روزنامه آلمانی: رایزنیهای اروپا و روسیه و چین برای توافق جدید با ایران
کشورهایی که ظریف گروه ۱+۴ خواند، به دنبال توافقی برای دائمیکردن محدودیت هستهای و محدودکردن برنامه موشکی و مداخلههای منطقهای ایران در ازای میلیاردها دلار کمک مالی هستند.
روزنامه آلمانی «ولت آم زونتاگ» از رایزنیهای دیپلماتهای اروپایی با همتایان روس و چینی خود برای دستیابی به توافقی جدید با ایران خبر داده است. این توافق که موضوع اصلی آن برنامه موشکی ایران و مداخلههایش در منطقه است، به امید حفظ توافق هستهای پس از خروج ایالات متحده از آن پیشنهاد شده.
ولت آم زونتاگ یکشنبه ۲۰ مه / ۳۰ اردیبهشت در گزارشی به نقل از مقامهای ارشد اتحادیه اروپا مدعی شد که دیپلماتهایی از آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین هفته آینده جلسهای در وین برگزار میکنند تا گامهای آتی برای حفظ «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را بررسی کنند. ریاست هیأت اروپایی را هلگا اشمیت، دیپلمات ارشد اروپایی برعهده دارد.
هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی است. او ۲۰۱۵ یکی از مذاکرهکنندگان گروه ۱+۵ با ایران در جریان پرونده هستهای بود.
ایالات متحده در جلسه هفته آینده شرکت نخواهد کرد. شرکت ایران در این جلسه نیز هنوز مشخص نیست.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده هشتم مه خروج کشورش از برجام را اعلام، و دستور بازگرداندن تحریمها علیه ایران را صادر کرد. ایران اما در واکنش گفت که با دیگر طرفین توافق هستهای برای حفظ منافع خود در برجام گفتوگو میکند و دستکم تا پایان گفتوگوها در این توافق باقی خواهد ماند.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران گفته بود که برجام از یک «مزاحم» خلاص شد و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه این کشور نیز اعلام کرد که از این پس توافق هستهای بین ایران و گروه ۴+۱ است. تهران به دنبال گرفتن تضمین از اروپا برای مقابله با تحریمهای ایالات متحده است و تهدید کرده که در صورت شکستخوردن مذاکرات، برنامه هستهای را از سر میگیرد.
توافق جدید برای راضیکردن ترامپ؟
هرچند مقامهای اروپایی تمهیداتی را برای محافظت از روابط تجاری با ایران در برابر تحریمها در نظر گرفتهاند، اما برخی شرکتهای اروپایی همین حالا مبادلات با ایران را معلق کردهاند. ولت ام زونتاگ مدعی است که مذاکرات جدید برای دستیابی به توافقی است که ترامپ را راضی به برداشتن دوباره تحریمها کند.
رایزنیهای اروپا و چین و روسیه بدینترتیب برای دستیابی به توافقی با تهران است که به دغدغههای مدنظر واشنگتن بپردازد: دائمیکردن محدودیتهای برنامه هستهای ایران، محدودکردن برنامه موشکهای بالستیکش و کاستن از مداخلههای منطقهای آن.
تهران تا کنون تأکید کرده که بر سر برنامه موشکی مذاکره نمیکند و هیچ افزودهای بر برجام را نمیپذیرد. بر اساس برجام، برخی از محدودیتهای هستهای ایران ۲۰۲۵ به پایان میرسد. تهران همواره تأکید کرده که برنامه هستهای صلحآمیزی را دنبال میکند و به دنبال سلاح اتمی نیست.
روزنامه آلمانی مدعی است که به دلیل دشواری دستیابی به توافق جدید، رویکرد جدیدی اتخاذ شده است. یکی از عناصر این رویکرد جدید پرداخت میلیاردها دلار کمک مالی به ایران است و الگوی آن نیز توافقی که اروپا با ترکیه برای حل بحران پناهجویان انجام داد. اتحادیه اروپا به ازای تلاش ترکیه برای باقی نگهداشتن پناهجویان در مرزهای خود میلیاردها دلار به این کشور کمک مالی کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.