ترکیه و آمریکا یک گام به حل تنش نزدیک شدند
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا و همتای ترکش، مولود چاووش اوغلو در حاشیه شست آسهآن در سنگاپور دیدار و توافق کردند که به تلاش برای حل مشکلات دیپلماتیک دو کشور ادامه دهند.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا و همتایش در ترکیه، مولود چاووش اوغلو روز جمعه ۳ اوت در حاشیه شست آسهآن در سنگاپور توافق کردند که به تلاش برای حل مشکلات دیپلماتیک دو کشور ادامه دهند.
آمریکا در اعتراض به بازداشت اندرو برانسون، کشیش آمریکایی در ترکیه به اتهام همکاری با حزب کارگران کردستان (پکک) و کمک به هواداران فتحالله گولن دو وزیر دولت اردوغان را تحریم کرده است و ترکیه این تحریمها را دخالت در امور داخلی خود دانسته و اعلام کرده قصد دارد تحریمهای مشابهی را علیه آمریکا اعمال کند
عبدالحمید گل، وزیر دادگستری و سلیمان سویلو، وزیر کشور، دو وزیری هستند که به دلیل نقششان در بازداشت کشیش آمریکایی تحریم شدهاند.
در حالیکه تنش میان دو کشور شدت گرفته، در حاشیه پنجاه و یکمین اجلاس وزرای خارجه اتحادیه کشورهای آسیای جنوبشرقی در سنگاپور، وزرای امور خارجه دو کشور، پومپئو و چاووش اوغلو با یکدیگر دیدار کردند.
هدر نائورت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد این دیدار میگوید: «آنها در مورد مسائل مختلفی صحبت کردند و گفتگوی سازندهای داشتند. آنها توافق کردند که به تلاش برای حل مشکلات میان دو کشور ادامه دهند.»
پومپئو به خبرنگاران حاضر در سنگاپور گفته که «زمان بازگشت کشیش برانسون رسیده است.» پومپئو همچنین در مورد تحریمها تصریح کرده «امیدوارم آنها این اقدام را نشانه عزم جدی ما ببینند.»
اندرو برانسون، کشیش پروتستان آمریکایی پس از ۲۳ سال زندگی در ترکیه دستگیر شد و اکنون در حبس خانگی بهسر میبرد. ترکیه او را به مدت ۲۱ ماه در زندان نگه داشته بود و سپس این بازداشت به حبس خانگی بدل شد.
واشنگتن همچنین خواهان آزادی سه کارمند محلی سفارتش است که در بازداشت به سر میبرند.
همزمان با این تنش دیپلماتیک، ارزش لیر ترکیه به دلایل اقتصادی-سیاسی بیست درصد کاهش داشته است.
روابط میان ترکیه و آمریکا، این دو متحد ۵۰ ساله که صاحب دو ارتش بزرگ ناتو هستند، پیش از این نیز بر سر مسائل آینده سوریه، و سرنوشت فتح الله گولن، واعظ مذهبی مخالف دولت ترکیه که پناهنده آمریکاست و آنکارا خواستار استرداد او به ترکیه تیره شده بود.
آمریکا در سوریه مدافع و متحد نیروهای کردی «مدافع خلق» است که آنکارا آنها را ادامه گروه پکک میداند که از سوی دولت ترکیه تروریست شناخته شده و تهدیدی برای امنیت مرزهایش محسوب میشود.
مشکل دیگر بین ترکیه و آمریکا قرارداد خرید جنگندههای «اف ـ ۳۵» است.
نمایندگان کنگره ایالات متحده قصد دارند فروش این جنگندههای فوق پیشرفته به آنکارا را متوقف کنند. قانونگذاران آمریکایی به این دلیل با واگذاری «اف ـ ۳۵» به ترکیه مخالفند که این کشور به تازگی سیستم دفاع هوایی «اس ـ ۴۰۰» را از روسیه خریده است.
آنکارا هشدار داده که در صورت تحویلنگرفتن جنگندهها از آمریکا به مجامع بینالمللی شکایت خواهد کرد.
ترکیه نخستین جت «اف ـ ۳۵» را در یک مراسم ویژه در ژوئن رونمایی کرد اما تا دو سال دیگر هواپیمای جدیدی دریافت نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.