سقوط آزاد پول ملی: قیمت دلار در بازار آزاد ۱۱هزار و ۳۰۰ تومان
نه تعطیلی بازار جهانی و نه تغییر رئیس بانک مرکزی، سقوط پول ملی ادامه دارد. هر دلار آمریکا ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان و هر سکه طرح جدید ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله میشود.
نه تعطیلی بازار جهانی، نه سیاستگذاری دولت در زمینه ارز و نه تغییر رئیس بانک مرکزی، هیچ کدام در توقف افزایش قیمت دلار آمریکا در ایران مؤثر نبوده است. در حال حاضر هر دلار آمریکا در بازار آزاد ۱۱هزار و ۳۰۰ تومان معامله میشود.
همزمان با رشد نرخ ارزهای خارجی، قیمت هر سکه طرح جدید نیز به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است.
پس از خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران (برجام) بازار ارز و سکه دچار تلاطم شده و از حدود ۳۸۰۰ تومان در شهریور ۱۳۹۶ به رقمی بیش ۱۱ هزار تومان رسیده است. مقامهای جمهوری اسلامی شرایط کنونی را وضعیت جنگ اقتصادی اعلام کردهاند.
در ماههای گذشته سیاست گذاری ارزی دولت نیز نتوانسته از افزایش بهای ارزهای خارجی جلوگیری کند. ۲۰ فروردین امسال بانک مرکزی با تک نرخی کردن ارز و اعلام قیمت ۴۲۰۰ تومان برای واردات و صادرات کوشید نرخ برابری ریال در برابر دلار را کنترل کند. سیاستی که ناکام ماند. همین قیمت ثابت نیز دیروز رشد داشت و به ۴۴۰۰ تومان رسید.
علاوه بر این، دولت اعلام کرده بهای دلار در معاملات بازار آزاد را نیز به رسمیت نمیشناسد. هر چند دولت بعدتر اعلام کرد طرحی را برای ساماندهی یک بازار ثانویه ارز در سر دارد. طرحی که در انتظار امضای حسن روحانی، رئیس جمهوری به سر میبرد.
افزایش نرخ سکه طلا و ارز و گرانی ناشی از آن تأمین معیشت مردم را با مشکل مواجه کرده است. حمیدرضا امامقلیتبار، بازپرس مجمع عالی نمایندگان کارگران ایران به تازگی از کاهش ۵۰ درصدی قدرت خرید کارگران از ابتدای سال جاری خبر داده است.
نظرها
فیزیکدان
تامین مالی برنامه اتمی سخت است
کارگر
رسالت: دلار ۲۵ هزار تومان خوشبینی است! با این رشد افسارگسیخته نقدینگی، احتمال وقوع یک شوک ارزی و سخن از دلار ۲۵ هزار تومانی در مرداد سال ۱۴۰۰، پیشبینی خوشبینانه تلقی میشود
کارگر
دو خبر و دو برانگیختگی ▪️اردوی کار: دو خبر، دو طیف از نیروهای منتهی الیه خط رویارویی ایران و آمریکا را برانگیخته است. خبر اول سخنان نعمتی سخنگوی هیات رییسه مجلس است که در مورد تنش های موجود بین ایران و آمریکا و احتمال مذاکره گفته: «ما همواره اهل مذاکره بوده ایم و نمونه آن موضوع هسته ای است که دوازده سال مذاکره هسته ای را در دولت های مختلف داشته ایم.» ▪️گرایش افراطی و جنگ طلب «اصولگرا» که از زبان کیهان تهران حمله موشکی به پایتخت های کشورهای عربی را تیتر اول این روزنامه می کند یا کسانی که نامه سراپا رجزخوانی سردار قاسم سلیمانی به ترامپ را تبلیغ می کنند از احتمال مذاکره به خشم آمده اند. ▪️آنها تقویت روزافزون قدرت نظامیان و سپاهیان، کاسبی خون آلود و بهره ور شدن از مافوق سودهای افسانه ای به نام دور زدن تحریم ها، حفظ و گسترش نفوذ مافیایی در اقتصاد کشور، همچنین وحدت جناح های حاکمیت برای سرکوب سازمان یافته تر نارضایتی ها و اعتراضات مردم را در افزایش تنش و کشاندن ایران به لبه پرتگاه جنگ می دانند و از مذاکره راضی نیستند. ▪️خبر دوم که خشم نیروهای رژیم چنج؛ یعنی نیروهایی را برانگیخته که می خواهند به کمک آمریکا، اسرائیل و پول عربستان سعودی جایگزین نظام فعلی شوند، سخنان وزیر دفاع آمریکاست. