چشمانداز مذاکره مستقیم آمریکا با طالبان گشوده میشود
در پی اعلام آتشبس با طالبان از سوی رئیسجمهور افغانستان، وزیر خارجه آمریکا از این اقدام استقبال کرد و گفت ایالات متحده حاضر است در مذاکرات با طالبان مشارکت داشته باشد.
آتشبس اعلامشده از سوی رئیسجمهور افغانستان و سپس موافقت طالبان با آتشبس چند روزه، انگیزه آمریکا برای شرکت در مذاکرات را بیشتر کرده. وزیر خارجه آمریکا میگوید این کشور حاضر است در راستای برقراری صلح تلاش کند. محافل دیپلماتیک غرب نیز از گشوده شدن چشمانداز مذاکره طالبان و آمریکا میگویند.
بهگزارش رویترز، طالبان که حکومتشان با حمله نظامی آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ سرنگون شد بر این امر اصرار میورزند که هرگونه مذاکره با دولت افغانستان منوط به مذاکره با آمریکا بر سر خروج نیروهای خارجی از افغانستان است.
تحلیلگران و دیپلماتهای غربی معتقدند که بهرغم سیاست آمریکا مبنی بر اینکه مذاکرات صلح باید توسط مقامهای افغان هدایت شود، ابتکار اشرف غنی در اعلام مذاکرات بیقید وشرط صلح با طالبان راه گفتوگوی مقامهای آمریکایی با طالبان را هموار کرده است. آنها میگویند اشرف غنی آنچه ضروری بود انجام داده و اکنون نوبت آمریکاست که قفل مذاکرات را بگشاید.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با استقبال از تمدید ۱۰ روزه آتشبس با طالبان بهنظر میرسد که آماده است تا سیاست آمریکا را اصلاح کند. آتشبس اعلامشده از سوی دولت افغانستان فردا (چهارشنبه) پایان خواهد یافت. طالبان گفتهاند که آتشبس آنها یکشنبه خاتمه مییابد.
مایک پمپئو در اینباره گفت: «همانطور که رئیسجمهور غنی در بیانیه خود خطاب به مردم افغانستان اشاره کرد، مذاکرات صلح به ضرورت شامل بحث درباره نقش بازیگران و نیروهای بینالمللی میشود (...) ایالات متحده آماده حمایت، تسهیل و مشارکت در این بحثهاست.»
ریچارد اولسون، نماینده سابق آمریکا در افغانستان و پاکستان با اشاره به سخنان پمپئو گفت: «این نشان میدهد که ایالات متحده آماده است تا درباره موضوعی که برای طالبان مهم است، یعنی خروج نیروهای خارجی، مذاکره کند.»
یک مقام بلندپایه آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، قبل از آغاز آتشبس گفته بود که وجود چند مسئله احتمال مذاکره مستقیم آمریکا و طالبان در کوتاهمدت را کم میکند، از جمله فقدان شناخت از طالبان. بهعنوان مثال معلوم نیست چه کسی اختیار مذاکره با نام طالبان را دارد. او گفت: «اطلاعات و منابع کافی در این مورد وجود ندارد.»
یک مقام مسئول دیگر از وجود گرایشهای مختلف در طالبان گفت و افزود: «افرادی در طالبان حضور دارند که پای میز مذاکره نمیآیند.»
طالبان در بیانیهای در رابطه با پایان آتشبس در روز یکشنبه آینده اعلام کرده بود که این گروه متحد شده و از «مهاجمان آمریکایی» خواسته بود که «بهطور مستقیم» وارد «گفتوگو بهمنظور یافتن راه حلی برای اوضاع درهم جاری» با این گروه شود.
یک دیپلمات آگاه به مذاکراتی که منجر به آتشبس شد بخت مذاکرات احتمالی میان دولت افغانستان و طالبان را «۵۰ - ۵۰» دانست. او گفت: «طالبان میخواهند با آمریکا بهطور مستقیم درباره خروج [نیروهای خارجی] گفتوگو کنند زیرا نمیخواهند اعتبار عقبنشینی [نیروهای خارجی] را با دولت به اشتراک بگذارند.»
