توتال رسماً از پارس جنوبی خارج شد
وزارت نفت ایران تا آخرین لحظات خروج کامل شرکت توتال از پروژه توسعه پارس جنوبی را بهشکل رسمی اعلام نکرده بود. وزیر نفت نامی از شرکت جایگزین نبرد.
وزیر نفت ایران اعلام کرد که پس از تهدیدات آمریکا مبنی بر اعمال تحریمهای تازه علیه ایران سرانجام شرکت توتال کاملاً از پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی کنار رفت. شرکت دیگری جایگزین آن میشود.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران خروج کامل شرکت فرانسوی توتال از پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را اعلام کرد و گفت یک شرکت دیگر جایگزین توتال خواهد شد.
بهگزارش رویترز، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران دوشنبه ۲۹ مرداد در یک گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به اعمال تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران، گفت: «توتال بهطور رسمی از قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خارج شد (...) و روند جایگزینی یک شرکت دیگر در جریان است.»
محمد مصطفوی، مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت شنبه ۲۷ مرداد در مصاحبهای گفته بود: «شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) با سهم ۸۰,۱ درصدی در فاز ۱۱ پارس جنوبی جایگزین توتال فرانسه شد و به کار ادامه میدهد.»
در پی این مصاحبه اما وزارت نفت اعلام کرد که خروج توتال از فاز ۱۱ پارس جنوبی هنوز قطعی نشده و تغییری در ترکیب سهامداران این طرح رخ نداده است.
محمد مصطفوی نیز در مصاحبهای تکمیلی، اظهارات قبلی خود را اصلاح کرد و با یادآوری سهم ۵۰,۱ درصدی توتال، ۳۰ درصدی شرکت ملی نفت چین و ۱۹,۹ درصدی پتروپارس ایران، گفت: «در صورت تغییر مفاد قرارداد، اطلاعرسانی لازم انجام میشود.»
بیژن زنگنه پیش از این در روز ۲۷ اردیبهشت گفته بود که طبق قرارداد، در صورتی که شرکت توتال از فعالیت در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی کنار برود شرکت سیانپیسی چین جایگزین آن میشود و سهام توتال را در اختیار میگیرد و در صورت خروج طرف چینی نیز شرکت پتروپارس ایران باقی میماند.
بر اساس تفاهمنامهای که دولت حسن روحانی ۱۲ تیرماه سال گذشته با شرکت توتال منعقد کرد، توسعه و بهرهبرداری از فاز ۱۱ میدان نفتی پارس جنوبی به کنسرسیومی از شرکت توتال فرانسه، سیانپیسی چین و پتروپارس ایران واگذار شد. ارزش این پروژه که دوره بهرهبرداری از آن ۲۰ سال برآورد شد، ۴ میلیارد و ۸۷۹ میلیون دلار است. بیژن زنگنه پس از امضاء این تفاهمنامه، توتال و شرکت انپیسی چین را «دوستان روزهای سخت» خوانده بود.
شرکت توتال ۱۶ مه / ۲۶ اردیبهشت سال جاری با انتشار بیانیهای اعلام کرد که به تمام فعالیتهای خود در ایران تا پیش از ۱۸ نوامبر که مهلت واشنگتن به شرکای تجاری ایران است، پایان خواهد داد.
در بیانیه این شرکت آماده بود که در صورتی که مقامهای فرانسوی در مذاکره با آمریکا بتوانند برای معافیت از تحریمها با آمریکا به توافق برسند، به همکاری با ایران ادامه میدهد اما تا آن زمان هیچ تعهد و التزام دیگری در ارتباط با پروژه پارس جنوبی اضافه نخواهد کرد.
هدف از طرح توسعه فاز ١١ پارس جنوبی، تولید روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز، ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۴۰۰ تن گوگرد است.
میدان گازی پارس جنوبی، از بزرگترین میدانهای گازی جهان است، که در خلیج فارس و در آبهای ایران و قطر قرار دارد. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک است و دو کشور از ابتدای برداشت از آن همواره در رقابت برای برتری در بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی بودند.
ایران برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی حدود ۱۴ سال پیش مذاکرات خود را با شرکتهای بزرگ نفت و گاز جهان آغاز کرد.
شرکت ملی نفت ایران و توتال فرانسه در نهایت در سال ۱۳۷۹ تفاهم نامهای امضا کردند، اما بعد با افزایش قیمتهای جهانی فولاد و بالارفتن هزینه اجرای این پروژه مشترک گازی، پیشنهاد ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلاری فرانسویها رد شد و شرکت توتال از این پروژه کنار گذاشته شد.
در سال ۱۳۸۸ قراردادی حدود پنج میلیارد دلار با شرکت سیانپیسی چین بسته شد، اما این شرکت چینی نیز از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱ کاری را در پارس جنوبی از پیش نبرد و در نهایت در پائیز سال ۱۳۹۲ از این طرح کنار کشید.
پس از آن شرکت ملی نفت ایران مذاکراتی را با پیمانکاران مختلف داخلی برای توسعه این میدان گازی آغاز کرد و تفاهمنامهای بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم تأسیسات دریایی و پتروایران برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا شد.
سپس شرکت ملی نفت ایران قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را از شرکت پتروایران پس گرفت و شهریورماه گذشته به شرکت پتروپارس واگذار کرد که این قرارداد نیز لغو شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.