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا، گزارش شبکه ایبیسی استرالیا درباره برنامهریزی آمریکا برای حمله به تاسیسات هستهای ایران را تکذیب کرده و گفته: «نمیدانم روزنامهنگاران استرالیایی این حرف را از کجا آوردند. مطمئنم هستم که چنین چیزی مد نظر نیست.» ماتیس گفته: «آمریکا سیاست تغییر رژیم یا فروپاشی را درباره ایران اتخاذ نکرده است.» ▪️در برابر این دو گرایش که از طریق ائنلاف منفی موضع همدیگر را تقویت می کنند، اکثریت بزرگ مردم ایران تصمیم گیری برای کشور را حق خود دانسته و پاسخ وضعیت کنونی را سازماندهی مستقل کارگران و زحمتکشان برای شکل دهی به بدیلی مردمی در برابر وضعیت جهنمی کنونی می دانند
کارگر
حذف رانت ارزی یعنی چه؟ برنامه رئیس جدید بانک مرکزی شوک تراپی نئولیبرالی است؟ ▪️اردوی کار: عبدالناصر همتی رئیس کل جدید بانک مرکزی در مراسم معارفه اش با سیف با اشاره به این که «برای کنترل بازار ارز برنامه دارم» گفته:« رانت ارزی را حذف خواهم کرد.»/ایسنا ▪️در باره حذف رانت ارزی اشاره به چند نکته مهم است: ▪️اول: حذف رانت ارزی مثبت است. همین فاش شدن برخی موارد محدود توزیع رانتی ارز و رابطه دریافت کنندگان ارز با طبقه سیاسی حاکم نشان داد که چه فساد و غارت بزرگ و سازمان یافته ای در «رانت ارزی» نهفته است. اما حذف رانت ارزی یعنی چه؟ به چه صورت قرار است صورت بگیرد؟ ▪️دوم:مجموعه سازوکارهای تدوین شده برای «سامانه نیما » و سه نرخی کردن ارز در دوره اخیر نمی تواند راه حل حذف رانت ارزی تلقی شود. تنها معنای قابل اعتنای حذف «رانت» ارزی یک سان شدن نرخ ارز است. یکسان شدن نرخ ارز هم هیچ معنای دیگری جز تعیین ارزش ریال بر اساس عرضه و تقاضا در بازار آزاد ندارد.
کارگر
▪️سوم: مشکل و تناقض بزرگ در این است که «ارز دولتی» و شکل گیری رانت ناشی از آن درست در واکنش به فروپاشی «نرخ ارز شناور مدیریت شده» مطرح شده است. «نرخ ارز شناور مدیریت شده» تعیین ارزش ارز در بازار آزاد نیست؛ مرحله ماقبل آن است و با دخالت های بانک مرکزی در بازار ارز همراه است. حجم دخالت ها و باصطلاح «مدیریت» بانک مرکزی را میزان غیبت فاکتورهای اصلی ثبات ارزش پول تعیین می کند. در غیاب فاکتورهای اصلی ثبات ارزش پول، اگر قیمت ارز بخواهد «در بازار آزاد» براساس عرضه و تقاضا تعیین شود، پول کشور بسرعت به کاغذپاره تبدیل می شود. «آزادسازی» قیمت ارز که ننولیبرال های اتاق بازرگانی (مثلا افرادی نظیر پدرام سلطانی معاون اتاق بازرگانی ایران) از آن دفاع می کنند هیچ معنای دیگری جز شوک تراپی ندارد. انفجار قیمت ها درآمیخته با سقوط شدید ارزش پول، سرمایه های عظیمی را نابود خواهد کرد که عملا از این جنبه تفاوتی با کارکرد «رانت ارزی» ندارد. البته نئولیبرال ها غالبا حاضر به اعلام صریح این واقعیت نیستند که در شرایط اقتصادی ما، تک نرخی کردن ارز معنایی جز شوک تراپی ندارد. حتی سعی می کنند که با شکلات پیچ کردن شوک تراپی آن را تبلیغ کنند. مثلا پدرام سطانی به عنوان مدافع ارز تک نرخی می گوید: « مابه التفاوت قیمت ناشی از این افزایش نرخ ارز محاسبه شده و به حساب اقشار آسیب پذیر واریز شود.» این اما چیزی جز یک کرشمه پوپولیستی نیست. همین دو ماه اخیر که ارزش ریال در برابر دلار سقوط کرد، دستمزد واقعی نیروی کار کشور به گفته یکی از اعضای شورای عالی کار 48 درصد سقوط کرده. اما آیا این سقوط جبران شده و به حساب اقشار آسیب پذیر وارد شده؟ آیا می شود؟ بدیهی است که نه!
