برنامه موشکی ایران: واشنگتن استقرار سامانه دفاع ضدموشکی در آلمان را بررسی میکند
به ادعای رویترز، طرح انتقال سیستم دفاع ضدموشکی تاد به اروپا پیش از خروج ترامپ از برجام مطرح بوده، اما با این اتفاق «فوریت» یافته است. افزایش تنش با مسکو از دیگر دلایل است.
خبرگزاری «رویترز» در گزارشی اختصاصی ادعا میکند که ارتش ایالات متحده جهت تقویت قدرت دفاعی اروپا، مذاکرات اولیه برای استقرار یک سامانه ضددفاع موشکی پیشرفته در آلمان را انجام داده است. این طرح که با خروج واشنگتن از توافق هستهای با ایران فوریت یافته، احتمال دامنزدن به تنشها با روسیه را نیز بالا میبرد.
دو منبع آگاه به رویترز گفتهاند که پیش از خروج دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام)، طرح استقرار سامانه دفاع ضدموشکی تاد (THAAD) در اروپا پیشنهاد شده بود. این پیشنهاد در بستر طرحی وسیعتر برای تقویت قدرت دفاعی اتحادیه اروپا قرار دارد.
تأثیر خروج از برجام
افزایش تنشهای واشنگتن و تهران اما به اضطرار اجرای این پیشنهاد انجامیده. هرچند ایالات متحده و شرکای اروپاییاش بر سر برجام اختلاف دارند، هر دو درباره توسعه مداوم برنامه موشکهای بالستیک ایران دغدغههای یکسانی را مطرح کردهاند.
موشک شهاب ۳ ایران از بردی معادل ۲۰۰۰ کیلومتر برخوردار است و میتواند به جنوب اروپا برسد. سپاه پاسداران گفته است که اگر تهدید شوند، برد آن را افزایش خواهند داد. به ادعای آنها، برد ۲۰۰۰ کیلومتر بر اساس دکترین استراتژیک تهران تحت هدایت علی خامنهای، رهبر ایران انتخاب شده وگرنه از تکنولوژی لازم برای افزایش برد برخوردارند.
به گفته ریکی الیسون، مدیر «ائتلاف حمایت از دفاع موشکی»، مرکز فرماندهی ارتش ایالات متحده در اروپا سالها به دنبال انتقال سامانه تاد به اروپا است، اما خروج ایالات متحده از برجام به این موضوع فوریت بخشیده.
یک مقام ارشد نظامی آلمان نیز از ضرورت افزودن رادارهای بیشتر در سرتاسر اروپا برای ردگیری بهتر تهدیدهای بالقوه و در صورت نیاز، دادن گرا به سیستمهای دفاعی سخن گفته است.
وزارت دفاع ایالات متحده میگوید هنوز برای انتقال سامانه دفاع ضدموشکی تصمیمی اتخاذ نشده است.
به گفته اریک پاهون، سخنگوی پنتاگون «در حال حاضر طرحی برای استقرار سامانه تاد در آلمان وجود ندارد. ما درباره برنامههای بالقوه آینده ارتش اظهار نظر نمیکنیم تا برای دشمنان بالقوه علامت نفرستاده باشیم. آلمان در میان نزدیکترین شرکاء و قدرتمندترین متحدان ما قرار دارد.»
یک مقام نظامی از جنوب اروپا نیز به رویترز گفته که استقرار یک سامانه دفاعی دیگر ایالات متحده در اروپا میتواند به متحدان ناتو در جنوب اروپا که همین حالا در برد موشکهای ایران قرار دارند، اطمینان خاطر دهد.
تنش با مسکو
مذاکره برای انتقال سامانه تاد به اروپا در بستر تنشهای فزاینده بین روسیه و غرب رخ میدهد.
ناتو همیشه تأکید کرده است که هدف برنامه دفاع موشکیاش روسیه نیست اما پس از مسمومکردن یک جاسوس سابق روس در بریتانیا، لحن ناتو نسبت به مسکو تندتر شده.
مسکو هرگونه دخالتی در این ماجرا را انکار میکند و مقصر افزایش تنشها را ناتو و تلاشاش برای گسترشیافتن به سمت شرق، به ویژه استقرار سپر موشکی بالستیک در رومانی میداند. این سپر موشکی ۲۰۱۶ عملیاتی شد.
یک مقام نظامی آمریکایی نیز به رویترز از انجام مذاکرات مقدماتی خبر داده و مدعی شده است که بحث بر سر انتقال سامانه تاد به پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان بود.
پایگاه رامشتاین مقر فرماندهی نیروهای هوایی ایالات متحده در اروپا و مرکز فرماندهی هوایی ناتو است.
ایالات متحده موشکهای تاد را برای مقابله با کره شمالی در کره جنوبی نیز مستقر کرده است. اما پیش از انتقال نهایی این موشکها، به دلایل زیست محیطی با نصب آن در کره جنوبی مخالفت شده بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.