آمریکا، چین و عربستان سعودی بالاترین هزینههای نظامی در جهان را دارند
بر اساس گزارش تازه مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم هزینههای نظامی افزایش یافته و سرانه هر نفر در جهان به ۲۳۰ دلار رسیده. در مجموع ۱,۷۳۹ میلیارد دلار صرف هزینههای نظامی شده است.
مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (Sipri) در تازهترین گزارش خود نسبت به افزایش هزینههای نظامی در جهان ابراز نگرانی کرده است. بر این اساس در سال ۲۰۱۷ در مجموع ۱,۷۳۹ میلیارد دلار صرف هزینههای نظامی در جهان شده که نسبت به سال ۲۰۱۶، ۱,۱ درصد افزایش داشته. هزینههای نظامی سرانه هر نفر در جهان به ۲۳۰ دلار رسیده است.
گزارش مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم نشان میدهد که آمریکا با فاصله نسبت به کشورهای دیگر بالاترین هزینههای نظامی را دارد. هزینههای چین هم دوباره افزایش یافته، روندی که بیش از دو دهه ادامه دارد. روسیه برای اولین بار از سال ۱۹۹۸ تاکنون در ارتش خود کمتر سرمایهگذاری کرده است.
پس از ۱۳ سال رشد هزینههای نظامی در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۱ و ثابت ماندن آن در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶، در سال ۲۰۱۷، هزینههای نظامی در جهان دوباره افزایش یافت.
یان الیاسون، مدیر مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم به مناسبت ارائه گزارش این مؤسسه گفت هزینههای رو به رشد نظامی «جستوجو برای یافتن راه حلهای مسالمتآمیز در درگیریهای رخ داده در سراسر جهان را تضعیف میکند.»
در سال گذشته میلادی هزینههای نظامی به ۲,۲ درصد تولید ناخالص ملی در جهان رسید. بدین ترتیب، بهطور میانگین، هر نفر در جهان ۲۳۰ دلار (۱۹۰ یورو) سرمایهگذاری نظامی را تأمین کرد که بار بسیار سنگینی برای برخی از کشورها نسبت به دیگر کشورها به شمار میرود.
افزایش شدید هزینههای نظامی در خاورمیانه
تان تیان، از کارشناسهای مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم میگوید در سالهای اخیر افزایش هزینههای نظامی بهویژه در مناطق آسیایی و خاورمیانه تشدید شده است. چین با رتبه دوم بالاترین هزینههای نظامی جهان، عربستان سعودی در رتبه سوم و هندوستان در رده پنجم، سه کشور متعلق به این مناطق هستند که در بین شش کشور اصلی دارای بالاترین هزینههای نظامی در جهان قرار دارند.
بهگفته تان تیان، این آمار نشان میدهند که «در مقیاس جهانی، وزن هزینههای نظامی به وضوح از منطقه یورو- آتلانتیک دور میشود». بر اساس این آمار برای بیستونهمین بار متوالی هزینههای نظامی در آسیا و اقیانوسیه افزایش یافتهاند. چین با هزینه نظامی ۲۲۸ میلیارد دلار در سال گذشته میلادی، ۵,۶ درصد بیشتر نسبت به سال ۲۰۱۶ صرف ارتش خود کرده است. سهم جهانی پکن در هزینههای نظامی سال ۲۰۰۸، ۵,۸ درصد بود در حالیکه این سهم در سال ۲۰۱۷ به ۱۳ درصد رسیده است.
آمریکا با سرمایهگذاری ۶۱۰ میلیارد دلاری بالاترین هزینههای نظامی جهان را دارد. سرمایهگذاری آمریکا تقریباً سه برابر بیشتر از چین بوده است. این میزان در مقایسه با سال قبل، تغییر کمی کرده است.
هزینههای نظامی روسیه در سال ۲۰۱۷، ۲۰ درصد کمتر از سال قبل (۶۶.۳ میلیارد دلار) بود. سیمون وِزِمن، کارشناس مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم میگوید بودجه نظامی مسکو به دلیل مشکلات اقتصادی این کشور کم شده است. با این حال از آنجا که روسیه در اروپای مرکزی و غربی بهطور فزایندهای احساس خطر میکند هزینههای نظامیاش در اروپای مرکزی ۱۲ درصد و در اروپای غربی ۱,۷ درصد افزایش یافته است. بسیاری از این کشورها عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند. مجموع هزینههای نظامی ۲۹ کشور عضو ناتو در سال ۲۰۱۷ چیزی حدود ۹۰۰ میلیارد دلار بود که ۵۲ درصدِ هزینههای نظامی جهان را تشکیل میدهد.
مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم در سال ۱۹۶۶ تأسیس شد. این مؤسسه به تحقیق و مطالعه درباره صلح و جنگ، با تمرکز بر خلع سلاح و کنترل تسلیحات میپردازد. بخش عمدهای از بودجه این مؤسسه را دولت سوئد تأمین میکند. از سال ۱۹۶۹ مؤسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم با توجه به پژوهشهای کارکنان بینالمللی خود، گزارشهایی را منتشر کرده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
خانوار ایرانی
دستمزد کاررگان در کشورهای کمتر توسعه یافته جهان بین 70 الی 200 دلار (مثل ایران) در ماه است و متوسط 135 دلار . اما گفته شده: هزینههای نظامی سرانه هر نفر در جهان به ۲۳۰ دلار رسیده است./ این تقسیم شود بر 12 ماه حدود 20 دلار میشود به قیمت دلار 6 هزار تومان برابرست با 120000 تومان در ماه. معادل حدود یک ششم درامد متوسط کارگر کشورهای ضعیف وفقیر می رود برای تسلیحات، که در بهترین حالت (صلح) نباید استفاده شود که موجب اتلاف منبع است!، و در بدترین حالتش (جنگ) استفاده است که ویرانی جهان و کشتار موجودات زنده و تخریب میحط زیست میاورد! بعد همه شان نیز می گویند، عقل هم خوب چیزی است!