کارگر
▪️چهارم: بن بست اقتصاد در نظام حاکم بر کشور این است که باید بین شوک تراپی و رانت ارزی «انتخاب» کند! هر تلاشی برای انتخاب ایستگاه باثباتی بین این دو وضع بسرعت فاکتورهای اقتصاد باثبات را به میان می کشد که وجود ندارد. ▪️کنترل نقدینگی، شفافیت در رابطه با تجارت خارجی (مثلا در رابطه با اف.آ.ت.اف) ثبات تصمیم گیری های اجرایی و وحدت رویه، ضوابط دقیق ناظر بر عملکرد موسسات مالی، وجود دولت قانون و نظام مدیریتی چابک و عملگرا، آزادی کامل مطبوعات، رسانه ها و شبکه های اجتماعی، وجود نظام جامع و یک پارچه تامین اجتماعی، سیاست خارجی متوازن و مبتنی بر تنش زدایی، حداقلی ترین فاکتورهای ثبات اقتصادی است. اما هیچ کدام از این فاکتورها وجود ندارد. مثلا وقتی نقدینگی در دست بنیادهای غارتگر معاف از مالیات پردازی است که با هزار رشته به دستگاه ولایت فقیه، قوه قضاییه وقوه مجریه وصل هستند، کدام بانک مرکزی جرات دارد که این نقدینگی را کنترل کند؟ یا مالیات بگیرد و صرف اشتغال و عمران کند؟ یا نرخ بهره پائین بیاورد؟ این نقدینگی مثل گوی آتشینی است که هر جا هجوم آورد همانجا را به آتش می کشد و خاکستر می کند. ▪️بحران ارز بخشی از بحران اقتصاد ایران است. بحران اقتصاد ایران راه حل اقتصادی ندارد. فقدان همین فاکتورهای حداقلی ثبات اقتصادی در چهارچوب همان نابرابری های سرمایه داری، نشان می دهد که تا وقتی نظام جمهوری اسلامی برقرار است اقتصاد ایران هم روی آرامش و توسعه به خود نخواهد دید. همتی رئیس جدید بانک مرکزی کاری برای نرخ ارز نمی تواند صورت دهد. او اگر رانت ارزی را بردارد، و بسوی نرخ ارز یکسان برود، گزینه ای جز انفجار قیمت ها و سقوط آزاد ارزش پول ندارد. @ordoyekar
کارگر
واکنش به ۵ رقمی شدن قیمت دلار/ دقیقا ما همون اتوبوسی هستیم که راننده پریده پایین ماهم داریم سقوط میکنیم ▪️اردوی کار: رسیدن قیمت هر دلار به 10 هزار تومان در توئیتر با واکنش هایی درآمیخته با خشم، طنز، لعن و نفرین و پیش بینی روزهای سیاه تر همراه شد. نظرات زیر را از پای خبر ایسنا در توئیتر روزنامه شرق گزین کرده ایم: @faaribba اقتصاد از مال خر است گذشته ... صد رحمت به خر ... اقتصاد فعلا مال یه مشت بی وجود فاسد است @khalil17303784 ما هرچی داریم از جملات بزرگوار عمام مهربانی ها داریم یاد دوران طلایی بخیر @AMamghaderi الان مملکت صاحب داره؟ کسی هست ادارش کنه یا همینطور الکی داره میره جلو؟ @zahraarab5 دیگه کار از این چیزا گذشته برادر....کنترل از دست دولت خارج شده @rosebudseekingg توی عقب افتاده ترین کشورای دنیا هم وقتی دولت کنترل از دستش خارج میشه استعفا میکنه @BlindYati روزی هم که دلارشد ۲۰۰۰تومن تاریخی شد،الان شده خاطره. بزودی همین دلار۱۰۰۰۰تومنی هم خاطره میشه @PouyaAshja این رفیقمون همتی نیومده گفت رانت ارزی روحذف میکنم، دلارکشید رو ۱۰تومن!خدا به دادبرسه درمورد سخنرانی های بعدیش!
