ترکیه: راهحل نظامی برای ادلب فاجعهبار است
ایران، روسیه و ترکیه به نشست قانون اساسی جدید سوریه دعوت شدهاند. در همان حال وزیر خارجه ترکیه در مسکو نسبت به حمله نظامی به ادلب هشدار داده است.
بهفاصله ۱۰ روز از دیدار وزیران خارجه ترکیه و روسیه در آنکارا، آنها بار دیگر در مسکو دیدار کردند. این دو درباره سوریه و وضعیت شهر ادلب که در دست شورشیان است گفتوگو کردند اما درباره نشست قانون اساسی جدید سوریه که قرار است ایران نیز در آن شرکت کند سکوت کردند. وزیر خارجه ترکیه نسبت به حمله نظامی به ادلب هشدار داد.
ادلب در شمال غربی سوریه و در نزدیکی ترکیه، پناهگاهی است برای غیرنظامیان، شورشیان و خانوادههایشان که بهدلیل گسترش دامنه جنگ از مناطق دیگر سوریه به این شهر آمده و یا به این منطقه در شمال سوریه منتقل شدهاند. ادلب در این ماه هدف حملات هوایی قرارگرفت که گفته میشد پیشدرآمدی است بر حملات گسترده نیروهای دولتی سوریه به این شهر با کمک حامیانش، روسیه و ایران.
ترکیه از برخی از گروههای شورشی در این منطقه پشتیبانی میکند و در استان ادلب پستهای نظارتی مستقر کرده است. آنکارا تلاش میکند مانع از حملات نیروهای وفادار بشار اسد به این منطقه شود.
بهگزارش رویترز، مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه جمعه ۲۴ اوت / ۲ شهریور در یک نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف، همتای روس خود درباره ادلب گفت: «راه حل نظامی در اینجا (ادلب) یک فاجعه است، نه فقط برای منطقه ادلب، بلکه برای آینده سوریه.»
وزیران خارجه ترکیه و روسیه ۱۰ روز پیش در آنکارا نیز دیدار داشتند که در ادامه آن دیدار چاووشاوغلو پیام مشابهی داد و گفت بهرغم آنکه شورشیان در ادلب حضور دارند، بمباران این شهر یک «قتل عام» خواهد بود.
چاووشاوغلو در مسکو نیز تأکید کرد که «۳,۵ میلیون نفر غیرنظامی ادلب [در صورت بمباران] به کجا بروند».
او افزود: «برای ما مهم است که گروههای تندرو را خنثی کنیم، اما باید غیرنظامیان را از گروههای تروریستی متمایز کنیم.»
ادلب تحت کنترل چندین گروه شورشی است و اسلامگرایان سنی تندرو نیروی اصلی را تشکیل میدهند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در این نشست خبری مشترک گفت که دهها هزار ستیزهجو میخواهند مانع از تلاشهای ترکیه برای جدا کردن آنها از نیروهای بهاصطلاح معتدلتر شوند.
لاوروف افزود: «ما شرایط پیچیده ادلب را که گروه النصره خواهان کنترل آن است، زیر نظر داریم و تلاش میکنیم تا در زمان پاکسازی ادلب از تروریستها خطراتی متوجه غیرنظامیان نشود.»
لاوروف همچنین اعلام کرد که گفتوگوهای دیگری درباره ادلب جمعه دیرتر در مسکو انجام خواهد شد و وزیران دفاع و اطلاعات دو کشور نیز در آن حضور خواهند داشت.
شامگاه جمعه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه نیز با چاووشاوغلو دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه ۱۴ ژوئیه / ۲۳ تیر در تماسی تلفنی با پوتین نسبت به احتمال حمله نیروهای دمشق به ادلب ابراز نگرانی کرده بود.
دعوت از ایران برای شرکت در نشست جدید سوریه
این دیدارها در حالی صورت میگیرد که بهزودی نشستی میان سران ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه برگزار خواهد شد.
استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه از ایران، روسیه و ترکیه دعوت کرده است که در نشست قانون اساسی جدید سوریه شرکت کنند. این اجلاس قرار است در روزهای ۱۱ و ۱۲ سپتامبر (۲۰ و ۲۱ شهریور) در ژنو سوئیس برگزار شود.
براساس برنامه این نشست، کمیته تهیه قانون اساسی جدید سوریه متشکل از نمایندگان دولت سوریه، مخالفان سوری در داخل و تبعیدیهای سوریه تشکیل خواهد شد و وظیفه تهیه قانون اساسی جدید سوریه را برعهده خواهد گرفت.
دی میستورا ۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد در بیانیهای اعلام کرده بود که دولت دمشق و اپوزیسیون سوریه نامزدهای پیشنهادی خود را برای حضور در این گروه ارائه داده اند و او «چشم انتظار برگزاری مذاکرات رسمی در ابتدای سپتامبر در ژنو، برای نهاییکردن کمیته قانون اساسی است».
وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه (موسوم به کشورهای ضامن آتشبس در سوریه) ۸ اردیبهشت / ۲۸ آوریل در پایان نشست خود در مسکو در بیانیهای مشترک اعلام کردند که قانون اساسی جدیدی برای سوریه در دو سال آینده نوشته خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
کارو
چطور زمان تجاوز به عفرین و تصرف عدوانی این شهر چنین اراجیفی بر زبان نمی آوردند؟ هرجا حمله به کوردها صورت بگیرد مشروع است و هرجا حمله به سلفی های آدمخوار و اسلامگراهای افراطی و القاعده و داعش صورت بگیرد، «فاجعه» آفریده می شود؟ وقت آن رسیده که به ماجراجویی های اردوغان جنایتکار و همدستانش پایان داده شده و این خوانوخواران و نژادپرستان در دادگاه صالحۀ خلقی محاکمه شوند. تورکیه با اولتیماتور روسیه و فرصت یک ماهه برای تخلیۀ ادلب و همزمان تحریم توسط آمریکا به انتهای بازی رسیده است و چنین اراجیفی از جانب این جنایتکاران نشاندهندۀ آن است که ادلب برای تورکیه به معنای «قمار آخر» است. پس از ادلب، تورکیه گورش را از باب و عزاز و مارع و جرابلوس و از همه مهم تر «عفرین» هم گم خواهد کرد. زمستان می رود و روسیاهی به زغال می ماند. اردوغان، به پایان سلام کن.
Ali
خدا را شکر دوران اسلامگرایی و چریک خلقی بازی هر دو رو به پایان است و ورشکستگی این هر دو ایده اولوژی جهان سومی بر دانندگان دنیا آشکار.
چاکداش
بالاخره سر عقل آمد!