ایران: آمریکا تلاش میکند اذهان جهانی را از نقض برجام منحرف کند
وزارت خارجه ایران اتهامات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر بیثباتسازی خاورمیانه را رد کرده و گفته است که به عنوان «یک عضو ملل متحد» حق اقدامات قانونی را برای خود محفوظ میداند.
وزارت خارجه ایران ساعتی بعد از سخنرانی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در در بنیاد هریتج واشنگتن اعلام کرد که استراتژی تازه آمریکا در قبال ایران، صرفاً «اظهارات سخیف، بیمایه، توهینآمیز و مداخلهگرانهای» برای انحراف اذهان جهانی از نقض توافق هستهای از سوی ایالات متحده آمریکاست.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دو هفته بعد از خروج آمریکا از برجام، در سخنانی با عنوان «توافق: یک استراتژی تازه برای ایران» در بنیاد هریتج واشنگتن استراتژی تازه ایالات متحده آمریکا را اعلام کرد: آمریکا برای تحدید نفوذ منطقهای ایران و نظارت بر برنامه موشکی سپاه سختترین تحریمهای اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد، مگر آنکه جمهوری اسلامی ایران ۱۲ شرط را برآورده کند. پمپئو گفت در پی تشکیل ائتلافی با کشورهای جهان علیه ایران خواهد بود.
وزارت خارجه ایران ساعتی بعد از سخنرانی مایک پمپئو شامگاه دوشنبه ۲۱ مه/ ۳۱ اردیبهشت بیانیهای منتشر کرد. در این بیانیه گفته شده:
«اظهارات سخیف، بیمایه، توهین آمیز و مداخلهگرانه وزیرخارجه جدید آمریکا و نسبت های ناروا به ملت بزرگ ایران نشانه استیصال مقامهای دولت امریکا در مقابل ملت ایران و تلاش مذبوحانه برای انحراف اذهان جهانی از اقدام غیرقانونی و نقض عهد امریکا در برجام است.»
مایک پمپئو، ایران را متهم کرده بود که با حمایت تسلیحاتی از حزبالله لبنان و شبهنظامیان شیعه در عراق و با حمایت از طالبان و حوثیهای یمن سبب بیثباتی و ناامنی خاورمیانه شده است. وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که اگر جمهوری اسلامی ۱۲ شرط را برآورده کند، آمریکا تحریمهای اقتصادی علیه ایران را لغو و روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را برقرار میکند. مهمترین این شرطها به خروج سپاه قدس از سوریه، شناسایی دولت عراق و نظارت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر تأسیسات نظامی ایران و همچنین توقف مادامالعمر غنیسازی اورانیوم مربوط میشود.
وزارت خارجه ایران در بیانیهاش ایالات متحده را به نقض «تعهدات سیاسی، حقوقی و بینالمللی» خود متهم کرده، اتهامات وزیر خارجه آمریکا مبنی بر بیثباتسازی خاورمیانه را رد کرده و گفته است که به عنوان «یک عضو ملل متحد» حق اقدامات قانونی را برای خود محفوظ میداند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی هم دوشنبه ۳۱ اردیبهشت کمتر از یک ساعت پس از سخنرانی وزیر خارجه آمریکا گفت که دولت آمریکا ۱۵ سال به «عقب برگشته» و سخنان جرج بوش رئیسجمهوری سابق این کشور را «تکرار» میکند:
«دنیای امروز نمیپذیرد آمریکا برای جهان تصمیم بگیرد. اینکه یک آقایی که سالها در یک مرکز جاسوسی مشغول فعالیت بوده، حالا بخواهد از جایگاه وزیر خارجه آمریکا برای ایران و دیگر کشورها تعیین تکلیف کند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. شما چه کارهاید که میخواهید برای ایران و جهان تصمیم بگیرید و بگویید ایران در زمینه فناوری هستهای باید چه بکند و چه نکند.»
وزیر خارجه آمریکا در سخنان خود اعلام کرده که به زودی سفرهایی به کشورهای اروپایی برای همداستان کردن متحدان آمریکا علیه جمهوری اسلامی انجام خواهد داد. آمریکا علاوه بر اروپا، کشورهای دیگر مانند کانادا، استرالیا، کره جنوبی و کشورهای حاشیه خلیج فارس را برای شرکت در ائتلاف تازه علیه ایران در نظر گرفته است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
sattar beheshti
رئیس جمهور آمریکا گفت: بلند پروازیهای خونین رژیم ایران پس از توافق هسته ای فقط وقیحانهتر شدند. حکومت ایران پیشتاز حمایت از تروریسم است. در زماني که آمريکا بيشترين اهرم فشار را در اختيار داشت، اين توافق فاجعه بار به رژيم ایران، ميلياردها دلار برگرداند که برخي از اين پولها به صورت نقدي بودند که شرمساري بزرگي براي من به عنوان شهروند و همه شهروندان آمريکا بود. ترامپ گفت: رژیم ايران مهمترين دولت حامي تروريسم است، موشک هاي خطرناک را صادر مي کند، به درگيري ها در سراسر خاورميانه دامن مي زند و از دست نشانده هاي تروريست و شبه نظامياني مانند حزب الله، حماس، طالبان و القاعده حمايت مي کند. وی گفت: در طول سال ها، رژیم ايران و دست نشانده هايش سفارت آمريکا و تاسيسات نظامي آمريکايي را منفجر کردند و صدها نظامي آمريکايي را به قتل رساند و شهروندان آمريکايي را ربودند و شکنجه کردند. ترامپ افزود: مردم ایران نیز سزاوار حکومتی هستند که بتواند به آرزوهای آنها احترام بگذارند. اقدام امروز من پیام بسیار مهمی است. آمریکا وعده های توخالی نمیدهد. از سوی دیگر مشاور امنیت ملی آمریکا نیز گفت: شرکتهای خارجی چند ماه فرصت دارند تا ایران را ترک کنند.