کارگر
@dr_Socrates88 به زودی ۱۵هزارتومان و۲۰هزارتومان روهم باتمام وجودحس ۷خواهیم کرد @Amintavakoli72 تبریک،واقعا دست دولت و سردمداران دردنکند که باتلاش شبانه روزی وبی وقفه دلاررا به این قیمت رساندن @mohammadhadiara دولت فعلا خواب هست. آقای سیف هم که در حال فرار به استرالیا @crystalclear_n یعنی واقعا هیچ کاری نمی تونن انجام بدن؟؟؟؟ @MR_LowBattery آنچنان رونق اقتصادی ایجاد کنم!!! :))) @Yasha18111366 با سرعت رو به سقوط اقتصادی @moohsenam دقیقا ما همون اتوبوسی هستیم ک راننده پریده پایین ماهم داریم سقوط میکنیم. گردنه ونزوئلا رو رد کردیم ب کره شمالی داریم میرسیم
کارگر
@BadparvaHossein خودکرده را تدبیر نیست. انتظار بهبودی برای کشوری که مثل زالو افتادن روش و دارن منابعشو میمکن نداشته باشید... @MassoudSarmasti اسحاق جان شما که فروشندگان دلار بالای 4200 تومن رو تهدید میکردی، الآن چی داری واسه گفتن؟ فقط ما دیگه اون مردم ساده نیستیم @maryam71156 لطفا به سردار سلیمانی بگید بره له کنه آمریکا رو دیگه .پس چی شد؟ اه مرسی @M_Soltanian خیلی متنفرم که این جمله رو بگم ولی صد رحمت به احمدی نژاد که وسط تحریم دلار رفت رو ۴۲۰۰ ولی بالاخره هرجور بود رسوند رو ۳۰۰۰.الان که تحریما شروع نشده شده ۱۰ تومن این روباه بنفش ***هیچ گهی نمیخوره وای به وقتی که تحریما شروع بشه @changedemand1 همشون سر و ته کرباس اند @spongebob8190 اقتصاد رسما مال خر شد
کارگر
مروری بر حواشی افزایش قیمت دلار و اقدامات دولت (تکذیب) در یکسال گذشته: ۸مرداد ۹۶ قیمت دلار: ۳۸۰۰ تومان نگرانیهای لغو برجام عامل افزایش نرخ ارز ۱۸مهر ۹۶ قیمت دلار: ۴۰۲۴ تومان نوبخت در نشست خبری؛ دلار ۵ هزار تومانی را قبول نداریم/ سیاست دولت؛ تقویت پول ملی افزایش تقاضای ارز برای اربعین یکی از علل افزایش قیمت دلار است ۲۴مهر ۹۶ قیمت دلار: ۴۰۸۰ تومان سیف: اقتصاد ایران مقابل شوکهای بیرونی مصونیت نسبی یافته است ۱۰آذر ۹۶ قیمت دلار: ۴۱۶۰ تومان سیف: گرانی دلار پایدار نیست / مسافرتهای اربعین و سال نو میلادی باعث گرانی دلار شده / قیمت دلار پس از سال نو میلادی کاهش مییابد ۲۹دی ۹۶ قیمت دلار: ۴۵۰۰ تومان انتقاد سیف از بزرگنمایی در بازار ارز: کاهش قیمت در دو ماه پیش رو ۱بهمن ۹۶ قیمت دلار: ۴۶۰۰ تومان خجسته رییس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی: برنامه دولت افزایش قیمت دلار به ۵۰۰۰ تومان است صرافیها: ۱۰ روز است دولت دلار به ما نمیدهد/ موجودیمان صفر است/ فروشندگان بازار آزاد: صرافیها دروغ میگویند/ بازار سیاه داغ داغ است ۲بهمن ۹۶ قیمت دلار: ۴۶۱۰ تومان سیف: قیمت ارز طی روزهای آینده قطعا کاهش مییابد ۲بهمن ۹۶ قیمت دلار: ۴۶۱۰ تومان نرخ دلار از سایت صرافیها پاک شد ۲بهمن ۹۶ قیمت دلار: ۴۶۰۰ تومان روحانی در گفتگوی زنده خبری: خیالتون بابت قیمت دلار راحت باشه ۱۹ فروردین ۹۷ قیمت دلار: ۵۸۰۰ تومان تقصیره تلگرامه باید فیلتر بشه ۱۶ اردیبهشت ۹۷ قیمت دلار: ۷۰۰۰ تومان این قیمت حبابه و بار روانی داره ۷مرداد ۹۷ قیمت دلار: ۱۱۰۰۰ تومان ؟...؟
کارگر
اطلاعیه بانک مرکزی:دلار 10 هزار تومانی «توطئه دشمنان کشور» است ▪️اردوی کار: با عبور قیمت دلار از مرز 10 هزار تومان بانک مرکزی با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که « تحولات اخیر در بازار ارز و طلا «عمدتاً ناشی از توطئه دشمنان کشور و در راستای ایجاد التهاب در اقتصاد و سلب آرامش روانی از مردم است.» چند پرسش از بانک مرکزی ▪️الف:در مدت 24 ساعت اخیر علاوه بر رسیدن قیمت دلار به بالای 11هزار تومان، و سکه 4 میلیون و 600 هزار تومان، لوازم خانگی 40 درصد، لبنیات 32 درصد و آهن آلات 20 درصد گران شده است. آیا این گرانی ها هم «توطئه دشمنان کشور» است؟ ▪️ب: تاکید بر راه اندازی بازار ارز ثانویه و پذیرش شرمگینانه نرخ ارز 9 هزار تومانی «توطئه دشمنان کشور» است ؟ ▪️ج: بر باد دادن 20 میلیارد دلار ظرف چند روز برای واردات کالاهای لوکس آنهم در اقتصادی در محاصره که در آستانه بی سابقه ترین تحریم ها قرار دارد «توطئه دشمنان کشور» است؟ ▪️د:عربده کشی مستانه و رجزخوانی با« دم شیر» و ایجاد فضای وحشت از خطر جنگ و غش کردن اقتصادی که حتی بدون این تنش آفرینی ها زیر چادر اکسیژن نفس می کشد، هم «توطئه دشمنان کشور»است؟ ▪️مسئولان فاسد و سیاستمداران خودکامه و نابکار نمی توانند با مردم فریبی مسئولیت سقوط وحشتناک ارزش پول و پیامدهای تصمیمات شان را به گردن «دشمنان کشور» بیاندازند. آنها خودشان در راس دشمنان کشورند.
