۲۷۰۰۰۰ تن در جنوب سوریه آواره شدند ـ دمشق: پناهجویان میتوانند بازگردند
دمشق اکنون بر ۶۱ درصد سوریه مسلط است. اما اوایل سال گذشته میلادی تنها ۱۷ درصد کشور را در کنترل داشت. اسد این پیشروی را مدیون حمایت دو متحد اصلی است: روسیه و ایران.
بشار اسد، رئیس دولت دمشق پس از پیروزیهای ماههای اخیر علیه مخالفان مسلح اقتدار بیشتری یافته. دولت او رسماً از پناهجویان سوری خواسته که به کشورشان بازگردند. هرچند همزمان ۲۷۰ هزار تن در جنوب سوریه به خاطر عملیات نظامی ارتش سوریه آواره شدهاند.
دولت دمشق سهشنبه سوم ژوئیه اعلام کرد که مناطق زیادی را از «تروریستها» بازپس گرفته و آماده بازگشت آوارگانی است که به خاطر جنگ به کشورهای دیگر پناهنده شدند.
هرچند مقامهای سوری تا کنون در گفتگوها و سخنرانیهای تلویزیونی از پناهندگان دعوت به بازگشت میکردند، این نخستین بیانیه رسمی دولت دمشق در اینباره است که از طریق رسانههای دولتی منتشر شد.
بیش از ۵,۶ میلیون سوری از کشورشان گریختهاند. وزارت خارجه سوریه مدعی است بسیاری از آوارگان جنگزده داخلی به خانههایشان بازگشتهاند و از پناهندگان به کشورهای خارجی خواسته همین کار را بکنند.
اما بسیاری از سوریها امکان بازگشت را مهیا نمیبینند. بسیاری از آنها خانههایشان را در جریان بمبارانهای روسیه و سوریه و ائتلاف بینالمللی یا نبرد ارتش و شبهنظامیان شیعه با گروههای مخالف و جهادی از دست دادهاند. عدهای از هراس تعقیب دستگاههای امنیتی اسد باز نمیگردند. دولت دمشق نیز قصد دارد قانونی را اجرا کند که مهاجران سوری و مخالفان اسد را از زمینها و خانههایشان سلب مالکیت میکند.
دمشق اکنون بر ۶۱ درصد سوریه مسلط است. اما اوایل سال گذشته میلادی تنها ۱۷ درصد سوریه را در کنترل داشت. اسد این پیشروی را مدیون حمایت دو متحد اصلی است: روسیه و ایران.
سازمان ملل: کشورهای همسایه پناهندگان جنوب سوریه را بپذیرند
فراخوان دمشق به بازگشت پناهندگان همزمان است با عملیات نظامی در جنوب سوریه که به گفته سازمان ملل ۲۷۰ هزار تن را آواره کرده و صدها کشته و زخمی برجا گذاشته است.
۲۷۰ هزار تن معادل یک سوم کل جمعیت مناطق تحت کنترل مخالفان در استانهای درعا (هممرز با اردن) و قنیطره (هممرز با بلندیهای جولان اسرائیل) است. ۶۰ هزارتن به مرز اردن گریختهاند و ۱۶۴ هزارتن در اردوگاههایی در نزدیکی بلندیهای جولان هستند.
این عملیات نیز با بمباران جتهای روسی و سوری، پرتاب بمب بشکهای از هلیکوپتر و گلولهباران و موشکباران مناطق تحت کنترل شورشیان پیش رفته. خانههای بسیاری نیز ویران شدهاند.
ارتش سوریه در حالی حمله به درعا را دو هفته پیش آغاز کرد که سال گذشته دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در هامبورگ آلمان با ولادیمیر پوتین، همتای روساش به توافق آتشبس و «تنشزدایی» در جنوب غرب سوریه دست یافت.
هرچند در ابتدای حمله ارتش سوریه به درعا جنگندههای روس غایب بودند، از هفته گذشته وارد کارزار شدند. همزمان مشخص شد واشنگتن به حمایت نظامی از مخالفان نخواهد پرداخت.
اردن که با استان درعا مرز مشترک دارد، به میانجیگری بین مخالفان و روسیه برای رسیدن به توافق دست زده است. ارتش این کشور شنبه اعلام کرد که کمکرسانی به آوارگان درعا در منطقه مرزی را آغاز کرده است. اسرائیل نیز کمکهای پزشکی برای مجروحان و افراد آسیبپذیر ارسال کرده.
امان اما از پذیرش آوارگان در خاک خود سر باز میزند و میگوید ظرفیت پذیرفتن پناهجویان بیشتر را ندارد. سازمان ملل از اردن و دیگر کشورهای همسایه خواسته است که شماری از آوارگان جنوب سوریه را بپذیرد.
مخالفان مسلح جنوب سوریه در وضعیت متزلزلی هستند. آنها در حالی مذاکره با روسیه را پیش میبرند که چندین شهر و روستا مستقل از مرکز فرماندهی در شهر درعا پیش از این تسلیم اسد شدهاند.
شورای امنیت سازمان ملل قرار است پنجشنبه به درخواست سوئد و کویت حمله به درعا را پشت درهای بسته بررسی کند.
درعا، شهری در نزدیکی مرز اردن برای شورشیان سوریه اهمیتی نمادین دارد و به «گهواره انقلاب» مشهور است. سقوط آن پیروزی بزرگ دیگری برای بشار اسد در جنگ هفت ساله سوریه خواهد بود.
نظرها
شهروند درجه سه
برگردند ! همان جور که هزینه های حکومت بعثیِ برادرِ بشار اسد (یعنی خودِ برادرِ بشار اسد، برادرش نه !)و هزینه های جنگ و بمبارانها را دادیم، هزینه بازگشت مردم را هم میدهیم، بحول و قوه الهی ! ولی اینکه چه بلایی سرشما بیاورند نمیدانیم ! ما خودمان هم از حکومت مقدس خیلی چیزها دادیم، نمی توانیم قولی بدهیم ! انشا اله آن دنیار جبران میشود ! ولایت فقیه داریم که خودش میداند با سرمایه های ملت فتنه گر ایران چه کند ! نگران نباشید ! ببینید برادر سید حسن نصراله در باره پول ایران چه گفتند ! شما هم یاد بگیرید !