ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

رود دجله در اثر آب‌گیری سد ایلسو در ترکیه کم‌آب شد

در برخی نقاط می‌توان پیاده از عرض دجله عبور کرد. بیابان‌زایی و نفت در برابر غذا از پیامدهای کم‌آبی در عراق است.

آنچه که عراقی‌ها از آن وحشت داشتند، اتفاق افتاد: رود دجله در اثر آب‌گیری سد ایلسو در ترکیه چنان کم‌آب شده که در برخی از نقاط می‌توان پای پیاده از عرض آن عبور کرد.  سفیر ترکیه سه‌شنبه ۵ ژوئن/ ۱۵ خرداد در یک نشست خبری در بغداد اعلام کرد که جای نگرانی نیست. از مناطق بالادست در ترکیه آب به اندازه کافی به دجله می‌ریزد.

سه‌شنبه ۵ ژوئن/ ۱۵ خرداد رودخانه دجله در بغداد: در برخی نقاط می‌توان پای پیتده از عرض رود عبور کرد

در سال ۱۹۹۲ دولت ترکیه با افتتاح سد بزرگ آتاتورک بر رود فرات که ظرفیت آن معادل ۶۵۰ سد در ایران است، به پدیده بیابان‌زایی و شکل‌گیری ریزگردها در عراق و ایران دامن زد. با آب‌گیری سد ایلسو با ظرفیت معادل سه برابر سد کرخه و جلوگیری از ورود ۵۶ درصد از حجم آبی که از ترکیه به طرف دجله سرازیر می‌شود اکنون رودخانه دجله هم کم‌آب شده است. فاتح ییلدیز، سفیر ترکیه در عراق سه‌شنبه ۵ ژوئن/ ۱۵ خرداد در یک نشست خبری در بغداد در جمع خبرنگاران گفت که آب‌گیری سد ایلسو یک سال به درازا می‌کشد.

دجله و فرات مهم‌ترین منابع تأمین آب در عراق‌اند. با احداث سد ایلسو، حجم آب دجله از سال گذشته تاکنون ۸ میلیارد متر مکعب کاهش یافته و با آغاز فصل تابستان به فقط ۱۷ میلیارد متر مکعب رسیده است.

حسن الجنبی، وزیر منابع آب عراق یکشنبه گذشته در گفت‌وگو با شبکه سومریه منتقدان را متهم کرد که در یک کارزار تبلیغاتی تلاش می‌کنند با بزرگ‌نمایی کم‌آبی رود دجله، مردم را وحشت‌زده و نگران کنند.

جنبی گفت عراق و ترکیه به یک معاهده عادلانه درباره آب دجله دست یافته‌اند که بر اساس آن ترکیه متعهد شده در شش ماهی که آب‌‌گیری سد ایلسو ادامه دارد، ۷۵ درصد آب مناطق بالادست را روانه رود دجله کند.

در نشست خبری سه‌شنبه ۵ ژوئن/ ۱۵ خرداد اما سفیر ترکیه دستیابی به چنین توافقی را انکار کرد.

کم‌آبی رود دجله نه تنها به بحران ریزگردها و بیابان‌زایی در عراق دامن می‌زند و عراقی‌ها را با کمبود آب آشامیدنی مواجه می‌کند، بلکه تولید برق را هم در این کشور کاهش می‌دهد و عراق را به واردات مواد غذایی وابسته‌تر می‌کند.

حسن جنبی، وزیر منابع آب عراق روز گذشته بە خبرگزاری فرانسه گفته بود کە علاوە ‌بر خشکسالی و گرمایش زمین و  آب‌گیری سدهای کابان، قرەکایا، آتاتورک و تبقا بر روی رود فرات و ایلیسو بر رود دجله، احداث سدهایی در ایران بر رودهای رودهای زاب کوچک و دیاله از دلایل اصلی بحران کم‌آبی در عراق است.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.