعش بدون ترس در مساجد ظاهر میشوند و از آنجا که دولت در این منطقه ضعیف است، داعشیها خود را به قدرت حفاظتی تبدیل کرده و در برابر اطاعت روستائیان و دریافت پول از آنها، وعده امنیت به روستائیان میدهند.
و در نهایت، داعشیها از مناطق کوچک و مطمئنی که همچنان در فراتر از مرزهای سوریه در اختیار دارند، بهره میبرند.
بهرغم آنکه ولادیمیر پوتین، حسن روحانی و بشار اسد، رؤسای جمهور روسیه، ایران و سوریه، از پیروزی بر داعش در سوریه سخن گفتهاند، داعشیها هنوز چندین روستا در دره فرات را در کنترل خود دارند.
پنجشنبه گذشته، نیروی هوایی عراق برای اولین بار یک حمله هوایی علیه پایگاه مشکوک داعش در سوریه انجام داد. گفته میشود که در این حمله به روستای حاجین در ساحل فرات بیش از ۳۰ جهادی داعش کشته شدهاند. حیدر عبادی، نخستوزیر عراق در اینباره گفت: «این حمله تواناییهای نیروهای مسلح را در شکار و نابودی تروریستها نشان میدهد.»
بهگفته عبادی ارتش عراق در آینده این قابلیتها را بیشتر به اثبات خواهد رساند، بهویژه در کشور خود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.