اختلاف نظرِ دو فراکسیون مجلس درباره اتهام جاسوسی کاوه مدنی
معاون مستعفی سازمان محیط زیست، مصداق نفوذ؟ عضو هیأت رئیسه مجلس میگوید اگر مدنی جاسوس نبود چرا در خارج از کشور استعفا داد؟ یک نماینده اصلاحطلب اما میگوید میماند که تن و بدنش بلرزد؟
وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه درباره مسأله «نفوذ» و اتهام جاسوسی به کاوه مدنی و کاووس سید امامی و سایر فعالان محیط زیست که بازداشت شدهاند اختلاف نظر دارند. نمود این اختلاف نظر دو دستگاه اطلاعاتی ایران بر سر مسأله «نفوذ» در فراکسیون اصلاحطلبان و ولایتمداران مجلس شورای اسلامی هم مشاهده میشود. احمد امیرآبادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی میگوید اگر معاون مستعفی سازمان محیط زیست جاسوس نبود چرا در خارج از کشور استعفا داد؟ مصطفی کواکبیان، نماینده اصلاحطلب میگوید میماند که تن و بدنش بلرزد؟
اوایل بهمن ۹۶ گروهی از فعالان محیط زیست - هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و کاووس سیدامامی- بازداشت شدند. دو هفته بعد مسئولان قضایی اعلام کردند که کاوس سید امامی در زندان خودکشی کرده است. چندی بعد، در اسفند سال گذشته، در ادامه بازداشت فعالان محیط زیست حسن راغ، عارف زارع، حسن زارع، عبدالرضا کوهپایه و علیرضا فرهادزاده نیز بازداشت شدند. سخنگوی قوه قضائیه و دادستان تهران اعلام کردهاند که اتهام این فعالان جاسوسی است. کاوه مدنی، معاون مستعفی سازمان محیط زیست نیز که همزمان با بازداشت فعالان موسسه «حیات وحش پارسیان» بهمن سال گذشته مدت کوتاهی بازداشت شده و مورد بازجویی قرار گرفته بود، دو ماه بعد در ۲۷ فروردین از کشور خارج شد و در خارج از ایران با انتشار پیامی در توئیتر استعفای خود را از معاونت سازمان محیط زیست اعلام کرد.
احمد امیرآبادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی که پنجشنبه ۶ اردیبهشت خبرگزاری تسنیم با او انجام داده، کاوه معاون مستعفی سازمان محیط زیست را به جاسوسی متهم کرده . استدلال او این است:
«کاوه مدنی باید در محل کار خود حاضر میشد و استعفای خود را به شکل رسمی تقدیم رئیس سازمان محیط زیست میکرد ولی وقتی که او از طریق فضای مجازی و بیرون از ایران استعفای خود را اعلام میکند قطعاً شائبه دستداشتنش در پرونده جاسوسی اخیر در سازمان محیط زیست را تقویت میکند.»
عضو هیأت رئیسه مجلس خواهان پاسخگویی دستگاههای اطلاعاتی شده است که چرا مانع از خروج کاوه مدنی از ایران نشدند.
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی اما در گفتوگویی که پنجشنبه ۶ اردیبهشت خبرگزاری فارس با او انجام داده، اتهام جاسوسی کاوه مدنی را رد کرده. کواکبیان گفته است:
«من مطمئنم این اتهام جاسوسی غلط است و آن را با صراحت رد میکنم. حال شاید مشکلات دیگری متوجه وی باشد. وزارت اطلاعات هم این موضوع [جاسوسی] را تائید نمیکند. مگر پرونده سید امامی تاکنون روشن شده است که پرونده مدنی هم روشن شود؟ آن پرونده هم باید مشخص شود.»
نماینده اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این استدلال که اگر مدنی جاسوس نبود، چرا کشور را ترک کرد، گفته است:
«به هر حال مدنی تحت فشار بوده و در خارج از کشور زندگی خود را دارد. برای چه در کشور بماند؟ که هر روز تنش بلرزد؟»
کاوه مدنی در گفتوگو با بی بی سی جهانی درباره دلیل خروجاش از ایران گفته است:
«دلیل برگشتنم این بود که بعد از چند ماه فهمیدم من به گروه خودیها در سیاست ایران تعلق ندارم و گروهی از تندروها که نمیخواهند دولت کارنامه موفقی داشته باشد، با حضور من مخالفاند.»
۲۹ فروردین علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی یک بار دیگر بحث «نفوذ» را پیش کشید و از وزارت اطلاعات خواست که «کوچکترین تردید درباره صلاحیت» مسئولان را منعکس کند. او خواهان رقابت حرفهای وزارت اطلاعات با اطلاعات سپاه در این زمینه شده بود.
کاوه مدنی استاد امپریال کالج لندن بود. او در دوران ریاست جمهوری روحانی برای کمک به حل بحران کمآبی به ایران بازگشت. مدنی در گفتوگو با شبکه جهانی بیبی سی گفته است که از روز اول بازگشتش تحت بازجویی قرار گرفته بود. کمین حقوق بشر ایران از بازداشت عباس عدالت یکی دیگر از استادان امپریال کالج لندن که با مرکز استراتژیک نهاد ریاست جمهوری همکاری میکرد خبر داده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.