سفیر آمریکا در آلمان: اگر میخواهید جنگی در نگیرد، ایران را بر سر میز مذاکره بیاورید
ریچارد گرهنل از شرکتهای آلمانی خواسته است معاملاتشان با ایران را متوقف کنند. او گفته برای جلوگیری از جنگ صراحت در کلام بهتر از زبان دوپهلوست.
دو روز قبل ریچارد گرهنل سفیر آمریکا در آلمان بلافاصله بعد از آنکه استوارنامه خود را تقدیم فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس جمهور این کشور کرد، در پیامی در توئیتر با لحنی که سیاستمداران آلمانی آن را آمرانه درک کرده بودند، از شرکتهای آلمانی خواسته بود که معاملات خود را با ایران متوقف کنند. گرهنل شنبه ۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت در مصاحبه با یک نشریه آلمانیزبان اعلام کرده است که تحریم ایران بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای به معنای جبهه تازهای در جنگ اقتصادی با اروپا نیست. او میگوید: اگر میخواهید جنگ تازهای در خاورمیانه درنگیرد، ایران را به سر میز مذاکره برگردانید.
دونالد ترامپ ۹ مه/ ۱۹ اردیبهشت یک روز بعد از اعلام خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، جمهوری اسلامی ایران را تهدید کرد که چنانچه غنیسازی اورانیوم را از سربگیرد، با «عواقب جدی» روبرو میشود. رئیس جمهور آمریکا درباره پیامدهای مورد نظرش سکوت کرده بود.
ریچارد گرهنر در گفتوگویی که نشریه «فونکه» با او انجام داده گفته است:
«ما از متحدان و دوستانمان انتظار داریم که کمک کنند ایران به سر میز مذاکرات برگردد. ما آمریکاییها اعتقاد داریم که اگر جامعه بینالملل متحد باشد، تحریمها جواب میدهند. توافق هستهای با ایران بود که جهان را خطرناکتر کرد و نه خروج از این توافق.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون ۱۱ بار پایبندی ایران به مفاد برجام را تأیید کرده. یوکیا آمانو یک روز بعد از خروج آمریکا از برجام با انتشار بیانیهای پایبندی ایران به تعهداتش در توافق هستهای را مجدداً تأیید کرد. مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این بیانیه یادآوری کرده بود که ایران ذیل قدرتمندترین راستیآزمایی هستهای جهان قرار دارد. با اینحال ریچارد گرهنر، سفیر آمریکا در آلمان گفته است:
«آیا واقعاً فکر میکنید ملاها در سالهای گذشته غنیسازی اورانیوم را کنار گذاشتهاند؟ ما مدارکی [از ادامه برنامه هستهای ایران] داریم و این مدارک را به طور منظم به شرکایمان نشان میدهیم.»
گرهنر بلافاصله پس از تقدیم استوارنامهاش به رئیس جمهور آلمان از شرکتهای آلمانی خواسته بود که معاملاتشان را با ایران متوقف کنند. آندریا ناهلس، رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان در پاسخ گفته بود که گرهنر ابتدا میبایست مقدمات دیپلماسی را بیاموزد. ولفگانگ آیشنگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ هم به گرهنر یادآوری کرده بود که یک سفیر موظف است سیاستهای خارجی دولت متبوعش را توضیح دهد و هرگز اجازه ندارد به کشور مهمان دستور دهد که چه باید بکند.
سفیر آمریکا در پاسخ به این انتقادات گفته است: براى جلوگيرى از يك جنگ تازه، راهی جز صراحت نیست:
«اگر میخواهیم مانع از جنگ تازهای بشویم، بهتر است دیپلماتهایی داشته باشیم که با صراحت حرفشان را به دوستانشان بگویند.»
