واکنشها به امتناع وزیر صنعت از انتشار نام سفارشدهندگان ارز دولتی
محمد شریعتمداری افشای نام سفارشدهندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی را جنگ با بخش خصوصی خواند. وزیر ارتباطات در واکنش گفت بخش خصوصی «پاکدست» ابایی ندارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بر خلاف دستور حسن روحانی، رئیسجمهوری گفت که نمیتوان نام سفارشدهندگان ارز دولتی را منتشر کرد و این کار به معنای «حمله به بخش خصوصی» است. این سخنان محمد شریعتمداری واکنشهای زیادی برانگیخت.
شریعتمداری شنبه ۹ تیر در نشست خبری وعده داد که با «نیروی عقل خدادادی» اقتصاد اصلاح میشود و در مخالفت با انتشار سفارشدهندگان ارز دولتی گفت:
«بانک مرکزی جمهوری اسلامی اسامی افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی را به آنها داده شده است را در اختیار دارد، بنابراین ما به عنوان وزارت صنعت نمی توانیم که ثبت سفارششدگان را افشا کنیم؛ چراکه اینطور به جنگ بخش خصوصی رفتهایم، این در حالی است که لیست اعلامی از سوی وزیر ارتباطات، اسامی افرادی بود که تخصیص ارز داشتند و تامین ارز آنها صورت نگرفته بود، ما نمیخواهیم به جنگ اقتصاد کشور برویم و اقتصاد را به هم بریزیم.»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات پس از اعتراض مغازهداران پاساژهای فروش تلفن همراه در تهران نام شرکتهای بزرگ واردکننده موبایل را که ارز دولتی گرفتهاند، منتشر کرد و مدعی شد که این شرکتها با دلار ۴۲۰۰ تومانی گوشی موبایل وارد کردند اما آن را به نرخ ارز بازار فروختند.
شریعتمداری در ادامه ادعا کرد که با اعلام اسامی افرادی که «با اعلام اسامی افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته و کالا وارد کردهاند» مخالفتی ندارد اما باید به تفاوت هزینه مبادله بین ارزهای مختلف توجه کرد.
او همچنین وعده داد که با «متخلفان» برخورد میشود. به گفته او متخلفان «بازار را دچار تشنج میکنند» و «اسناد آن نیز موجود است».
شنبه دوم تیر بر اساس ابلاغیه وزیر صنعت، معدن و تجارت به سازمان توسعه تجارت، ثبت سفارش و واردات ۱۳۳۹ ردیف تعرفهای کالا که شامل بیش از ۱۴۰۰ قلم کالا است ممنوع شد. برخی تاجران با ارز دولتی کالاهای اساسی را وارد کشور کردهاند، اما به دلیل بیثباتی ارزش ریال از عرضه این کالاها در بازارها خودداری میکنند. حسن روحانی ششم تیر از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواست فهرست این اقلام را منتشر کند:
«باید به مردم بگوییم در این مدت مخصوصاً از ابتدای سال ۹۷ به چه کسی ارز دادیم؛ به چه قیمتی و برایچه چیزی و چه کالایی وارد کرده است. وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) باید به مردم با وضوح و صراحت بگوید که کدام اقلام تامین میشود و قیمتش تغییر نمیکند و اگر هم تغییر کند ۴-۵ درصد.»
واکنشها
محسن کوهکن، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ایران شنبه در واکنش به اظهارات وزیر صنعت به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت که «کسی که مخالف با اعلام لیست دریافت کنندگان ارز دولتی باشد، نامش زیر یک علامت سوال بزرگ است.»
یاشار سلطانی، سردبیر معماری نیوز و افشاگر رسوایی «املاک نجومی» شهرداری تهران نیز در توئیتی نوشت که «اولویت نخست ترمیم کابینه شریعتمداری باشد؛ وزیری که مشکلات در حوزه او بوده اما دغدغهاش حل مشکلات دامادش است که متهم به کلاهبرداری، جعل و برجسازی با معوقات بانکی است».
محمد جواد آذری جهرمی نیز در واکنش به سخنان شریعتمداری در توئیتی کنایهآمیز نوشت: «بخش خصوصی پاکدست از انتشار لیست ارزبگیران حمایت میکند».
— MJ Azari Jahromi (@azarijahromi) June 30, 2018
او بعدتر در جمع خبرنگاران در فرودگاه کرج آوردن «بهانه» برای انتشار این فهرست را «غیرقابل قبول» خواند و خواستار شفافسازی شد.
حساب توئیتری حسن روحانی نیز توئیت آذری جهرمی را «لایک» کرد.
گفته میشود که محمد شریعتمداری همراه با دیگر اعضای تیم اقتصادی دولت ممکن است در جریان ترمیم کابینه برکنار شوند.
نظرها
شاهد ماجرا
چه جنگ زرگری خندهدار و مسخرهای در جریانه!
آقایی
شریعتمداری - این شکنجه گر سابق وزارت اطلاعات - از اعضای اصلی مافیای اسلامی است. بیش از هزار میلیارد تومان در داخل و صد ها میلیون دلار در خارج پول دارد. او از بقیه مافیلا می ترسد اگر اسامی در یافت کننده گان ارز 4200 تومانی را بدهد. این دزد تابلو دار را باید محاکمه کرد.
روزبه
چهل ساله ارز رو به نرخ دولتی میگیرن و جنس رو آزاد میفروشن اینکه چیز تازهای نیست واسه همینه هیچکس در صنعت و تولید سرمایه گذاری نمیکنه . چرا کسی کلی سرمایه گذاری و ریسک کنه وقتی میشه با ارز رانتی یک شبه میلیاردر شد.
bijan
در همین دوماه 24 میلیارد دلار ارز را به شرکتهای تجارتی و خدماتی دادند که نود درصد آنها یکشبه مثل قارج سبز شدند و ارز گرفتند. . اولا که نود درصد این دلارها هیچ وقت به کشور برنمیگردد. آقایان در سند سازی استاد هستند و فقط روی کاغذ نشان میدهند که با ارزها واردات کرده اند. آن مقداری هم که بصورت کالا یا مواد اولیه برگردد به قیمت دلار 9000 تومانی به دست خریداران میرسد. با یک حساب سرانگشتی دولت در این دوماهه 96 هزار میلیارد تومان پول مردم را به بازرگانان (شما بگویید وابستگان)هدیه داده است. با این پول میشد 4500 کیلومتر راه آهن ساخت. میشد با آن 1500 عدد پالایشگاه یا پتروشیمی ساخت. میشد با آن 96000 مدرسه ساخت . با این پول میشد 2000 کیلومتر شبکه انتقال برق فشار قوی ساخت. با این پول میشد تمام فاز های پارس جنوبی را به بهره برداری رساند و تولید نفت ایران را یک میلیون بشکه در روز افزایش داد. میشه با این پول 60 دستگاه ایرباس 320 نو خرید. و هزاران کار دیگر. اما دولت دستپاک آن را بین بازرگانان و ولایتمداران تقسیم کرد.