انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تحت تأثیرِ انحصار رسانهای اردوغان
منتقدان میگویند انحصار رجب طیب اردوغان بر رسانههای ترکیه بزرگترین مانع در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ ژوئن به شکل آزاد و منصفانه است.
نیروهای اپوزیسیون میگویند شبکه اصلی تلویزیون ترکیه در ماه گذشته ۶۷ ساعت از برنامههای خود را به تبلیغات انتخاباتی اردوغان و حزبش اختصاص داده، در حالیکه مخالفان بهره زیادی از این برنامهها نمیبرند. آنها این محدودیتها را مانعی بر سر راه انتخاباتی آزاد و منصفانه میدانند.
بهگزارش رویترز، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور کنونی ترکیه در ماه گذشته ۶۷ ساعت تبلیغ انتخاباتی در شبکه تیآرتی داشته. در همان حال محرم اینجه، رقیب اصلی او در انتخابات تنها هفت ساعت از برنامههای این شبکه اصلی را در اختیار داشته است.
اومیت اوزداغ، معاون دبیرکل حزب اپوزیسیونِ «خوب» که تنها توانسته بود ۱۲ دقیقه تبلیغات انتخاباتی در این شبکه را دریافت کند، در جریان اقدامی اعتراضی در دفتر این شبکه دولتی گفت: «آنها با مالیاتی که ما میپردازیم به طرفداری از دولت تبلیغات راه میاندازند.»
منتقدان میگویند انحصار اردوغان بر رسانههای ترکیه در پی کودتای نافرجام دو سال پیش و اعلام وضعیت اضطراری، میتواند بزرگترین مانع در برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه باشد.
انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه قرار است یکشنبه آینده ۲۴ ژوئن / ۳ تیر برگزار شود.
سازمان گزارشگران بدون مرز آوریل سال جاری در گزارش سالانه خود درباره آزادی مطبوعات در جهان، ترکیه را در بین ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۵۷ قرار داده و گفته بود که حدود ۹۰ درصد روزنامههای ترکیه طرفدار دولت هستند.
شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه (RTÜK) که ترکیب اعضای آن را پارلمان این کشور بر اساس کرسی احزاب در پارلمان تعیین میکند، پوشش سیاسی دوره قبل انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی را دنبال کرده بود. عصمت دمیردوغان، یکی از چهار عضو اپوزیسیون این شورا از ۹ عضو آن میگوید تلویزیون ترکیه تحت سلطه شبکه تیآرتی و کانالهای وابسته به آن است. حتی شبکههای رادیوییِ خصوصی نیز وقت بیشتر خود را به اردوغان اختصاص میدهند تا به مخالفان.
در مارس گذشته شرکت رسانهای «دوغان» که مدتها بهعنوان ستون جامعه لائیک در ترکیه محسوب میشد روزنامه پرفروش «حریت» و چندین شبکه از جمله سیانان ترکیه را به شرکت رسانهای «دمیرورن» که طرفدار دولت است، فروخت. در حال حاضر تنها تعداد انگشتشماری روزنامه باقی مانده که طرفدار اردوغان نیستند.
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که در آغاز ژوئن سال جاری منتشر کرد نوشت: «رأیدهندگان دسترسی بسیار محدودی به اطلاعات، پوشش خبری مستقل و نظرات غیردولتی در مورد همه نامزدها و احزاب در انتخابات دارند.»
ایلهان یرلیکایا، رئیس شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه، سلطه اردوغان بر رسانههای ترکیه را رد کرده و گفته است تنها بخش کوچکی از شکایتهای دریافتشده به پوشش ناعادلانه رسانهها از کارزارهای انتخاباتی مربوط میشوند.
یرلیکایا به خبرگزاری دولتی آناتولی گفته است: «سازمانهای تروریستی کارزار تصویری علیه ترکیه راه انداختهاند و با استفاده از تبلیغاتی که توسط اروپا هدایت میشود میگویند در ترکیه آزادی مطبوعات وجود ندارد.»
او حاضر نشده با رویترز در اینباره مصاحبه کند و شبکه تیآرتی نیز ترجیح داده درباره این موضوع سکوت کند.
دولت ترکیه دخالت در کار رسانهها را انکار میکند.
یک مسئول دولتی که بهدلیل حساسیت موضوع نخواسته نامش منتشر شود به رویترز گفته است: «این دولت و احزاب سیاسی نیستند که درباره پوشش تلویزیونی کاندیداها و احزاب تصمیمگیری میکنند، این مؤسسات رسانهای هستند که تصمیمات خود را بر اساس کیفیت اطلاعات میگیرند.»
یک صدا و چندین کانال
اردوغان اغلب با شدت با رسانههایی که از سرکوبهای پس از کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ و یا عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه انتقاد کردهاند برخورد کرده است.
پس از کودتا، بیش از ۱۲۰ روزنامهنگار و بیش از ۱۸۰ رسانه و روزنامه به اتهام دست داشتن در کودتا دستگیر و بسته شدند.
در آوریل گذشته دادگاهی ۱۴ نفر از روزنامهنگاران روزنامه «جمهوریت» را که از روزنامههای مخالف است به اتهام حمایت از تروریسم و پشتیبانی از جنبش فتحالله گولن، واعظ ساکن آمریکا، محکوم کرد. آنها این اتهامات را رد کردهاند و در حال حاضر بهطور موقت آزاد شدهاند. دولت ترکیه گولن را مسئول کودتای نافرجام میداند اما او این اتهام را رد میکند.
احمد شیک، روزنامهنگار و نویسنده معروف ترکیه که به هفت سال و نیم زندانِ طولانیمدت محکوم شده در انتخاباتِ پیش رو کاندیدای حزب دموکراتیک خلقها، حزب مدافع حقوق کردها، شده است.
او به رویترز گفته است: «برای مدت بسیار طولانی، سلطه و فشار سنگین بر رسانهها وجود داشته است. رسانههای جریان اصلی یا طرف حزب حاکم هستند، یا تسلیم حزب حاکم شدهاند و یا در برابر آن زانو زدهاند.»
او شبکههای رادیویی ترکیه را «یک صدا با چندین کانال» توصیف کرده.
نظرسنجیها حاکی از آن است که رقابت در انتخابات روز یکشنبه نزدیکتر از آن است که پیشبینی میشد و احتمالاً رقابتها به دور دوم خواهد کشید و حزب حاکم عدالت و توسعه ممکن است اکثریت پارلمان را از دست بدهد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.