پیش از توافق هستهای و در زمان تحریمهای جهانی علیه ایران حجم مبادلات اقتصادی ایران و آلمان از سالانه ۱۲ میلیارد دلار به ۲ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. این رقم در عمر ۸۰ ساله روابط ایران و آلمان کمسابقه بود. پس از برجام حجم مبادلات بین دو کشور افزایش یافت و ایرانیها توانستند به فنآوریهای نو در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر دست پیدا کنند. با این حال حجم مبادلات اقتصادی ایران و آلمان در سال گذشته میلادی سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو بود و این نزدیک به یک سوم رقمی است که انتظار میرفت پس از برجام تحقق یابد.
براساس آمار اتاق بازرگانی ۱۰ هزار شرکت آلمانی در حال حاضر با ایران روابط تجاری دارند و حدود ۱۲۰ شرکت با پرسنل خود در ایران مشغول کار هستند. در چنین وضعیتی تحریمهای تازه آمریکا فعالیت این شرکتها در ایران را مختل میکند.
سفير آمريكا در آلمان در پاسخ به این پرسش که شرکتهای آلمانی که در ایران فعالاند چه باید بکنند، گفته است این پرسش را دولت آلمان میبایست پاسخ دهد. پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان جمعه گذشته اعلام کرده بود که دولت آلمان از مجراهای قانونی، راهی برای محافظت از شرکتهای آلمانی در برابر تحریمهای آمریکا علیه ایران ندارد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
سیامک
آمریکا نشان داد که به هیچ قول و قراری پایبند نیست و فقط مهره ای است در دستان اسرائیل. چرا باید جنگ در بگیرد؟ ایران و 5 کشور دیگر که بر سر تعهداتشان هستند. این قلدر مآبی رئیس جمهور آمریکا مشمئز کننده است. ایران نباید به شرایط آمریکا تن در دهد.
حميد
افسوس از راديو زمانه، با ان مقالات درخشان روشنگرانه كه به اينجا رسيده است، دفعه قبل خواهش كردم نام نويسنده اى كه نفرت نسبت عربستان با خبرهاى جعلى را دامن مى زند را معرفى كنيد و پاسخى نگرفتم... اين بار هم خواهش مى كنم، نام نويسنده ى اين مطلب را درج كنيد، حق من خواننده است بدانم چه كسى منافع ايران را در ستيز با جهان متمدن مى داند؟ چه كسى از آزادى هاى موجود در يك جامعه باز براى تقويت يك سيستم بسته، خبرهايى گزيده و تحريف مى كند. متشكرم. ---------- ویراستار: این مقاله نیست، گزارش خبری کوتاه است و نویسنده هیچ نقشی جز بازتاب دادن خبر ندارد. در همه رسانهها خبرها بدون امضا منتشر میشوند.
کارگر
می دانید معنای بازگشت تحریم های شدید اقتصادی چیست؟ شهاب رشتی اولا: اعتراضات دی ماه گذشته نشان داد که مردم چه نمی خواهند! قدرت فریب دروغ های حکومتی در میان مردم کم رنگ تر شده است. مردم تجربه زیسته خودشان را در دوره تحریم های شدید پیشا برجام نقطه عزیمت قرار می دهند. مساله این است که اگر احیای تحریم های اعمال شده در دوره منتهی به مذاکرات برجام مد نظر آمریکاست، که جان بولتن همین امروز یکشنبه 23 اردیبهشت بر آن تاکید کرده، معنایش آن است که علاوه بر تحریم نفت و گاز و پتروشیمی، تحریم بانک های ایران، تحریم بانک مرکزی، تحریم معاملات کشورهای مختلف با ایران به دلار و به ریال و اخراج ایران از سوئیفت (اصلی ترین شبکه پیام رسانی بین بانکی برای اعتبار معاملاتی میان کشورها) بازمی گردد. بازگشت این فقرات یعنی عملا راه بر تجارت خارجی و واردات کالا به طور عموم بر ایران بسته می شود. لذا غذا و دارو هم تا جایی که باید وارد شود، با توجه به نقش مرکزی دلار در مبادلات جهانی و محرومیت ناشی از مبادله با دلار به خاطر تحریم، خواه ناخواه با کمبودهایی روبرو می شود و محدودیت های مضاعفی ایجاد می کند.