در حالیکه آمریکا مدتها با مذاکرات مستقیم با طالبان مخالفت کرده، این دیپلمات میگوید تحولات اخیر نشان میدهد که «ایالات متحده در حال حاضر کمتر و کمتر با آن مخالفت میکند».
در ماه اوت سال گذشته، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، استراتژی نظامی جدید این کشور در افغانستان را اعلام کرد، از جمله افزایش حملات هوایی را. نیروهای امنیتی افغانستان میگویند این رویکرد تأثیر قابل توجهی داشته، اما طالبان در مناطق بزرگ کشور حضور دارند و با افزایش سربازان خارجی امید کمی برای پیروزی قاطع وجود دارد. شمار سربازان خارجی در سال ۲۰۱۴ در افغانستان ۱۴۰ هزار نفر بود که اکنون به حدود ۱۵ و ۶۰۰ نفر رسیده است.
اشرف غنی روز یکشنبه گذشته با حامد کرزای، رئیسجمهور پیشین افغانستان دیدار کرد تا حمایت او را برای مذاکرات صلح جلب کند.
امرالله صالح، رئیس سابق امنیت ملی اداره اطلاعات افغانستان میگوید اشرف غنی با طرح آتشبس خود به شورشیان این اجازه را داد که در مناطق تحت کنترل دولت پخش شوند و این اشتباه است.
صالح به رویترز گفت: «به هزاران نفر از جنگجویان طالبان اجازه داده شد تا با سلاحهای خود به این مناطق وارد شوند. برخی از آنها میتوانند در مناطق غیرنظامی پنهان شده و نقشه حملات را بریزند.»
اشرف غنی از ۲۷ رمضان تا روز پنجم عید فطر (۲۰ ژوئن) در جنگ علیه طالبان اعلام آتشبس بیقیدوشرط کرد. طالبان شنبه ۱۹ خرداد / ۹ ژوئن در بیانیهای از آتشبس در «روز اول، دوم و سوم عید» خبر داد. آتشبس بیسابقه طالبان اما تنها در درگیری با نیروهای «داخلی» است. نیروهای خارجی از این آتشبس مستثنا شدهاند و طالبان گفته حمله به مواضع آنها را ادامه میدهد. اشرف غنی جمعه گذشته با آغاز آتشبس اعلامشده از سوی طالبان خواستار تمدید آن شد.
در روز شنبه ۲۶ خرداد، دومین روز از آتشبس طالبان و نیروهای امنیتی، نیروهای طالبان به کابل وارد شدند و مورد استقبال وزیر کشور افغانستان و نیروهای پلیس این کشور قرار گرفتند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
ابراهیم ورسجی
مشکل اصلی افغانستان مذاکره وعدم مذاکره حکومت کابل با طالبان وتایید وعدم تایید امریکا ازآن نیست. برخلاف، مشکل اصلی افغانستان حکومت فاسد وناکارآمدی متشکل ازجاهلان مشهوربه تکنوکرات می باشد که جورج بوش وتونی بلیربنام مبارزه علیه تروریسم به مردم این کشورتحمیل کردند واوبا ما با شک وتردیدازآن حمایت کرد ورئیس جمهورترامپ دریافته است که سیاست افغانی-پاکستانی ای امریکا مشوق تروریسم بوده وخوب است که ارتش پاکستان را زیرفشارگرفته است! بنا برآن، به امریکا می گویم که یا با تعویض تکنوکرات های جاهل کمک درایجاد حکومت داری خوب درافغانستان نماید یا ازاین کشورعقب نشینی کند تا مردم آن با حکومت فاسد ونا بکاروتروریسم وارداتی ازپاکستان پنجه نرم کنند همان گونه که با ارتش سرخ پنجه نرم کرده اند!