مجلس شکایتها علیه صداوسیما به دلیل پخش «اعترافات» جوانان رقصنده را بررسی میکند
ماجرای پخش «اعترافات» تلویزیونی جوانان رقصنده ادامه دارد. در مجلس، شورای نظارت بر صداوسیما این اقدام را غیرقانونی خوانده و قوه قضائیه هم مسئولیتی در این زمینه نپذیرفته است.
پیامدهای پخش «اعترافات» جوانان رقصنده در صداوسیما همچنان ادامه دارد. یک عضو ناظر مجلس در شورای نظارت بر صداوسیما گفته که شکایتها علیه صداوسیما در این زمینه مورد بررسی قرار میگیرد. قوه قضائیه هم مسئولیتی در مورد پخش تلویزیونی این اعترافات نپذیرفته است. حتی روزنامه کیهان چاپ تهران نیز این اقدام صداوسیما را «بدسلیقگی» نامیده است.
غلامرضا کاتب، عضو ناظر مجلس در شورای نظارت بر صداوسیما چهارشنبه ۲۰ تیر اعلام کرد که بررسی اقدام صداوسیما در پخش اعترافات جوانان، در جلسه دوشنبه هفته آینده این شورا بررسی خواهد شد.
کاتب گفت: «اقدام صداوسیما در پخش مستند بیراهه و نمایش اعترافات، اقدامی غیرقانونی و غیراخلاقی بود که موجب به وجود آمدن فضای بسیار منفی در جامعه شد و شکایتهای متعددی توسط انجمن حمایت از کودکان و گروههای اجتماعی گوناگون از صدا و سیما به شورا رسیده که در جلسه هفته آینده به این شکایات و آثار بسیار منفی بهوجود آورده در داخل و خارج از کشور رسیدگی میکنیم.»
شامگاه جمعه ۱۵ تیرماه، مستند ۳۰ دقیقهای «بیراهه» دستکم سه دختر و یک پسر را با چهرههای محوشده نشان داد که در آن درباره فعالیتهایشان در اینستاگرام به پرسشهای مجری برنامه پاسخ میدادند و گاه به گریه میافتادند.
در این مستند نامی از بازداشتشدگان برده نمیشد اما کاربران شبکههای اجتماعی، نام آنها را مائده هژبری، الناز قاسمی، شاداب و کامی اعلام کردند.
انتقادهای کاربران توئیتر فارسی از پخش این مستند چنان گسترده شد که نام مائده هژبری، دختر ۱۷ – ۱۸ ساله به ترند اول توئیتر تبدیل شد.
غلامرضا کاتب پخش مستند بیراهه را «ابزار و بهانهای» دانسته که صداوسیما «در دست معاندان و دشمنان نظام» قرار داده و گفته است که رادیوها و تلویزیونهای خارجی از این بهانه «برای زیر سئوال بردن اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی» استفاده کردهاند.
او همچنین از «قصور نیروی انتظامی به دلیل در اختیار گذاشتن جزئیات اعترافات مائده هژبری» به صداوسیما انتقاد کرده و گفته است: «بازجوییهای ناجا اگر محرمانه باشد نباید در اختیار صداوسیما قرار میگرفت.»
بهگفته او اشتباه پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) در این زمینه نیز در جلسه شورای نظارت بر صداوسیما بررسی خواهد شد.
در نشست شورای نظارت بر صداوسیما قرار است از مدیران صداوسیما بهویژه مدیر شبکه یک و سایر شبکههایی که این مستند پخش کردهاند برای توضیحات بیشتر دعوت شود.
روز گذشته، سهشنبه ۱۹ تیر، محمدحسین رنجبران، مدیرکل روابط عمومی صداوسیما در واکنش به اعتراضات به مستند «بیراهه»، در پاسخ به برخی از انتقادات که گفته بودند افرادی که از آنها اعتراف گرفته شده حکم قضائی نداشتند گفته بود: «بر اساس صحبتی که با مسئولان ناجا داشتم برای این افراد حکم قضائی صادر شده بوده و حتی مقام قضائی درخواست کرده بوده است تا موضوع این افراد حتماً رسانهای شود.»
