ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

با نزدیک شدن تابستان، ایران با بحران برق مواجه است

ظرفیت تولید برق در ایران پاسخگوی مصرف نیست. مردم دو راه دارند: خاموشی‌ برق یا مدیریت مصرف. در همان حال ایران به کشورهای همجوار برق صادر می‌کند.

در حالی که ایران به کشورهای همسایه برق صادر می‌کند خود با بحران برق مواجه است. ظرفیت تولید برق با میزان مصرف آن نمی‌خواند و در تابستان یا باید خاموشی‌های روزانه در پیش گرفته شود و یا مصرف برق مدیریت شود.

در ۱۰ سال اخیر مصرف برق در ایران حدود ۴.۵ درصد افزایش داشته است.

خبرگزاری تسنیم از بحران احتمالی برق در تابستان پیش رو خبر داده و نوشته است که  با توجه به آمار تولید و مصرف برق در سال ۹۷، مردم در تابستان سال جاری دو انتخاب دارند؛ یا تحمل خاموشی‌های روزانه یا اعمال مدیریت مصرف و اصلاح روند مصرف برق.

بنا به این گزارش، تولید عملی ظرفیت اسمی نیروگاه‌های حرارتی نزدیک به ۶۳ هزار مگاوات است اما در شرایط آمادگی کامل، این نیروگاه‌ها چیزی در حدود ۴۴ هزار مگاوات برق تولید می‌کنند.

در بخش نیروگاه‌های برقآبی ظرفیت اسمی ۱۱ هزار مگاوات است، اما به‌دلیل کاهش شدید بارش‌های امسال و در نتیجه کاهش قابل توجه حجم روان‌آب‌ها و ورودی سدها، ظرفیت آن‌ها حدود ۵ هزار مگاوات پیش‌بینی شده است.

بخش اتمی حدود ۱۰۰۰ مگاوات، بخش‌های تولیدپراکنده و تجدیدپذیر در بهترین حالت چیزی در حدود ۱۴۰۰ مگاوات و نیروگاه‌های کوچک دیزلی حدود ۴۰۰ مگاوات تولید برق دارند.

بدین ترتیب در صورت آمادگی کامل نیروگاه‌های مختلف تولید برق در مجموع چیزی در حدود ۵۱ هزار و ۸۰۰ مگاوات تولید عملی برق در روزهای پیک سال جاری پیش‌بینی می‌شود، در حالی که پیش‌بینی رسیدن مصرف برق در زمان پیک ۹۷ به بالای ۵۸ هزار مگاوات است، در نتیجه بیش از ۶ هزار مگاوات کمبود برق وجود دارد که یا باید از طریق خاموشی‌های مکرر جبران شود و یا باید مصرف برق مدیریت شود.

این در حالی است که آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر ایران روز گذشته، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت آمار فعالیت صنعت برق در کشور را «بسیار امیدوارکننده» خواند و مشکل را در مصرف برق دانست و گفت: «موضوع مدیریت مصرف، مهمترین اولویت صنعت برق در سال جاری است.»

او افزود: «برای مدیریت مصرف برق دو راه بیشتر نداریم، یا باید مدیریت مصرف اجباری مثل خاموشی اعمال کنیم و یا باید خودمان در مصرف برق مدیریت داشته باشیم تا با قطعی برق مواجه نشویم.»

گفته می‌شود که در پیک تابستان ۲۰۰ ساعت بحرانی در نظر گرفته می‌شود که میزان تقاضا برای مصرف برق به بیش از ظرفیت عملی تولید برق می‌رسد. حداکثر بار مصرفی شبکه سراسری برق ایران در ماه‌های تیر و مرداد هر سال رخ می‌دهد که بیشتر ناشی از مصرف برق در وسایل سرمایشی است. در سال گذشته شبکه سراسری برق ایران در این دو ماه پرفشارترین شرایط دوران تاریخ خود را سپری کرد.

از مجموع ۱۴۸۸ ساعتِ دو ماهه تیر و مرداد، در حدود ۲۰۰ ساعت مصرف برق بالاتر از بقیه ساعت‌های این دو ماه است. مصرف برق در این ۲۰۰ ساعت در چند سال اخیر به بالای ۵۰ هزار مگاوات رسیده است.

رضا اردکانیان وزیر نیروی ایران در بهمن‌ماه سال گذشته گفت: «برای جبران ۲۰۰ ساعت پیک تابستان، سالانه هزار میلیارد تومان هزینه می‌کنیم که امیدواریم بتوانیم با کمک مردم از میزان مصرف برق در تابستان کاسته شود.»

ایران با مشکل تأمین برق روبه‌روست و مصرف برق در کشور مدیریت نمی‌شود. مصرف‌کنندگان برق زمانی که در مورد خطرات زیست‌محیطی، بهداشت و سلامت انسان آگاهی پیدا می‌کنند، بیشتر نسبت به مصرف بی‌رویه انرژی حساس می‌شوند و در مصرف صرفه‌جویی می‌کنند.

این وضعیت در حالی است که ایران به کشورهای همسایه همچون عراق و افغانستان برق صادر می‌کند.

یک سال پیش همایون حائری، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعلام کرد که صادرات برق ایران به کشورهای همسایه دو برابر واردات است و صادرات برق به عراق به ۱۲۰۰ مگاوات افزایش یافته است. با این حال عراق تاکنون اقساط خرید نفت خود را نامنظم و با تأخیر پرداخت کرده است.

میزان صادرات برق ایران به کشورهای همسایه ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات است و ایران در زمان پیک برق خود از برخی کشورها برق وارد می‌کند.

ایران با هشت کشور ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، عراق و همچنین جمهوری خود مختار نخجوان تبادل برق دارد. مشتریان عمده ایران، عراق، ترکیه، افغانستان و پاکستان هستند.

درآمد سالانه ایران از محل صادرات برق، بیش از ۷۵۰ میلیون دلار برآورد شده، که این رقم نشان می‌دهد، سهم ایران از محل صادرات برق در منطقه، چندان قابل توجه نیست.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.