کارگر
خرما کيلويي 12000 تومن، شير بطري 3 هزارتومن... ديگه نميشه مثه پيغمبرا ساده زندگي کرد :)) ﺍﻻﻥ ﺗﻮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻣﺴﺎﺑﻘﻪ ﺻﺒﺮ ﻭ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﺰﺍﺭﻥ ؛ ﺣﻀﺮﺕ ﺍﯾﻮﺏ ﺍﺯ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﮔﺮﻭﻫﯽ ﻫﻢ بالا نمياد !!!
بابکان
برای حل هر مسئله و رفع هر بحران نخست باید صورت مسئله و ریشه بحران را شناخت. ریشه همه مسائل و مصیبت ها در ساختار ضدملی و تمرکز قدرت در دست یک نفر است. تغییر رئیس بانک مرکزی و دیگر شعارها در این حدود، دادن آدرس نادرست برای گمراه کردن مردم است. تا این حکومت با این ساختار و تا تمرکز قدرت در دست یک حاکم دائمی آنهم ضد ایرانی هست ، دل به تغییر در سطح های پایین یا برخی سیاستها خوش نکنید ! هدف باید اصلاح قانون اساسی و از میان برداشتن انی تمرکز بسود حقوق شهروندی شد. اعلام این هدف هم اثر(هرچند موقت روانی) اصلاحی دارد.
وطن دوست
کار دیگه داره به آخرش میرسه. رژیم بعدی در راهه.
وطن دوست
اقتصاد مبتنی بر رانت و ربا و بیعدالتی آخرش سقوط میکنه. یعنی خدا نمیذاره برقرار بمونه
Sehana
به خدا کل دنیا دارن میخندن شدیم عروسک خیمه شب بازی مسئولین بی کفایت اخه چقدر باید نسبت مردم کشورت بی تفاوت باشی و قصور و ندانم کاری خودتو بندازی گردن توطئه دشمنان . اخه اگر شما حق الناس حالیتونه که نیست کی میخاید از خر شیطون بیاین پایین البته میدونم ۱۴۰۰ساله به اسم اسلام دارن مردمو سرکیسه میکنن لج باز تر از اینا فقط خودشون امام حسین هم سر لج بازی سرشو به باد داد اینا هم با این لج بازی سر ملتشونو به باد میدن ملت ما هم هزار ماشاالله فقط میخرن و میخرن و... این دل پره درده ..
کارگر
مردم به مرز انفجار رسیده اند. اینجا جلوی بازار تهران است. می گه یه تیر خلاص بزنین به من. 50 میلیون بدین سیانور بخرین بدین مردم بخورن راحت بشن
کارگر
قزوین از تاکستان برخی از مغازه داران بازار علاءالدین و چارسو، در اعتراض به قیمت نابسامان ارز، مغازه های خود را بستند!
کارگر
اعتصاب بازار قشم دوشنبه ۸ مرداد
کارگر
بازار طلا وجواهر امیرکبیر تبریز( قطعی برق و اعتصاب ) دوشنبه ۸ مرداد
کارگر
فوری اعتصاب بازار پس ازفراخوان روز گذشته برای اعتصاب بازار در اعتراض به بالا رفتن نرخ دلار پولدار شدن حکومت و فقیر تر شدن مردم تا این ساعت ✌در تهران بازار سلطانی، زند و طلافروشان از صبح امروز بستهاند. ✌در تبریز بازار طلا و جواهر و بازار آغری در اعتصاب است. ✌در کرج بازاریان خیابان قزوین در اعتصاب هستند. ✌در شهریار، ✌بندر عباس و✌ قشم بازاریان به فراخوان جواب مثبت داده اعتصاب پیوسته اند. تنها راه حل #اعتصاب_سراسری #اعتراض_سراسری ۰
کارگر
کانال کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت] کاربر توییتری عکسی را با فتوشاپ درست و سر اعضاء هیئت دولت را بر بدن معلولانی که با عصا در حال بازی فوتبال هستند جای گذاری کرده است و نوشته :آماده سازی تیم معلولان دولت برای مسابقات جهانی! و اما توییت کمپین معلولان وقتی برای القاء مفهوم #ناتوانی و #ناکارآمدی از #معلولیت سوءاستفاده میکنید علاوه بر #توهین،#تحقیر و #تمسخر معلولان٬#نگرش_منفی خود را نیز اشاعه میدهید. #معلولان #ناتوان و #ناکارآمد نیستند! باور نمیکنید؟ برای نمونه مدالهای #پاراالمپیک و #المپیک را مقایسه کنید! ⚖️@dscampaign
کارگر
