ایران و حزبالله لبنان همکاری با جبهه پولیساریو را تکذیب کردند
مراکش گفته است ایران از طریق حزبالله لبنان به جبهه پولیساریو سلاح و موشک رسانده و به همین دلیل روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرده است. ایران و حزبالله میگویند این ادعاها بیاساس است.
مراکش روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. دلیل این اقدام ارسال سلاح به جبهه پولیساریو توسط جمهوری اسلامی و از طریق حزبالله لبنان، عنوان شد. اکنون ایران و حزبالله این ادعاها را بیاساس خواندهاند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت در واکنش به اقدام مراکش گفت مقامات دو کشور در روزهای اخیر در اینباره گفتوگو کرده و «مقامات ایرانی این موضوع را کاملاً بیاساس و عاری از حقیقت و مردود دانستند».
قاسمی گفته است «احترام عمیق به حق حاکمیت و امنیت کشورها» و «عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها» از «مهمترین پایههای اساسی و اصولی» سیاست خارجی جمهوری اسلامی است.
حزبالله لبنان نیز در بیانیهای ضمن تکذیب این اتهامات گفته است که مراکش به علت فشارهای آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی به چنین اتهاماتی متوسل میشود.
حزبالله لبنان از جمهوری اسلامی دفاع و به مقامات مراکشی توصیه کرده که «بهانهای محکمتر و متقاعدکنندهتر» برای قطع روابط با ایران بیابند.
شامگاه سهشنبه اول ماه مه / ۱۱ اردیبهشت ناصر بوریطه، وزیر امور خارجه مراکش که بهتازگی به ایران سفر کرده بود اعلام کرد که مراکش روابط خود با ایران را بهدلیل حمایت این کشور از جبهه پولیساریو سازمان سیاسی نظامی در صحرای غربی قطع میکند. بوریطه گفت این کشور سفارت خود در تهران را میبندد و سفیر ایران در رباط را اخراج میکند.
بهگفته وزیر خارجه مراکش، این کشور اسنادی در دست دارد که نشان میدهند جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان هم به جبهه پولیساریو سلاح میرسانند و هم به آنها آموزش نظامی میدهند و آخرین محموله سلاح آنها از طریق سفارت ایران در الجزایر به شبهنظامیان پولیساریو رسیده است. بوریطه گفت: «این محموله شامل موشکهای سام۹، سام۱۱ و استرلا بههمراه تجهیزات آن میشد.»
ناصر بوریطه همچنین اعلام کرد که در سفر خود به تهران با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در اینباره گفتوگو کرده بود اما ظاهراً پاسخی نگرفته است. بوریطه گفت: «مراکش گزینهای جز قطع رابطه با ایران نداشت.»
سفیر مراکش در تهران بلافاصله به کشور خود بازگشت و سفیر ایران نیز شامگاه سهشنبه از مراکش اخراج شد.
جبهه پولیساریو در صحرای غربی فعال است. این منطقه به دو بخش تقسیم شده که بخش شرقی آن در دست جبهه پولیساریو است که از سوی الجزایر حمایت میشود. صحرای غربی تا سال ۱۹۷۵ در دست اسپانیا بود، اما بعد موریتانی، مراکش و پولیساریو ادعای مالکیتی آن را کردند.
با این حال، موریتانی ادعای خود بر این قلمرو را کنار گذاشت و در سال ۱۹۸۴ جمهوری دموکراتیک عربی صحرا را که از سوی جبهه پولیساریو داعیه حکومت بر صحرای غربی را دارد، بهرسمیت شناخت.
تلاشهای سازمان ملل برای مذاکره برای حل و فصل اختلافها در این منطقه بارها شکست خورده است.
مراکش که کنترل ۹۰ درصد صحرای غربی، از جمله سه شهر اصلی آن را در دست دارد، این منطقه را جزء جداییناپذیر قلمرو پادشاهی خود میداند و تنها مذاکره بر سر طرح نیمهخودمختاری آن را میپذیرد؛ و پولیساریو خواستار برگزاری همهپرسی در مورد تعیین سرنوشت این منطقه است.
رباط در سال ۲۰۰۹ نیز روابط دیپلماتیک خود با ایران را بهدلیل آنچه دخالت جمهوری اسلامی در بحرین میخواند قطع کرد. شش سال بعد روابط دو کشور از سر گرفته شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.