عقبنشینی واشنگتن از موضع سرسختانه در قبال برنامه هستهای کره شمالی
واشنگتن از موضع «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» پیونگیانگ عقبنشینی کرده و پیشرفت کمی در اهداف توافق بهدستآمده بین ترامپ و کیم رخ داده است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده جمعه ششم ژوئن / ۱۵ تیر به پیونگیانگ سفر خواهد کرد تا بر سر خلع سلاح هستهای کره شمالی مذاکره کند. همزمان دو مقام آمریکایی به خبرگزاری «رویترز» گفته اند که واشنگتن از موضع سرسختانه پیشین مبنی بر «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» پیونگیانگ عقبنشینی کرده است.
پومپئو سومین سفرش را برای یک روز و نیم به کره شمالی انجام خواهد داد؛ اما این نخستین باری است که این وزیر خارجه آمریکایی شب را در پیونگیانگ سپری میکند. ایالات متحده و کره شمالی از آتشبس دو کره در ۱۹۵۳ تا کنون هنوز به جنگ میان یکدیگر رسماً پایان ندادهاند.
این نخستین سفر پومپئو پس از اجلاس رهبران دو کشور است. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده ۱۲ ژوئن در سنگاپور با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی دیدار کرد.
در آن دیدار، کیم تعهد داد که «در راستای خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره» گام بردارد اما جزئیات آن را مشخص نکرد. ترامپ پس از بازگشت از این دیدار توئیت کرد که نگرانیها از خطر هستهای کره شمالی به پایان رسیده است. پیش از برگزاری نشست پومپئو گفته بود که واشنگتن تنها به دنبال «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» پیونگیانگ است.
چندی بعد اما سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده هشدار دادند که پیونگیانگ به دنبال مخفیکردن و توسعه همزمان بخشهایی از برنامه هستهای خود است. ترامپ نیز در سخنانی چند روز پیش گفت نمیداند آیا به توافق نهایی با کیم خواهد رسید یا نه.
منتقدان هشدار دادهبودند که توافق شتابزده ترامپ با کیم میتواند جنبهای تبلیغاتی برای ریاستجمهوری او داشته باشد. به ویژه پس از آنکه رئیسجمهوری ایالات متحده توافق هستهای با ایران (برجام) را «بدترین توافق تاریخ» خواند و از آن خارج شد.
مقامهای آمریکایی اکنون به رویترز میگویند که پیشرفت کمی در اهداف توافق بهدستآمده بین ترامپ و کیم رخ داده. به گفته آنها ایالات متحده از آنچه «خلع سلاح هستهای کامل، قابل تأیید و بازگشتناپذیر» میخواند، عقبنشینی کرده است.
مذاکرات پایان ماه مه را سونگ کیم، فرستاده ایالات متحده به فیلیپین با مقامهای کره شمالی پیش برده است. منابع رویترز میگویند پیونگیانگ از تبیین شرایط کلیدی برای خلع سلاح کامل و رسیدن تدریجی به توافق با واشنگتن در مذاکرات با سونگ کیم سرباز زده است.
دیگر مشکل آمریکا حمایت چین و روسیه از کره شمالی است. پکن چندی پیش از واشنگتن خواسته بود تا تحریمها علیه کره شمالی را لغو کند. ایالات متحده میگوید تحریمها تا رسیدن به توافق نهایی پابرجا میماند.
راستیآزمایی خلع سلاح هستهای نیز یک مشکل دیگر است. منابع رویترز میگویند پیونگیانگ از پذیرفتن صدها بازرس بینالمللی برای تأیید دقیق فرآیند خلع سلاح سرباز خواهد زد.
وزارت خارجه آمریکا تا کنون از دادن یک چارچوب زمانی مشخص برای خلع سلاح کره شمالی امتناع کرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.