کارگر
می دانید معنای بازگشت تحریم های شدید اقتصادی چیست؟ شهاب رشتی ثانیا: وزارت خارجه آمریکا خلاف می گوید که مرگ بر اثر بی دارویی در نتیجه تحریم ها «افسانه» است. فقط به عنوان مشت نمونه خروار کافی است مرگ محمود استاد محمد، نمایشنامهنویس و کارگردان باسابقه تئاتر ایران صبح پنجشنبه سوم مرداد در ۶۳ سالگی و در اثر ابتلا به بیماری سرطان در بیمارستان جم تهران را یادآوری کرد که به دنبال حدود یک ماه محرومیت از دسترسی به داروی خاص مورد نیازش به خاطر نایاب شدن آن در اوج تحریم ها جان خود را از دست داد.
کارگر
می دانید معنای بازگشت تحریم های شدید اقتصادی چیست؟ شهاب رشتی ثالثا: «سومدیریت، فساد و مافیای دارو» که در توئیت وزارت خارجه آمریکا مورد اشاره است، کاملا حقیقت دارد. برخی از حامیان تحریم در تایید ادعای وزارت خارجه آمریکا به سخنان وحید دستجردی وزیر بهداشت مستعفی دوره احمدی نژاد استناد می کنند که گفته بود در شرایطی که وضع ارز بشدت وخیم بوده یکی از علل عدم اختصاص ارز کافی برای واردات دارو این بوده که « در اولویت بندی وزارت صنعت تجهیزات پزشکی اولویت هشتم اما خوراک سگ و دسته بیل اولویت سوم و چهارم» بوده است. اما مساله دقیقا همین است که در نظامی که فساد و نابکاری در آن به حدی است که در اوج تحریم ها، پورسانت بگیران و کاسبان تحریم یعنی واردکنندگان خوراک سگ و دسته بیل برایش الویت های اصلی است،مردم صدها و هزاران بار بیشتر از تحریم ها جان خود را از دست خواهند داد تا در حکومتی که در اثر آرایه بندی متفاوت سیاسی و طبقاتی، نظام اولویت هایش از مردم فاصله کمتری دارد.
کارگر
می دانید معنای بازگشت تحریم های شدید اقتصادی چیست؟ شهاب رشتی وزرات خارجه آمریکا در تحریم کامل تجارت ایران دقیقا از نقش فاجعه بار «سومدیریت، فساد و مافیای دارو» در توده ای تر کردن کشتار انسان های محروم و بی گناه آگاه و از آن بهره ور است و روی ترکش های انفجار نارضایتی ناشی از آن برای وادار کردن حاکمیت به دادن امتیازات بیشتر حساب می کند. در فلسفه تحریم گرایان، مرگ هزاران نفر انسان بی گناه و وحشت حاکمیت از انفجار موج خشم و اعتراض ناشی از این محکومیت، پیش نیاز تاثیرگذاری بر آن و اصلی ترین مقیاس سنجش میزان تاثیرگذاری تحریم است.اما درست به خاطر فساد عمیق ساختاری جمهوری اسلامی که هم مورد تایید تحریم گرایان و هم بخش عمده مخالفان تحریم است، تحریم شدید اقتصادی در کشور ما فرق زیادی با استفاده از سلاح کشتار جمعی ندارد. البته برای تحریم گرایان همیشه راه باز است که گناه مرگ و میرهای ناشی از تحریم ها را صرفا به گردن «دسته بیل» فروشان بیاندازند. آنها برای لاپوشانی عواقب جنایت های خود به «دسته بیل» فروش ها احتیاج دارند؛ متقابلا برداران قاچاقچی سپاه و سایر دسته بیل فروشان هم برای تقویت موقعیت خود به ترامپ و جان بولتن و نتان یاهو نیاز دارند. «ائتلاف منفی» آنها کشور ما را به لبه پرتگاه جنگ می کشاند و قربانیان این دو نیرو ما مردم محروم از همه چیز هستیم.