آب معدنی رکورد زد! امروز 8 مرداد قیمت هر بطر آب معدنی کوچک 330 سی سی که تا دو هفته پیش 500 تومان بود به 1500 تومان رسیده و قیمتش 300 درصد افزایش یافته
کارگر
فراخوان تجمع سراسری مردم در میادین اصلی شهرها در اعتراض به موج گرانی افسارگسیخته، بیکاری و تورم/ سهشنبه ۹ مردادماه از ساعت ۱۸ به بعد ---------------------------------- اعتصاب سراسری #فراخوان شمارە یک #اعتصاب_سراسری #بازاریان #کامیونداران #نانوایی #کارگران #تاکسی_داران ... در تمامی شهرهای #کوردستان و #آذربایجان فردا سەشنبە ۹ مرداد #بانە #دیواندره #مریوان #کامیاران #سردشت #قروە #پیرانشهر #مهاباد #کرماشان #جوانرود #سنندج #سلماس #ارومیە #خوی و #ماکو #سقز #شنۆ(اشنویە) #بوکان #نقدە نشر دهید تنها راه حل #اعتصاب_سراسری #اعتراض_سراسری
شهروند درجه سه
بسم اله قاصم جبارین ! از اول هم برادران حزب اله و حضرت امام ره میگفتند اقتصاد مهم نیست ، اما ره هم میفرمودند اقتصاد مال خر است ، این ملت فتنه گر باور نمی کرد ! حالا دیدید؟ باز هم ایمان نمی آورند !
کارگر
سقوط ارزش ریال، تا کجا؟ / پرویز صداقت در پی سقوط ارزش ریال و رشد بهای دلار به ارقام بالای دههزار تومان، بانک مرکزی جمهوری اسلامی در اطلاعیهای افزایش نرخ ارز را «عمدتاً ناشی از توطئهی دشمنان کشور» اعلام کرد. در یادداشت حاضر میکوشم به این سؤال پاسخ بدهم که آیا چنانکه بانک مرکزی اعلام کرده این توطئهی دشمن بوده که شرایط کنونی بازار ارز و تورم افسارگسیخته را در اقتصاد ایران پدید آورده یا خیر وضعیت کنونی بازار ارز حاصل مجموعه سیاستهای اقتصادی دولتها در سالهای پس از انقلاب و بهطور خاص دولت یازدهم و نیز آرایش طبقاتی حاصل از اجرای بیوقفهی سه دهه سیاست نولیبرالی اقتصادی و تقویت بخش مالی خصوصی در بطن یک فساد ساختاری بوده است. اقتصاد ایران در تمامی سالهای بعد از انقلاب، طبق آمارهای رسمی، فقط در دو سال شاهد تورم تکرقمی بودهایم، نخستین بار در سال 1364 و دومین بار در سال 1395. دلایل تکرقمی شدن نرخ تورم در سال 1364 از موضوع بحث حاضر خارج است و اساساً به سبب رکود شدید اقتصادی ناشی از افت جهانی قیمت نفت و مدیریت اقتصاد جنگی در آن سال تورم اندکی کاهش یافته بود اما چرا در سال 1395 شاهد تکرقمی شدن نرخ تورم بودیم؟ در این مورد هم البته یک دلیل اولیه وجود گرایشهای رکودی در بخشهایی از اقتصاد و ازاینرو فقدان تقاضای مؤثر برای بسیاری از کالاها و خدمات بوده است. اگرچه آمار رسمی از نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به ارزشهای جاری 12.5 درصدی در اقتصاد ایران در سال 1395 حکایت دارد اما توجه به اجزای این نرخ نشاندهندهی ناپایداری ذاتی آن است. از این رشد 12.5 درصدی سهم ارزش افزودهی فعالیت های «نفت» معادل 9.8 درصد بوده است. به عبارت دیگر، 78 درصد این رشد ناشی از افزایش ارزش افزودهی بخش نفت است که آن هم به سبب اجرای برجام و حذف محدودیتهای قبلی روی صادرات نفت ایران بوده است و بههیچوجه نشان از حرکتی مستمر در رشد اقتصادی در ایران نیست. چنانکه سهم «صنعت» صرفاً بخش بسیار کوچکی از این رشد بوده است و در همین سال ارزش افزودهی فعالیت ساختمان سهمی معادل منفی 0.8 واحد در رشد اقتصادی داشته است.[1] به عبارت دیگر، آنچه در سال 1395 رخ داد نه خروج اقتصاد ایران از رکود بلکه در حقیقت افزایش ارزش افزودهی بخش نفت به سبب برداشتن تحریمهای نفتی بود.
