بانک مرکزی، آتشبیار بازار سکه
بانک مرکزی تا فروردین ۹۷ حدود ۸ میلیون قطعه سکه پیشفروش کرد. حالا طرح معاوضه سکههای پیشفروش با گواهی پیشخرید را در دستور کار دارد: راهی تازه برای کسب سود بیشتر در بازار طلا و سکه.
رشد قیمت سکه طی روزهای گذشته سرانجام بانک مرکزی جمهوری اسلامی را به تحرک واداشت. بانک مرکزی اعلام کرد: برای کاهش تقاضا، اینبار اوراق سکه پیشفروش میکند.
قیمت سکه طلا در بازار ایران از مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عبور کرد. حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی، افزایش قیمت سکه، ارز و دیگر کالاها را «جنگ روانی» خوانده و گفته است: «تلاطم بازار دلایل اقتصادی ندارد».
پیشتر اما محمود واعظی رئیس دفتر حسن روحانی گفته بود: رئیس دولت از همه دستگاهها خواسته است « به موضوع گرانی ورود کنند».
حال در نخستین گام بانک مرکزی اعلام کرده است برای کنترل روند صعودی قیمت سکه، سکههای که پیشفروش کرده را با اوراق «گواهی پیش خرید سکه» معاوضه کنند.
دبیرکل بانک مرکزی اظهار امیدواری کرده است که «سرمایهگذاران از این شیوه جدید استقبال کنند». به گفته احمدی خرید و فروش اوراق جدید در بورس امکانپذیر است و به تعدیل و تثبیت قیمت سکه کمک خواهد کرد.
گرانی دنبالهدار سکه
سکه طلا طی دو هفته گذشته حدود ۴۰۰ هزار تومان و به نسبت شهریور سال گذشته حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان گرانتر شده است. همزمان میزان تقاضا برای سکه طلا هم روند صعودی داشته است. بانک مرکزی سال گذشته به منظور آنچه که کنترل قیمت سکه اعلام شد، طرح پیشفروش سکه را اجرایی کرد.
براساس اعلام بانک مرکزی در دوره اجرای این طرح بالغ بر هفت میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه سکه توسط بانک کارگشایی پیشفروش شده است.
بالاترین قیمت یک سکه طلا در طرح پیشفروش با سررسید یک ماهه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و کمترین قیمت برای طولانیترین سررسید تحویل یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان اعلام شد.
این طرح فروردین امسال پس از انتقاد برخی از نمایندگان مجلس و رسانهها متوقف شد.
برخی از رسانههای ایران همزمان با اجرای طرح پیشفروش سکه، گزارشهایی مبنی بر حضور پررنگ صرافان و دلالان بازار ارز و طلا در محل بانک کارگشایی منتشر کردند.
حال با التهاب قیمتی پیشآمده بانک مرکزی به ازای هر سکه پیشفروش شده باید حداقل یک میلیون تومان بیشتر بپردازد.افزایش قیمت سکه در هفتههای گذشته حداقل حدود ۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه به بانک مرکزی تحمیل میکند.
ناتوانی دولت در کنترل بازار
نشانههای بحران اقتصادی ایران نمایانتر از هر زمانی است. سیاست کنترلی نرخ ارز شکست خورده و ارزش برابری دلار بار دیگر از هفت هزار تومان فراتر رفت. قیمت خودرو و مسکن طی یکماه گذشته ۵۰ تا ۱۰۰ درصد بیشتر شده و شبیه همین اتفاق در بازار سکه و طلا نیز رخ داده است.
در چنین شرایطی دولت همچنان التهاب قیمتی در بازار را ناشی از «جنگ روانی» میداند و همزمان به دنبال جذب نقدینگی موجود در بازار با ابزارها و مشوقهای مختلف است. شیوهای که پیشتر برای مقابله با بحران ارزی در پیش گرفته شد: افزایش نرخ سود بانکی و نرخ سود سپردههای ارزی و یا اجبار همگان به مبادله ارزی از کانال سامانه ارزی. دستاورد این دو راهکار تا به حال گسترش بازار غیررسمی و افزایش موانع تهیه ارز برای گروههای خارج از دایره قدرت سیاسی و تجاری بوده است.
حال با تشدید بحران ناشی از خروج امریکا از توافق هستهای و به تبع آن شرکتهای خارجی از ایران، بار دیگر ابزارهای اقتصادی که به منظور کنترل بازار طلا به کار گرفته شده در نهایت میتواند تعداد معامله سکه طلا را افزایش و همزمان قیمت آن را افزایش دهد. سود نهایی را هم آن گروهی میبرد که پیشتر با حضور پررنگ در بازار پیشفروش، گواهی خرید سکه را یک میلیون تومان ارزانتر از قیمت امروز سکه خریداری کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.