ایرانیها از فروردین هزار ملک با قیمت متوسط ۱۶۰ هزار دلار در ترکیه خریدهاند
به ادعای رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه، این دو کشور در «اوج تحریمهای بینالمللی» بهترین روابط دوجانبه را تجربه کردند و در ۲۰۱۸ نیز روابط تجاری آنها «رکورد جدیدی» خواهد زد.
رضا کامی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه میگوید که شهروندان ایران از ابتدای سال جاری خورشیدی یکهزار واحد ساختمانی همچون آپارتمان و ویلا در ترکیه خریدهاند.
این املاک در شهرهای مختلف ترکیه هستند و متوسط قیمت آنها ۱۶۰ هزار دلار آمریکا است که با توجه به قیمت کنونی دلار در بازار به حدود یک میلیارد و ۷۶۰ هزار تومان میرسد.
به گفته کامی، رابطه بین تهران و آنکارا «راهبری و استراتژیک» است و «تصمیم کشورهای ثالث» نمیتواند تأثیری بر آنها بگذارد. ترکیه گفته است که تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، به ویژه تحریمهای نفتی را رعایت نخواهد کرد. بیش از نیمی از نفت ترکیه را ایران تأمین میکند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه نیز میگوید: «در اوج تحریمهای بینالمللی ما بهترین روابط را با ترکیه داشتیم و حجم مبادلات به ۲۲ میلیارد دلار رسید، درحالی که سال گذشته ۷,۵ میلیارد دلار به ترکیه صادرات و ۳,۵ میلیارد دلار واردات داشتیم». او پیشبینی کرده روابط تجاری دو کشور در ۲۰۱۸ نیز «رکورد جدیدی» خواهد زد.
در اواخر ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، همزمان با اوج تحریمها، رضا ضراب، تاجر ایرانی توانست با کمک مقامهای ترکیه طرح دور زدن تحریمها را بریزد و در ازای گاز ایران، طلا به آن کشور بفرستد. ضراب در اوج این اقدامات در ۲۰۱۲، روزانه یک تن (هزار کیلوگرم) طلا میخرید و به ایران میفرستاد. آمریکا اکنون هشدار داده که با رصد «خریدهای بزرگ طلا در ترکیه»، اجازه تکرار تجارت با ایران «از طریق طلا» را نخواهد داد.
اردوغان چهارشنبه گذشته در سخنانی در آنکارا گفت که خواسته واشنگتن از ترکیه برای قطع روابط با ایران بر خلاف اصل استقلال دولتها است. او ایران را «همسایه و شریک استراتژیک» ترکیه خواند و با تأکید بر عدم رعایت تحریمهای نفتی علیه ایران پرسید: «چه کسی کشور مرا زمستان گرم خواهد کرد؟»
تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران از چهارم نوامبر / ۱۳ آبان اجرایی میشوند.
فعالیت بخش خصوصی
رضا کامی میافزاید که روابط تجاری بخش خصوصی پس از اعلام خروج واشنگتن از توافق هستهای ایران (برجام) همچنان روند پیشین خود را حفظ کرده، هرچند سیاستهای اقتصادی اخیر دولت برای مقابله با بحران در بازار ارز و محدودیت واردات کالا به ایران به کاهش حجم مبادلات تجاری با ترکیه انجامیده است.
او مدعی است که «بخش خصوصی ترکیه تمایل ویژه ای برای گسترش همکاریها با ایران دارد» و هماکنون ۱۰۰ شرکت ترکیهای در ایران فعال هستند.
به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و ترکیه قرار است هفته آینده هیأتی از این اتاق به آنکارا برود و بستهای برای گسترش همکاریهای دو طرف پیشنهاد دهد. یک اجلاس اقتصادی نیز با حضور فعالان اقتصادی ایران و ترکیه به زودی در تهران برگزار خواهد شد.
بر اساس آمارهای رسمی ترکیه، بیشترین شمار گردشگران خارجی ماههای ژانویه و فوریه سال جاری میلادی شهروندان ایران بودهاند. بیش از ۳۵۰ هزار و ۴۰۰ ایرانی در این مدت به ترکیه سفر کردند.
اکنون با توجه به افزایش قیمت دلار و توقف عرضه ارز مسافرتی، انتظار میرود شمار گردشگران ایرانی در ترکیه کاهش یابد.
نظرها
شهروند درجه سه
چون این دسته از ایرانیها (منهای استثناها) تابع ولی امر مسلمین جهان و ذوب شده در ایشان هستند، می بینند «ولی آقا» سرمایه های کشور را بنام این و آن خارج میکند، تریلی تریلی دلار و طلا به خارج میفرستد، خواستند به اندازه ای که میتوانند پیروی کنند تا از این فیض محروم نشوند . بحول و قوه الهی ! مؤید باشند !