کارگر
بنابراین گرایشهای رکودی در اقتصاد ایران به سبب فقدان تقاضای مؤثر از سال 1392 یکی از عوامل کاهش نرخ تورم بوده است. اما به موازات آن سیاستهای پولی دولت یازدهم نقش مهمی در مهار تورم کوتاهمدت به بهای تحمیل تورم بسیار سنگین و افسارگسیخته در درازمدت ایفا کرد. بدین ترتیب که در برابر نرخ تورم بسیار سنگین 35 درصدی در سال 1392 دولت وقت با سیاست افزایش نرخ بهره تلاش کرد با انتقال نقدینگی به بخش بانکی مانع از اثرگذاری تورمی آن شود. این سیاست اگرچه در کوتاهمدت در بطن اقتصاد رکودی و شرایط فقدان فرصتهای بدیل سودآور، پاسخ داد اما از آنجا که اساساً مبتنی بر ارائهی سودی بسیار بالاتر از ظرفیتهای بخش واقعی اقتصاد ایران به سپردههای بانکی شد در عمل ضمن تکرقمی کردن تورم در سال 1395 عملاً سکوی پرشی را برای گرفتارسازی اقتصاد ایران در یک مهلکهی تورمی حاد در سالهای بعدی ساخته است. در آخرین ترازنامهی بانک مرکزی (انتشار: آبانماه 1396)، مشاهده میکنیم که طی سالهای 1390 تا 1394 بهتدریج سهم شبهپول در نقدینگی و نیز سهم سپردههای سرمایهگذاری مدتدار در کل نقدینگی افزایش یافته است. در سال 1390 این سهم معادل 65 درصد بود اما در پی اجرای سیاست افزایش نرخ بهرهی سپردهها به منظور مهار تورم در سه سال نخست دولت یازدهم، یعنی در سالهای 1392 تا 1394، سهم این سپردهها در کل نقدینگی را در ابتدای دوره به 74 درصد افزایش داد و در سال 1394 نیز سهم این سپردهها در کل نقدینگی را به 80 درصد رساند. به عبارت دیگر، حدود چهارپنجم کل نقدینگی به صورت سپرده نزد مؤسسات مالی نگهداری شد و این نقدینگی با نرخی فزاینده به سبب پرداخت سودهای موهوم و غیرواقعی افزایش پیدا کرد و در سال 1394 از مجموع بیش از 10172 هزار میلیارد ریال نقدینگی کشور بیش از 8100 میلیارد ریال به صورت سپردههای مدتدار بود.
کارگر
پس در یک اقتصاد با رکود مزمن به منظور کاهش تورم نرخهای بهرهای نامتناسب با ظرفیتهای سودآوری در بخش واقعی اقتصاد به سپردهها پرداخت شد تا با گرایشهای تورمی مقابله شود اما از آنجا که این سیاست نقدینگی موجود در اقتصاد را بسیار بیش از افزایش ارزش افزودههای بخشهای تولیدی و خدماتی رشد داد در عمل نطفههای یک تورم بسیار سنگین را در اقتصاد ایران ایجاد کرد. این فشار نقدینگی از تابستان سال گذشته محسوس بود و در سه ماههی چهارم آن سال در پی کاهش نرخ سود سپردهها بهسرعت به بازارهای مختلف هجوم آورد و ابتدا بازگشت تورم دورقمی و سپس چشمانداز شکلگیری شرایط حاد تورمی در چارچوب بحرانهای سیاسی و ژئوپلتیک جاری را رقم زد. بنابراین آنچه بانک مرکزی «توطئهی دشمن» میداند در حقیقت حاصل نابخردیهای سیاستهای پولی خودش در سالهای اخیر بوده است. اما نکتهی مهمتر توجه به مناسبات قدرت در ساختار اقتصاد سیاسی ایران و نقشی است که مؤسسات مالی خصوصی ـ فرادولتی (شبهدولتیها) از طریق خلق نقدینگی در کسب سود و نیز منافع طبقاتی ویژه برای گروههای ذینفع خودشان داشتهاند. برای شناخت این موضوع ابتدا باید توجه داشت که از اوایل دههی 1380 که نخستین بانکهای خصوصی شروع به کار کردند تا حدود یک دهه بعد شاهد بودیم که کموبیش اغلب نهادهای قدرتمند اقتصادی و سیاسی خصوصی و فرادولتی دارای بانک مربوط به خود بودند. به نحوی که در هریک از این نهادهای قدرتمند خصوصی و شبهدولتی شاهد شکلگیری شرکتهای بزرگ چندرشتهای بودیم که بانک بهعنوان ستاد مرکزی آن عمل میکرد و مجموعهای از شرکتها در حوزههای مسکن و مستغلات، بازار سرمایه، بیمه و بازار پول، تجارت خارجی و خردهفروشی، و بسیاری فعالیتهای دیگر عمل میکرد. در این میان نهاد بانکی با جذب وجوه و نیز با خلق نقدینگی نقش تعیینکننده در تولید و تحکیم و بازتولید مناسبات قدرت طبقاتی در جمهوری اسلامی سالهای اخیر ایفا کرده است. برای توضیح مقدماتی بحث، بد نیست که به یکی دو آمار اشاره کنیم.