کاتب با بیان اینکه «تا زمانی که حکم تخلف فرد یا افراد صادر نشود عقلاً، شرعاً و قانونی حق انتشار [اعترافات] وجود ندارد»، در اینباره گفت: «بعید میدانم که چنین درخواستی توسط قوه قضائیه از صداوسیما شده باشد اما در عین حال در نشست شورای نظارت موضوع را با حجتالاسلام اژهای (سخنگوی قوه قضائیه) و محمدجواد لاریجانی (دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه) در میان میگذارم.»
در همین حال قوه قضائیه نیز مسئولیت پخش اعترافات جوانان رقصنده را نپذیرفت. سایت «عصر خبر» به نقل از یک منبع آگاه در قوه قضائیه که نامی از او برده نشده، نوشته است: «پخش اعترافات دختر اینستاگرامی در تلویزیون ارتباطی با قوه قضائیه نداشته و درخواستی نیز جهت پخش از سوی مسئولان قضائی و قاضی وجود نداشته است.»
بهنظر میرسد که بازتاب منفی پخش این اعترافات تلویزیونی چنان گسترده بوده که حتی نشریات حامی تندروها در جمهوری اسلامی نیز چندان رضایتی از انتشار آن نداشتهاند.
در روزنامه کیهان که به ارگان نهادهای امنیتی معروف است فردی به نام جعفر بلوری در یادداشتی نوشته است: «صداوسیما با آن عریضی و طویلی به قول رهبر انقلاب که خطاب به کارکنان قوه قضائیه فرمودند باید در حوزه رسانه "هنرمندانه" فعالیت کند، در این مستند، "غیرهنرمندانه" وارد شد و "بدسلیقگی" کرد.»
نویسنده کیهان تهران با اشاره به گریه یکی از جوانانی که اعترافاتش از تلویزیون پخش شد افزوده است: «انتخاب آن قسمت از صحبتهای دختر نوجوان که گریهکنان ابراز پشیمانی میکند برای مستند، دل هر انسانی را میرنجاند و همین حس گاهی، برای پیدا شدن سر و کله "کفتارهای سیاسی" که نه انسانیت سرشان میشود نه حقوق زن و دختر میفهمند کافی است. آنها مترصد فرصتاند تا در جامعه "بحرانآفرینی" کنند. صداوسیما با این بدسلیقگی برای این کفتارها فقط خوراک تبلیغاتی مهیا کرد.»
در ادامه واکنشها به مستند «بیراهه» در میان مسئولان جمهوری اسلامی، پروانه سلحشوری، نماینده اصلاحطلب تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اعترافات تلویزیونی مائده هژبری گفت: «[مردم] برای نبود آب سالم در برازجان و خوزستان اعتراض میکنند ولی صداوسیما چنین چیزهایی را به نمایش میگذارد. (...) دستاندرکاران این امر دلسوز نظام نیستند چرا که اگر باشند درک میکنند که در شرایط فعلی مردم از مشکلات مختلف در رنج هستند و آن را ابراز میکنند.»
در روزهای اخیر موج اعتراضات در شبکههای اجتماعی به پخش اعترافات تلویزیونی جوانان رقصنده بیشتر و بیشتر شده است و هشتگهایی چون #برقص_تا_برقصیم، #مائده_هژبرى، #رقص#آزادی، و… رواج مییابند. زنان و مردان به نشانه اعتراض و در همبستگی با جوانان رقصنده ویدئوهایی از رقص خود را منتشر میکنند.
سازمان عفو بینالملل نیز در اعتراض به اعترافگیری از جوانان رقصنده و بازداشت مائده هژبری، ویدیوئی در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که در آن شماری زن و مرد در خیابان با یک آهنگ ایرانی میرقصند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
شهروند درجه سه
به به ! به به ! چه مجلسی ! پدرشان را درمی آورد ! حیف این مجلس که در خدمت ملت فتنه گر ایران است ! عصاره فضائل شورای نگهبان و لی امر مسلمین جهان ! خواهشمندیم اسپند دود کنید که چشم دشمن بترکد !
مهرداد
برقص تا برقصیم غلط است وباید بجنگ تا بجنگیم جایگزین شود