کارگر
طی سالهای 1390 تا 1394 حجم شبهپول از مجموع نقدینگی از 74 درصد به 86 درصد افزایش یافت. بخش عمدهی این نقدینگی جدید را بانکهای غیردولتی خلق کرده بودند و به اشکال مستقیم و غیرمستقیم در خدمت سهامداران و ذینفعان اصلی فعالیتهای خودشان بود. از سوی دیگر، سهم سپردههای غیردیداری نزد بانکهای غیردولتی طی دورهی پنج سالهی 1390 تا پایان 1394 از 75 درصد کل سپردهها به 82 درصد افزایش پیدا کرد. یعنی از سویی به طور پیوسته شاهد قدرتمندترشدن نهادهای مالی غیردولتی و افزایش سهم آنان در خلق نقدینگی بودهایم. خلق نقدینگی در اقتصاد ایران یکی از سازوکارهای مهم در توزیع منافع طبقاتی به نفع گروهها و طبقات فرادست جامعه بوده است که در سالهای اخیر بهویژه توسط بانکهای غیردولتی دنبال شده است. از آنجا که خلق این نقدینگی جدید بدون پشتوانهای از خلق ارزش افزوده در بخشهای واقعی اقتصاد صورت میگرفته است پتانسیل تورمی بسیار بالایی در جامعه وجود داشت که از اواسط سال گذشته بهتدریج به فعل رسید و در ماههای اخیر ابعاد مهلک و بحرانی پیدا کرده است و در کاهش شدید ارزش پول ملی نیز سهم بزرگی داشته است. بانکها و نهادهای مالی غیردولتی ایران به سبب حجم بالای داراییهای سمّی اکنون در شرایط ورشکستگی واقعی هستند و برای استمرار فعالیت خود نیازمند خلق نقدینگی تازهاند و همین نیز به شرایط تورمی آتی دامن خواهد زد. مسایلی مانند خروج امریکا از برجام یا تهدیدات متقابل ترامپ و ایران صرفاً فتیلههایی است که این نقدینگی عظیم را شعلهور ساخته است.
کارگر
استمرار تورم کنونی با بینواسازی هرچه بیشتر مزدوحقوقبگیران و تهیدستان، اقتصاد ایران را به مرز فروپاشی واقعی میکشاند. صحبتهایی مانند ایجاد بازار ثانویهی ارز برای تعادلبخشی به این بازار بیش از هر چیز در خدمت منافع مالی بخش بزرگی از طبقات فرادست است که بهویژه در صنایعی مانند پتروشیمی، معدنی، و مانند آن فعالاند و بدین ترتیب میتوانند سود حاصل از صادرات احتمالی خود را به چندبرابر برسانند. البته تردیدی نیست که اگر تحریمهای مالی و نفتی امریکا به هر دلیلی منتفی یا از شدت آن کاسته شود در کوتاهمدت میتوانیم شاهد افزایش ارزش پول ملی در مقایسه با مقطع کنونی و نیز کاهش شتاب ارزشزدایی از ریال باشیم. اما عوامل ساختاریتری در کاهش ارزش ریال در کارند. یک عامل که از نخستین شوک نفتی در سالهای پیش از انقلاب آغاز شد و به طور ادواری در دهههای بعد استمرار یافت تزریق نقدینگی جدید حاصل از افزایش بهای نفت به کالبد اقتصاد ایران و به سبب آن افزایش سطح عمومی قیمتها و تقلیل ارزش ریال بوده است. عامل ساختاری دیگر خلق نقدینگی در قالب شبهپول توسط مؤسسات مالی ـ اعتباری و بانکهای خصوصی برای تأمین مالی و کسب سود است که بهویژه در دههی اخیر شاهد آن بودهایم. بنابراین برونرفت از وضع موجود بدون تغییر ساختارهای قدرت در اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی و نیز اصلاح ساختار یک اقتصاد نفتی امکانپذیر نیست. نخستین گام در این پهنه ادغام و ملیکردن بانکها و مؤسسات مالی غیردولتی است که با خلق نقدینگی به طور بیوقفه بر آتش تورم، و ازاینرو سلب مالکیت از فرودستان و تحکیم و تشدید شکافهای طبقاتی عمل کردهاند. پس راه برونرفتی از کاهش درازمدت ارزش ریال نیست؛ مگر سلب مالکیت از سلب مالکیتکنندگان.
سامان
در این چهل سال خامنه ای اضافه بر دیگر مقامهایی که داشت 8 سال رئیس جمهور بود و 30 سال حاکم مطلق است! این وضع کشور است. تغییر قانون اساسی و حذف ولایا فقیه و گذاشتن حقوق شهروندی چاره کار است. وگرنه سرکوب و کشتار و غارت بیشتر میشود